prva faza

Hamburg počeo provjeravati kršenje zabrane prometa za dizelaše

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 05.06.2018 12:32
  • Objavljeno 05.06.2018 u 12:32
Hamburg počeo provjeravati kršenje zabrane prometa za dizelaše

Hamburg počeo provjeravati kršenje zabrane prometa za dizelaše

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Policija u Hamburgu počela je u utorak, pet dana nakon uvođenja zabrane, kontrolirati vozila na dvije prometnice u središtu grada na kojima je krajem svibnja uvedena zabrana prometa za vozila s dizelskim motorima

Policija zasad samo zaustavlja i provjerava sva vozila koje ne ispunjavaju najvišu Euro 6 normu kojom se mjeri ekološka razina nekog vozila.

Nakon prve faze predviđene su kazne od 25 eura za sve one koji sa svojim dizelašima ne ispunjavaju uvjete a koji prolaze zabranjenim dionicama dviju prometnih ulica u središtu Hamburga. Promet je zabranjen na ukupno 2,2 km cesta. Za teretna vozila sa starijim dizel motorima kazna će iznositi 75 eura.

Hamburg je prvi grad koji je kao mjeru smanjenja zagađenosti dušikovim oksidom 31. svibnja uveo zabranu prometa za dizelaše. Zabrane su moguće od veljače ove godine kada je Ustavni sud potvrdio odluku suda u Stuttgartu koji je načelno dopustio njemačkim gradovima uvođenje zabrane kao mjere u borbi protiv onečišćenja zraka.

Zabranu bi moglo uvesti i još oko 90 njemačkih gradova u kojima je zabilježena povećana koncentracija dušikovih oksida.

  • +9
  • +6

Antiglobalisti protiv summita G20 u Hamburgu

Izvor: Reuters / Autor: FABRIZIO BENSCH

Savezna vlada još uvijek nije pronašla načina kako riješiti problem s dizelskim automobilima koji ne ispunjavaju Euro 6 uvjete. Savezno ministarstvo zaštite okoliša se zalaže za tehničke preinake na motoru, što odbacuje automobilska industrija u čemu ju podržava kancelarka Angela Merkel i ministarstvo prometa.

Udruge za zaštitu okoliša vladi predbacuju dugogodišnju pasivnost u rješavanju problema s dizel motorima i popuštanje automobilskoj industriji.

Rasprava oko dizela je dovela do drastičnog pada prodaje vozila s motorima na ovo gorivo. Kako je početkom tjedna priopćio Savezni ured za motorna vozila u Flensburgu, u svibnju je prodano 27 posto manje dizel automobila nego u istom razdoblju prošle godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!