DOVEDENI PRED ZID

Opara sjeda za stol s čovjekom koji traži 150 milijuna kuna odštete od Splita

11.04.2019 u 17:05

Bionic
Reading

Na sastanku predstavnika stranačkih klubova u Gradskom vijeću Splita s gradonačelnikom Androm Krstulovićem i predsjednikom vijeća Igorom Stanišićem gradonačelnik je dobio potporu za razgovor s Nebojšom Kneževićem i drugim vlasnicima zemljišta na Trgovačko-transportnome terminalu Split (TTTS) kojima Grad, po presudi zagrebačkoga Županijskog suda, treba platiti 150 milijuna kuna odštete, izvijestili su u četvrtak sudionici sastanka

'Paralelno s pravnim radnjama, Grad Split će ići i u razgovore s drugom stranom, dr. Nebojšom Kneževićem i ostalima. Zakon dopušta pravne radnje kako bi Grad funkcionirao i ustrajat ćemo na poštovanju i zadovoljavanju pravde, a istodobno osigurati neometano funkcioniranje drugog grada u državi', rekao je novinarima Krstulović Opara nakon sastanka koji je na njegov poticaj sazvao predsjednik GV-a Igor Stanišić.

Zbog drugostupanjske sudske presude, po kojoj Grad vlasnicima zemljišta na TTTS-u mora isplatiti 150 milijuna kuna, neće doći do rebalansa gradskog proračuna, rekao je Krstulović Opara. 'Rebalans proračuna se ne radi zbog takvih slučajeva. Dopustite da idemo svojim tijekom', rekao je i dodao da će rebalansa biti, da je on bio i planiran, ali zbog 'drugih radnji'.

Odgovarajući na upit hoće li biti ugroženi gradski projekti zbog te isplate, Krstulović Opara je rekao kako su to 'hipotetske situacije'.

'Idemo prvo razgovarati s drugom stranom pa ćemo u tom razgovoru vidjeti koji su sljedeći pravci, ali budite sigurni da će grad funkcionirati jer mi svi ovdje okupljeni nećemo dopustiti da nam stagnira zbog bilo koje poteškoće', dodao je. Na pitanje koje se odnosilo na odgovornost Grada zbog tog slučaja, Krstulović Opara je odgovorio kako najprije treba dopustiti da se taj slučaj završi na pravni način, a zatim će se razgovarati o odgovornosti.

'Odgovornost za sve radnje u našem gradu postoji, ona se utvrđuje redovitim putem. Ako se bude pokazalo da je ovdje potrebno utvrđivati odgovornost, to će biti i urađeno, ali nije vrijeme za to', rekao je splitski gradonačelnik.

Novinari su podsjetili kako ih je predsjednik splitskoga Gradskog vijeća (HGS) Igor Stanišić izvijestio da Grad gubi više od 90 posto sudskih parnica, a Krstulović Opara je rekao da taj podatak nije točan.

  • +51
Andro Krstulović Opara Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

'Činjenica je da je 76 posto pravnih procesa i tužbi Grad Split dobio u svoju korist, 15 ih je do sada izgubio, a devet ih još nije riješeno. Riječ je o 1810 predmeta, a mi smo odbili više od 76 posto. Taj podatak o 90 posto izgubljenih postupaka nije točan', rekao je Krstulović Opara. Stanišić je pak rekao kako ostaje kod brojke da Grad gubi više od 90 sudskih postupaka te da on 'stvarno ima takve podatke'. 'Ako ćemo se igrati postotaka, onda možemo reći da pravna služba nije izgubila ni ovaj slučaj jer ga nije ni vodila', dodao je Stanišić.

Na pitanje razilazi li se s gradonačelnikom ili se pak s njime slaže u vezi s rješavanjem tog slučaja, Stanišić je odgovorio kako se on slaže da treba razgovarati s drugom stranom i vidjeti ima li prostora za dogovor.

'Imam neke signale da postoji mogućnost dogovora, a svakako nisam za nekakvo revidiranje jer se bojim - ako smo već izgubili dva stupnja - ne vidim prostora, odnosno bojim se da ćemo napraviti još veću štetu s obzirom na osnovicu, kamate i sve ostalo', rekao je Stanišić.

Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak rekla je novinarima kako je njezina stranka prihvatila da gradonačelnik razgovara s drugom stranom, ali ta stranka smatra da ima osnova i za pokretanje revizije i za obnovu cijelog postupka s obzirom na, kako je objasnila, sporazum koji je bivši gradonačelnik Željko Kerum sklopio s Kneževićem a koji, po njezinu mišljenju, nije u skladu sa zakonom.

'To je područje TTTS-a od 200.000 metra četvornih i ima osnova da taj cijeli postupak nije odrađen na zakonit način. Ima prostora za DORH i USKOK da ispitaju cijeli postupak u zadnjih 30 godina pa i ovaj konkretan slučaj', rekla je Puljak.