na dobrom putu

Ministarstvo prihvatilo dio sudačkih zahtjeva

19.05.2023 u 09:51

Bionic
Reading

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) i Ministarstvo pravosuđa i uprave, čini se, na dobrom su putu da postignu kompromis oko hitnog povećanja sudačkih plaća, piše u petak Jutarnji list

Predstavnici UHS-a i Ministarstva sastali su se u srijedu navečer na još jednoj rundi razgovora oko te teme. Maleničino Ministarstvo je, neslužbeno doznaje dnevnik, spremno predložene izmjene Zakona o plaćama sudaca koje je pustilo u javnu raspravu modificirati tako da ih približi zahtjevima sudaca.

I sudačka udruga je, doznaje Jutarnji iz sudačkih redova, pristala ponešto sniziti svoje zahtjeve za hitno povećanje sudačkih plaća s kojima su ovog mjeseca krenuli u bijeli štrajk. No, još ništa nije gotovo, jer u UHS-u će obećanja Ministarstva shvatiti ozbiljno tek kad ih vide na papiru.

Danas istječe zadnji dan dvotjednog sudačkog bijelog štrajka koji se provodi od 8. svibnja. Za njegova trajanja sudovi 1. stupnja nisu održavali rasprave osim onih u hitnim predmetima u kojima bi zbog odgode stranke pretrpjele nepopravljivu štetu, a suci 2. stupnja su normalno obavljali svoj posao, ali donesene odluke nisu otpremane sa sudova, osim hitnih, piše novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić.