preko odvjetnika

Piruška Canjuga objasnila zašto nije odgovorna za muljaže u Agrokoru

12.10.2017 u 10:37

Bionic
Reading

Nekadašnja članica Uprave Agrokora Piruška Canjuga, potaknuta medijskim napisima u kojima se špekulira o mogućoj kaznenoj odgovornosti članova Uprave Agrokora, preko svog odvjetnika Ante Nobila odbacila je takvu mogućnost

'Iz medija je razvidno da je Vladin povjerenik podnio kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića i Uprave Agrokora. Razni napisi sugeriraju da bi tom prijavom bila obuhvaćena i moja klijentica. Na zahtjev stranke ističem: mandat Canjuge, kao članice Uprave, istekao je 17. lipnja 2015. i više nije obnavljan', navodi Nobilo u priopćenju koje je poslao i Županijskom državnom odvjetništvu.

Uz to naglašava da Canjuga od 2013. do 2015. nije bila na poslu jer je '2013. bila na bolovanju zbog čuvanja trudnoće, a tijekom 2014. na porodiljskom dopustu'.

U koncern je došla s diplomom Agronomskog fakulteta i kao supruga tada jednog od najistaknutijih HDZ-ovaca Zlatka Canjuge. Godine 1998. postaje članica Uprave koncerna. Izvanrednu upravu na čelu s Antom Ramljakom dočekala je na poziciji izvršne potpredsjednice za poslovanje i poslovni razvoj.

Mediji su je često titulirali drugom najmoćnijom ženom Agrokora, poslije Ljerke Puljić, nekadašnje starije potpredsjednice tvrtke Agrokor, a pod Canjuginom ingerencijom bila su Agrokorova zemljišta i nekretnine. 

Canjuga je napustila tvrtku u travnju ove godine, nakon što je koncern preuzeo Ante Ramljak, kao i većina Todorićevih menadžera.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, Piruška Canjuga od tada nema funkciju ni suvlasnički udio ni u jednoj privatnoj tvrtki. S druge strane njezin suprug Zlatko Canjuga bavi se proizvodnjom papirnatih vrećica u tvrtki C Pakiranje u Svetoj Heleni. Tvornicu je izgradio prije sedam godina, a lani je prema podacima Poslovne Hrvatske poslovala s prihodima od 21,5 milijuna kuna, što je pad od gotovo 20 posto u odnosu na godinu ranije. Glavne mušterije C Pakiranja su Konzum, Lidl i Mlinar.

Glavni biznis do prije tri godine bila mu je reciklaža. Canjuga je 2005. godine u Zaboku s austrijskim partnerom osnovao tvrtku Hamburger Recycling ENS. Istu je tvrtku 2015. prodao Austrijancima za nepoznat iznos.

Nekoć moćni HDZ-ovac, bliski suradnik predsjednika Franje Tuđmana i bivši šef Dinama Zlatko Canjuga iz politike je otišao 2001. godine.

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL