žele zatvoriti more

Rusija tvrdi da Crnim morem plutaju mine, Ukrajina to niječe

21.03.2022 u 16:54

Bionic
Reading

Glavna ruska obavještajna agencija objavila je da je nekoliko stotina mina otplutalo u Crno more nakon što su se oslobodile s konopaca blizu ukrajinskih luka, što je tvrdnja koju Ukrajina odbacuje kao dezinformaciju i pokušaj da se zatvore dijelovi mora.

Crno more je važna trgovačka arterija za žitarice, ulje i uljne proizvode. Lučka uprava Novorossiisk rekla je da je ugrožen prijevoz u zapadnom dijelu Crnog mora.

"Zbog olujnog vremena, konopci kojima su bile vezane mine popucali su", rekla je Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije (FSB), glavni nasljednik sovjetskog KBG-a, u priopćenju od 19. ožujka. "Zbog vjetra i vodenih struja, mine plutaju slobodno u zapadnom dijelu Crnog mora", rekao je FSB.

FSB je rekao da se oslobodilo 420 mina, te je dodano da su mine postavile ukrajinske snage. Ukrajina je rekla da je upozorenje FSB-a pogrešno i da nemaju nikakve informacije o bilo kakvim minama koje plutaju morem.

"Ovo su potpune dezinformacije s ruske strane", rekao je Viktor Višnov, zamjenik ukrajinske državne pomorske uprave. "Ovo je učinjeno da se opravda zatvaranje onih dijelova Crnog mora koji su pod takozvanom opasnošću od mira."

Ukrajinska mornarica rekla je da njezina dužnost da obavijesti o sigurnosnim upozorenjima o svome dijelu Crnog mora te je moskovsko upozorenje prozvala pokušajem informacijskog "piratstva".

Ruska invazija Ukrajine 24. veljače rezultirala je smrću tisuća ljudi, raseljeno je više od 3 milijuna ljudi, a rastu strahovi od većeg sukoba između Rusije i SAD-a.

Predsjednik Vladimir Putin kaže da je "specijalna vojna operaciju" u Ukrajini potrebna jer je SAD koristio Ukrajinu da prijeti Rusiji i da Rusija ima pravo na obranu ruskog stanovništva od ukrajinskog "genocida".

Ukrajina kaže da se bori za egzistenciju protiv imperijalnog ruskog otimanja zemlje i da su Putinove tvrdnje o genocidu glupost. Zapad je nametnuo sveobuhvatne sankcije Rusije za koje Kremlj kaže da su jednake objavi ekonomskog rata SAD-a i njegovih saveznika. Kina je pozvala na mir.

Izvori povezani s brodarstvom kažu da su turske vlasti upozorile na rizik od mina za one koji koriste tjesnace Dardanele i Bospor.

Turska stanica Samsun NAVTEX izdala je upozorenje o minama u prilazu Odesi i drugim ukrajinskim lukama.

"Važno je da svi brodovi u okolici obrate pažnju na plutajuće mine", rečeno je. "Zahtijeva se od brodova u okolici da odmah prijave ako zamijete bilo kakvu otplutalu minu ili objekt sličan mini."