UGLEDNI I POZNATI

Evo koji odvjetnici brane bivšu upravu Agrokora

16.10.2017 u 14:00

Bionic
Reading

Nakon što je policija krenula u akciju u slučaju Agrokor na pretresima stanova bivših članova uprave te tvrtke pojavili su se i njihovi odvjetnici

Jadranka Sloković i Čedo Prodanović - odvjetnici Ivice Todorića

Bivšeg šefa Agrokora i nominalnog vlasnika te tvrtke Ivicu Todorića, kojeg policija nije pronašla u njegovu domu u Kulmerovim dvorima, brani najpoznatiji odvjetnički par Čedo Prodanović i Jadranka Sloković.

Definitivno najjači odvjetnički par u Hrvatskoj kao najpoznatijeg klijenta ima bivšeg premijera Ivu Sanadera, kojeg brane u svim njegovim postupcima.

Odvjetnički par Sloković-Prodanović brani i bivšeg šefa HGK i bivšeg predsjedničkog kandidata Nadana Vidoševića, ali i  bivšu SDP-ovu šeficu Porezne uprave Nadu Čavlović Smiljanec. Odvjetnički tim branio je i osječkog poduzetnika Dragu Tadića u slučaju podmićivanja sudaca Vrhovnog suda, a Sloković je pak zastupala i Severinu u njenoj bitci za skrbništvo nad djetetom. Prodanović je pak bio odvjetnik Radimira Čačića u postupku vezanim uz prometnu nesreću u Mađarskoj.

Zajedno su branili i generala Rahima Ademija u postupku za ratne zločine u Medačkom džepu, a upravo zbog zbog Ademija i sukoba interesa ostali su bez drugog klijenta - Ivana Čermaka kojeg su branili pred Haškim sudom. Sloković je na Haškom sudu obranila i braću Kupreškić.

Donedavno je dvojac branio i Zdravka Mamića, kojemu su otkazali punomoć nakon incidenta u osječkoj sudnici.

Milana Bandića zastupali su u dva slučaja koja se vode protiv njega, no punomoć su mu otkazali u aferi Štandovi.

Rajko Čogurić i Fran Olujić - odvjetnici Ante Todorića

Ante Todorić, sin Ivice Todorića koji je bio zamjenik predsjednika Uprave Agrokora i koji bi da nije izbila kriza u Agrokoru zasigurno u budućnosti preuzeo vođenje koncerna od svoga oca, trenutno nije u Hrvatskoj. Potvrdio je to jedan od njegovih odvjetnika, Rajko Čogurić.

'On trenutno nije u Hrvatskoj. Uredno se prije mjesec i više dana odjavio i prijavio prebivalište na londonskoj adresi. Nije u bijegu i odazvat će se pravosudnim tijelima kad dobije formalni poziv', rekao je Čogurić, poznat i kao branitelj Đure Gavrilovića u njegovom postupku za ratno profiterstvo. Branio je i Dragu Mačeka u aferi Brodosplit, ali i odvjetnika Zorana Markovića u aferi Spice.

Uz Čogurića, prema medijskim napisima, mlađeg Todorića brani i Fran Olujić. Sin poznatog odvjetnika Željka Olujića i sam se prije nekoliko godina našao u medijima kada je 'pao' zbog kupoprodaje kokaina i zbog toga zaradio uvjetnu kaznu. Mlađi Olujić zastupao je sina generala korade, Marija Korade.

Jasna Novak - odvjetnica Ivana Todorića

Poznata odvjetnica Jasna Novak brani pak Ivana Todorića. Jasna Novak radila je na nekoliko velikih slučajeva, a jedno vrijeme bila je i u braniteljskom timu Ive Sanadera. Još uvijek zastupa Ivana Čehoka, a po službenoj dužnosti Branku Pavošević u aferi Fimi-Media. Branila je i Juraja Parazajdera u aferi Maestro.

Novak je lani zastupala i glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana u postupku za klevetu, u kojem je tužbu dignuo splitski odvjetnik Željko Lubina.

Nikola Mandić - odvjetnik Hrvoja Balenta

Hrvoja Balenta, zeta Ivice Todorića i izvršnog potpredsjednika za centralnu nabavu i usluge Agrokora, brani Nikola Mandić. Među svoje klijente Mandić ubraja Zdravka Mamića, kojemu je aktualni odvjetnik, ali i bivšeg direktora NK Zadar Dalibora Zebića iz afere Ribar.

