invazija na ukrajinu

Gordan Akrap: Ako padne Mariupolj, Rusi će smatrati da su postigli cilj

21.03.2022 u 19:43

Bionic
Reading

Dr. sc. Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba gostovao je u Dnevniku HRT-a gdje je komentirato trenutnu situaciju oko rata u Ukrajini

Novinari Dnevnika HRT-a ugostili su dr. sc. Gordana Akrapa s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba koji na pitanje o tome koliko Ukrajina još može izdržati napade Rusije nije mogao sa sigurnošću odgovoriti. Najgora situacija je na jugoistoku zemlje, kod Mariupolja, a koji je Ukrajina odbila predati u ruske ruke. 'Logično je da Marioupolj nije pao jer se u njemu nalazi ogromna količina vojske koji su odlučni i hrabri u obrani svoje zemlje', rekao je između ostalog Akrap.

Nije znao procijeniti koliko obrana Mariupolja može izdržati jer se radi o pitanju logistike, činjenici koliko ukrajinska vojska još uvijek ima sredstava na tom području. 'Ipak, ne sumnjam da će se boriti do zadnjeg čovjeka jer su branitelji odlučni na sve načine spriječiti okupaciju grada', dodao je Akrap.

Oko ruske intencije stavljanja Kijeva u okruženje i napada na Harkiv Akrap je rekao da je upravo napad na ova dva grada bio prva strategija Rusije. 'Brzim napadom željeli su zauzeti Kijev obezglaviti državni vrh Ukrajine, no to im nije pošlo za rukom', dodao je Akrap. Nakon toga došlo je do transformacije ratne strategije Rusije, a što je vrlo zahtjevno, dodao je Akrap. Napadom s juga, s područja Zaporožja prema Harkivu, Rusi su pokušali izdvojiti najelitnije ukrajinske postrojbe, smještene na području Donecka i Luganska, no takav scenarij također je teško zamisliv.

Izvor: tportal.hr / Autor: AFPTV

Realno je za očekivati da bi u nekoj varijanti pada Mariupolja Rusija smatrala da je postigla cilj, dodao je Akrap.

Rusi ponavljaju ono što su činili u Čečeniji je vidimo masovno uništavanje civilnih objekata i nanošenje ozbiljne štete ne samo vojnim postrojenjima, rekao je akrap i dodao: 'To se može tretirati kao ratni zloin'. Oko potencijalnog ulaska Bjelorusije u rat u Ukrajini na ruskoj strani Akrap je rekao da je to malo vjerojatno jer Bjelorusija po popunjenosti svojih bolnica, koje su zatrpane ruskim ranjenicima, dobro vide kakva je situacija na fontu, a i jasno je da je Rusija u ovom ratu ostala sama..

Jednako tako Akrap navodi da je Kinu od rata u Ukrajini odmaklo Putinovo 'zveckanje' nuklearnim oružjem.

Raketiranje šoping centra u Kijevu Izvor: Profimedia / Autor: Ceng Shou Yi/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia