DORH u akciji

Todorići angažirali zvučna odvjetnička imena, u istrazi oko Agrokora obuhvaćeno 130 ljudi?

21.07.2017 u 15:36

Bionic
Reading

Ivica Todorić angažirao je odvjetnički duo Čedu Prodanovića i Jadranku Sloković, dok je njegov sin Ante Todorić uzeo odvjetnike Jasnu Novak i Frana Olujića. Ekipiranje zvučnih odvjetničkih imena, prema pisanju Večernjeg lista, oko vlasnika Agrokora i članova njegove obitelji sugerira to da Državno odvjetništvo intenzivno radi na istragama o nezakonitostima u poslovanju posrnulog koncerna

Otkriveno je to dan nakon što je premijer Andrej Plenković rekao kako 'nadležne državne institucije, odnosno pravosudna tijela, provode svoje aktivnosti i da će i taj proces za određeno vrijeme izgledno rezultirati nekim konkretnim rezultatima'.

To je protumačeno kao moguće podizanje kaznenih prijava protiv vlasnika Agrokora i članova njegove obitelji.

Tportal neslužbeno, ali iz vrlo upućenog i pouzdanog izvora, doznaje da Državno odvjetništvo (DORH) u ovom trenutku istražuje zasad najmanje 130 ljudi povezanih s Agrokorom. U slučajevima koji se obrađuju već se rade popisi svjedoka, kojih će biti veliki broj, a među njima već cure imena iz domaće poslovne elite. 

Kontaktirali smo s Jadrankom Sloković, Čedom Prodanovićem, Jasnom Novak i Franom Olujićem, odvjetnicima koje je angažirao Todorić, a oni to ne potvrđuju, niti demantiraju.

Tim Županijskog državnog odvjetništva zauzeo je prvi kat Agrokorova nebodera u Zagrebu još u travnju te od tada neprestano rade. Međutim ne zna se kako napreduju.

Tportal je kontaktirao s DORH-om, međutim do zaključenja teksta nismo primili odgovore na naša pitanja o fazi istrage.

Vlada je mjesec dana nakon stavljanja Agrokora pod izvanrednu upravu DORH-u, na njegov zahtjev, uplatila pet milijuna kuna iz proračunske pričuve kako bi on angažirao financijske stručnjake i vještake da se bi raspetljala situacija u najvećoj domaćoj kompaniji i vidjelo je li bilo kakvih nezakonitosti.

Već je na samom postavljanju izvanredne uprave bilo jasno da je u Agrokoru bilo puno nepravilnosti kada su utvrđeni razni oblici poslovanja kroz faktoring i mjenice, kao i prikriveno kreditiranje gradnje prodajnih centara te netočni poslovni izvještaji.

Vijest da je Todorić angažirao odvjetnički tim koincidirala je s njegovim intervjuom tjedniku Express, u kojem je zavapio za Agrokorom. Rekao je kako bi volio da tvrtka opstane u onom obliku u kojem ga je on gradio, s poslovanjem u šest zemalja.

'Takav je Agrokor motor hrvatskog gospodarstva', rekao je Todorić i dodao da je odstupio u nadi da se tvrtka neće rasprodati. 

Naravno da je to dijametralno suprotno planovima izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka, koji je u intervjuu tportalu rekao da će prodati perjanice koncerna kako bi se u konačnici promijenila njegova vlasnička struktura. Ramljak je tada potvrdio da surađuje s DORH-om te da mu osigurava sve zatražene informacije.