  • +13
Odvjetnici bivše Agrokorove uprave Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Ljubo Pavasović Visković i Igor Cišper - odvjetnici Ivana Crnjca

Prvi priveden u policijskoj akciji je Ivan Crnjac, bivši Agrokorov izvršni potpredsjednik za financije, strategiju i tržišta kapitala. Njega pak brani poznati zagrebački odvjetnik Ljubo Pavasović Visković te odvjetnik Igor Cišper. 'Moj klijent je i formalno uhićen. Sve za što ga se tereti temelji se na financijskim izvješćima - nepravilnosti u knjiženjima, krivotvorenje bilanci i isprava… Prerano je reći koliko su ozbiljne optužbe. One se odnose na razdoblje 2014.- 2016. Izuzeli su telefon i nekoliko papira. Tijekom dana se očekuje i ispitivanje', kazao je Pavasović Visković.

I Pavasović Visković medijski je poznati odvjetnik, koji iza sebe ima klijente poput Siniše Svilana u aferi Core media, Ivana Gotovca iz afere Mali Maestro, Hrvoja Petrača, Miljenka Žaju Krojfa, Roberta Ježića, Dražena Golemovića, a zastupao je Milana Popovića u sporu sa Severinom. Pavasović Visković u medijima se spominjao i zbog privatnog života - bivša mu je djevojka ubijena Ivana Hodak, dok je sada oženjen za Dinu Štern, kćer Davora Šterna.

O Igoru Cišperu ne zna se puno, osim da je prije radio u Državnom odvjetništvu, i to kao zamjenik ravnatelja USKOK-a.

Anto Nobilo - odvjetnik Piruške Canjuge

Pretres se radi i u kući bivše članice Agrokorove uprave Piruške Canjuge, izvršne potpredsjednice za poslovanje i poslovni razvoj, koja u kompaniji zapravo nije bila zadnje dvije godine. Nju pak brani Anto Nobilo, koji se prije nekoliko dana oglasio i priopćenjem kako bi pojasnio da njegova klijentica već godinama nije radila u Agrokoru. 'Ugovor joj je', napisao je Nobilo, 'istekao 17. lipnja 2015. i više nije obnavljan'. Uz to naglašava da Canjuga od 2013. do 2015. nije bila na poslu jer je '2013. bila na bolovanju zbog čuvanja trudnoće, a tijekom 2014. na porodiljnom dopustu'.

Nobilo je karijeru započeo kao tužitelj, dapače bio je tužitelj u procesu protiv Andrije Artukovića. Tužitelj je bio i 1991. kada je uhićen Željko Ražnatović Arkan, ali i u postupku protiv Gorana Hadžića za 'krvavi Uskrs'.  Pokrenuo je postupke za ubojstvo obitelji Zec te Pakračku poljanu.

Kanije odlazi u odvjetnike gdje su mu klijenti bili Hrvoje Petrač, Miroslav Kutle, Damir Polančec, Ena Begović, Miroslav Kutle, Nikica Jelavić, Dijana Čuljak, Željko Sabo, Josip Boljkovac, ali i Josip Perković.

Mate Matić i Dubravka Krklec - odvjetnici Mislava Galića

Bivši izvršni potpredsjednik Agrokora zadužen za poslovnu grupu Hrana Mislav Galić također je na meti policije. Njega pak brane poznati odvjetnik Mate Matić te Dubravka Krklec.

Matić je još jedan od medijski eksponiranih novinara. Uz Jadranku Sloković, zajedno s dubravkom Krklec u istražnom je postupku branio Zdravka Mamić. Matić je uz to bio odvjetnik Mariji Šoli, bivšoj šefici uprave Karlovačke banke. Zastupao je i bivšu sisačku županicu Marinu Lovrić Merzel, te bivšeg ministra Petra Čobankovića.

Dubravka Krklec u odvjetničke vode je također došla nedavno, a ranije je bila USKOK-ova tužiteljica. Uz Matića i Sloković branila je Zdravka Mamića u istražnom dijelu postupka koji se protiv njega sada vodi na osječkom sudu.

Ljiljana Planinić - odvjetnica Ljerke Puljić

Među privedenima je i desna ruka Ivice Todorića, Ljerka Puljić. Bivšu potpredsjednicu Agrokora i članicu Nadzornog odbora brani odvjetnica Ljiljana Planinić. Ona je, među ostalima, branila i bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša Vinka Mladinea, ali i Ivicu Babića, predsjednika Sindikata liječnika Hrvatske, koji je oslobođen optužbi za ratno profiterstvo.

