pokrenute aktivnosti

Grad Rijeka prihvatio povećanje plaća u vrtićima, čeka se odgovor sindikata

19.05.2023 u 11:59

Bionic
Reading

Grad Rijeka prihvatio je zahtjev sindikata da se plaće zaposlenih u dječjim vrtićima povećaju, odnosno izjednače s plaćama u osnovnom obrazovanju, a sindikat će se svoj odgovor dati u ponedjeljak, nakon referenduma među članovima, doznaje se iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture

Potpredsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Ingrid Čavić izjavila je Hini da je danas održan sastanak na kojemu je gradonačelnik Marko Filipović prihvatio zahtjev sindikata za izjednačavanje plaća zaposlenih u dječjim vrtićima, kojima je Grad Rijeka osnivač, s plaćama zaposlenika u osnovnom obrazovanju.

No, sindikat će svoj odgovor dati u ponedjeljak, nakon referendumskog izjašnjavanja članstva jer su već pokrenute aktivnosti pripreme štrajka.

Voditelj riječkog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, manjinskog sindikata u riječkim vrtićima, Vedran Sabljak rekao je da bi i s najavljenim povećanjem dio tehničkog osoblja u vrtićima i dalje imao minimalne plaće. Stoga će taj sindikat pokrenuti inicijativu za nove pregovore o njihovim plaćama, naglasio je.

Zaposleni u dječjim vrtićima "Rijeka", "More" i "Sušak", kojima je osnivač Grad Rijeka, u ponedjeljak su najavili da potkraj slijedećeg tjedna idu u štrajk.

Štrajk je najavljen nakon neuspjelog mirenja u kolektivnim pregovorima između Grada Rijeke, Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske i Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Sindikati uz izjednačenje plaća traže i primjerene radne uvjete, a 99 posto članova sindikata koji su izašli na referendum izjasnilo se za štrajk.