politička drama

Splitska gradska vlast na rubu raspada, Kerum raspalio po Opari: 'Cijeli grad je nikakav, razrovan i začepljen'

17.04.2019 u 11:23

Bionic
Reading

Gradska vlast u Splitu ponovno je na rubu raspada, a ovaj put situacija je nešto dramatičnija nego dosad. Sjednica Gradskog vijeća prekinuta je zbog nedostatka kvoruma, i to na vrlo neuobičajen način: Nisu se pojavili vijećnici vladajućih HDZ-a i HGS-a. Željko Kerum za tportal je potvrdio da vijećnici njegove stranke neće sudjelovati u radu sve dok je Andro Krstulović Opara na mjestu gradonačelnika

'On nije sposoban za rad i HDZ mora riješiti tu situaciju, oni moraju donijeti odluku. Odricao se HDZ i jačih ljudi, pa zašto bi tolerirao Krstulovića Oparu? Neka grad vode njegovi zamjenici, a ako se to ne dogodi, nećemo dolaziti i idemo na izbore za Gradsko vijeće', kazao je Kerum iz Rima, odakle je u utorak navečer dao uputu svojim vijećnicima da se povuku iz Banovine.

U srijedu ujutro trebao se održati nastavak sjednice prekinute dan ranije, no u vijećnici su se pojavili tek predstavnici oporbe. Mjesto predsjedajuće uzela je Marijana Puljak, inače druga potpredsjednica, no i ona je mogla samo konstatirati da nema kvoruma: osim HDZ-ovaca i HGS-ovaca, nisu se pojavili 'lutajući' vijećnici HNS-a, Nezavisnih za Hrvatsku i stranke Popravi grad, koji se službeno deklariraju kao oporba. Puljak je novi pokušaj održavanja sjednice zakazala za 2. svibnja.

  • +6
Zbog nedostatka kvoruma odgođen nastavak sjednice Gradskog vijeća Splita Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Po zakonu, ako se sjednica ne održi u roku od tri mjeseca, raspisuju se izbori za Gradsko vijeće, no gradonačelnik Andro Krstulović Opara ostaje na svojoj funkciji. On se u srijedu ujutro pojavio u gradskoj vijećnici sa zamjenicima Ninom Velom i Jelenom Hrgović Tomaš.

Krstulović Opara: Nema krize u radu gradske vlasti, ali ima krize u Gradskom vijeću

'Nema krize u radu gradske vlasti, ali ima krize u Gradskom vijeću. Ne sudjelujem u političkoj trgovini, cijeli život sam se borio protiv toga. Ovdje radimo svaki dan, za razliku od nekih koji žele izdaleka upravljati gradom, a odgovaramo svim sugrađanima, ne samo članovima moje stranke. Split neće biti blokiran jer postoji proračun, iako mi je žao da nisu donesene neke važne odluke. Ukoliko dođe do izbora, moja stranka, moji ljudi i moja lista opet će pobijediti', kazao je Krstulović Opara.

'Ovo je novi ciklus dijeljenja plijena između HDZ-a i Keruma, trgovina u kojoj su ulozi razne čestice zemljišta, štekati, ustanove i gradske tvrtke. Oni tako funkcioniraju u Splitu, ali nažalost, i na razini države. Žalosno je da važne odluke grada ovise o tome kako će završiti njihov ručak kod Keruma u Rogoznici i vidi se tko radi u interesu grada, a tko u osobnom interesu', kazala je Marijana Puljak (Pametno).

Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić u priopćenju je objavio da poštuje odluku koalicijskih partnera iz HGS-a da ne dođu na sjednicu. 'Kao i dosad, sve nesporazume i različita promišljanja riješit ćemo argumentiranom raspravom na koalicijskim sastancima, a nakon toga uslijedit će nastavak rada Gradskog vijeća. Podržavamo rad gradonačelnika Andre Krstulovića Opare i njegova tima, kao i ciljeve i program za koji je dobio potporu naših sugrađana, a koji očekuju da taj posao uspješno i dovrši', objavio je šef splitskog HDZ-a.

Ukoliko se sjednica Gradskog vijeća ne održi početkom svibnja, Split prvi put u svojoj povijesti neće imati dobitnike Nagrade grada, koja se tradicionalno dodjeljuje za blagdan svetog Dujma.

Željko Kerum za tportal tvrdi da 'samo želi da grad funkcionira'.

Kerum: Napravio je podjele u Banovini...

'Gradonačelnik donosi odluke bez poštivanja Gradskog vijeća, svoje stranke i koalicijskih partnera. Ništa nije napravio u ove dvije godine i ako nije sposoban za rad, neka to prepusti svojim zamjenicima. Radi na štetu biznisa i građana, sve odluke su mu na rubu zakona, a jedino što je kod njega uspješno su PR i marketing i stalno ga se prikazuje kao žrtvu. Tražit ću da se ispita tko to plaća - po svemu sudeći, gradske firme', kaže Kerum.

On smatra da Krstulović Opara nije smio potrošiti nekoliko milijuna kuna za koncert grupe Simple Minds - jer za sličnu stvar je u Dubrovniku osuđen Andro Vlahušić - a ne sviđa mu se ni novi izgled Žnjana te izbor i rad gradonačelnikovih savjetnika, kao ni odluka da se ograniče prostori za ugostiteljske štekate.

'Napravio je podjele u Banovini, svađa se s gradskim djelatnicima koji tuže i dobivaju sporove protiv Grada, a u isto vrijeme dovodi nove ljude. Cijeli grad je nikakav, razrovan i začepljen, a on se slika kako briše grafite. Ne sluša Škorića, pa će Plenković morati donijeti odluku', uvjeren je Kerum.

Inače, na nesuđenom nastavku sjednice Gradskog vijeća nepoznata osoba na njegovom mjestu ostavila je majicu iz kampanje 'Baci smeće u smeće' i njegove fotografije sa Zdravkom Mamićem, Milanom Bandićem, Mladenom Grdovićem i drugima…