  • +2
Todorićevi odvjetnici dolaze u Kulmerove dvore Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

 Laura Valković - odvjetnica Tomislava Lučića

Tomislava Lučića, samozatajnog bivšeg izvršnog potpredsjednika za financije i kontrolu Agrokora brani odvjetnica Laura Valković. U javnosti poznata kao odvjetnica dodjeljena po službenoj dužnosti šefu MOL-a Zsoltu Hernadiju, branila je nogometaša Luku Modrića, bivšeg šefa Podravke Zdravka Šestaka, a u postupku tzv. zločinačkoj organizaciji Zorana Petrovića Ivicu. Brani i Antu Pripuza, sina Petra Pripuza.

Petar Pavković - odvjetnik Damira Kuštraka

Damira Kuštraka, koji je nekoć bio na dužnosti izvršnog potpredsjednika za izvozna tržišta Agrokora, brani odvjetnik Petar Pavković. Među njegove klijente ubraja se i Ivan Jarnjak, kojeg je branio u aferi fimi-media, a kao branitelj nastupao je i u aferi Indeks.

Davorin Budin - odvjetnik Marijana Alagušića

Nekadašnji savjetnik u Agrokoru i član Nadzornog odbora Tiska Marijan Alagušić za obranu je angažirao odvjetnika Davorina Budina.  Ovaj bivši državni odvjetnik, među klijentima ima i HDZ, jer stranku brani u aferi Fimi-media. Branio je i tajkuna Željka Žužića, a u aferi Remorker brani Zdenku Peternel.

Ivica Mazalin - odvjetnik Ivice Sertića

Bivšeg šefa Jamnice i Agrokorovog izvršnog potpredsjednika za tržišta, prodaju i logistiku Ivicu Sertića branit će odvjetnik Ivica Mazalin, koji među svoje klijente ubraja i Sašu Romca, kojeg brani u aferi Spice.

Ivan Stanić - odvjetnik Alojzija Pandžića

Alojzije Pandžić, koji je u Agrokoru bio zadužen za računovodstvo, za obranu je angažirao Ivana Stanića. Poput Nikole Mandića, Stanić je jedan od novih odvjetnika Zdravka Mamića, a zajedno su branili i zagrebačkog 'kralja otpada' bliskog Milanu Bandiću, Petra Pripuza. Ivan Stanić za klijenta je svojedobno imao i nekadašnjeg haškog osuđenika Vinka Martinovića Štelu.

Darko Maržić - odvjetnik Olivija Discordije

Među onima protiv koje su podignute kaznene prijave su i revizori iz dojučerašnje podružnice Baker Tillya u Hrvatskoj.

Vlasnik i direktor te podružnice Olivio Discordia za branitelja je izabrao Darka Maržića, dok revizoricu Sanju Hrstić brane Gordan Preglej i Željka Pokupec.

Darko Maržić u postupku koji se u Osijeku vodi i protiv braće Mamić, brani Damira Vrbanovića. Među klijentima mu je i saborski zastupnik i bivši SDP-ovac Tomislav Saucha, kojeg brani u aferi Dnevnice.

Gordan Preglej i Željka Pokupec - odvjetnici Sanje Hrstić

Preglej i Pokupec dolaze iz istog ureda. Preglej, koji je ranije radio i u uredu Veljka Miljevića, iza sebe ima klijente poput Josipa Klemma, bivše ministrice sporta Vlatke Matić Pivac i Josipa Sapunara iz afere HAC, no Željka Pokupec u odvjetničke je vode došla tek nedavno.

Podsjetimo, Pokupec je do nedavno bila zvijezda državnog odvjetništva, no 2015., kao što je tportal već pisao, razriješena je nakon što je bez odborenja Cvitana podignula optužnicu protiv Željka Sačića za ratni zločin u Gruborima. Dok je bila u zagrebačkom državnom odvjetništvu, radila na nekoliko poznatih slučajeva – aferi Remorker, aferi HAC koja je kao posljedicu imala i optužnicu protiv Božidara Kalmete, ali i slučaju Core Media. Nakon što je otišla iz DORH-a, USKOK je protiv nje i bivše općinske državne odvjetnice Sineve Vukušić pokrenuo istragu zbog navodnog pogodovanja 'jednom okrivljeniku'. Nagađalo se da se radi o Saši Burušiću, sinu bivšeg načelnika zagrebačke policije.