bez ponude

Državni i lokalni službenici nastavljaju štrajk: Naš zahtjev od 400 eura sada je 300

05.06.2023 u 16:56

Bionic
Reading

Iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN), koji je organizirao štrajk pravosudnih službenika, nakon sastanka s ministrom u ponedjeljak su poručili kako i dalje nisu dobili konkretnu ponudu pa se štrajk nastavlja, no zahtjev za povećanjem plaća smanjio se na 300 eura

Štrajk pravosudnih djelatnika zbog većih plaća počeo je u ponedjeljak ujutro, a nakon sastanka s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom, glavna tajnica SDLSN-a Marija Dill Bračić istaknula je kako im je samo prezentirana današnja odluka Vlade za koju im je rečeno da će biti donesena neovisno o tome što kažu na sastanku.

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak nakon sastanka sa sindikatima da će od lipnja za 219.000 zaposlenika u državnim i javnim službama rasti plaće za 60, 80 i 100 eura, pri čemu će najviše porasti onima koji imaju najmanje plaće.

"To nam je prezentirano kao odluka Vlade, nije to nikakva ponuda", istaknula je Dill Bračić.

Navela je kako su izrazili zadovoljstvo s time da svima u državnoj i javnoj službi ide povećanje, ali i da su, neovisno o tome, oni ovo pitanje i zahtjeve postavili puno ranije - u najmanju ruku prije mjesec dana, ali i 2020. godine.

Dodala je kako su na sastanku očekivali ponudu na zahtjeve koje su postavili i u postupku mirenja i u najavi štrajka, ali da odgovor na konkretne zahtjeve nisu dobili, već im je samo rečeno da je ovo dogovoreno s reprezentativnim sindikatima.

  • +4
Štrajk na sudovima Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

"Postavlja se tu pitanje tko je što predložio i na temelju čega je taj dogovor postignut, ali zapravo radi se odluci Vlade. Naravno da smo zadovoljni s time da povećanje svima ide, ali s obzirom na neizdrživo stanje u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu i na paralelno izjašnjavanje našeg članstva tijekom dana kada su saznali za odluku Vlade, nastavlja se sa štrajkom", poručila je.

To znači da će djelatnici u pravosuđu u utorak u 7 sati ponovno štrajkati i štrajkat će dok ne dobiju konkretnu ponudu u odnosu na zahtjeve.

Ipak, njihov zahtjev za povećanje plaća od 400 eura za najniže rangirane službenike u pravosuđu sada se pretvorio u 300 eura kako "ne bi ispalo" da povrh Vladine odluke o povećanju traže i dalje isto.