Katarina Peović

'Doživjela sam civilizacijski šok kad sam vidjela kako dovode strane radnike. Njih 16 u kući koja se raspada'

30.04.2023 u 13:01

Bionic
Reading

Gošća Intervjua tjedna u Točki na tjedan N1 televizije bila je Katarina Peović, saborska zastupnica Radničke fronte. Govorila je o valu štrajkova u Hrvatskoj, kao i u stanju na tržištu rada

“Situacija je iznimno bizarna. Dok se najavljuje val prosvjeda i štrajkova, kad bi uloga reprezentativnih sindikalnih predstavnika trebala biti da ujedinjuje radnike, oni na dan otpora sjede s predstavnicima izvršne vlasti“, kazala je Peović.

Smatra da bi sindikati mogli na jedan dan okupiti velik broj ljudi na hrvatskim ulicama, baš kao što je to slučaj i u Francuskoj. Napominje da imamo ogromnu kritičnu masu i da svaki dan netko novi traži štrajk. No, kaže, potrebno je da ih netko pozove.

“Radnička fronta je organizirala jedini prosvjedni marš na Praznik rada. Pridružit će nam se sindikat Preporod, radnici Wolta, vatrogasci…“, najavila je Peović za N1.

Smatra da je činjenica što radnika nema više na ulicama poglavito na leđima samih sindikalnih središnjica koje pristaju na anesteziranje radnika, poglavito jer se pogoduje njihovim reprezentativnim sindikatima.

“Velike sindikalne središnjice pristale su da se mali sindikati ugase. A upravo ti mali sindikati su najborbeniji i staju uz radnike“, kazala je Peović.

Dotakla se i radnika u privatnom sektoru. “Radnici u privatnom sektoru su nezaštićeni, odnosno zaštićeni su tek onim minimalnim ugovorom koji imaju zakonom o radu. A taj zakon o radu svake godine ide unazad, odnosno liberalizira se tako da radnicima daje sve manje prava“, poručila je.

Peović je donijela u emisiju i brošuru naziva “Croatia for investors“. Kazala je da premijer Andrej Plenković priča o rastu plaća, dok se istovremeno hvali stranim investitorima, a što je kaže jasno prezentirano u toj brošuri, kako imamo tri puta jeftiniju radnu snagu od ostatka EU.

  • +7
Iskra brodogradilište Šibenik - strani radnici Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Iskra brodogradilište Šibenik

Izrabljivanje stranih radnika

“To je uistinu razlog da izađemo na ulice. Promjene su moguće. I radnici Wolta, o kojima mediji ne govore dovoljno, radnice Plodina, kao i radnice Orljave koje su se uspjele izboriti svoje otpremnine, pokazali su da se može. Unatoč tome što nas uvjeravaju da je najbolje šutjeti“, poručila je Peović.

Nagalasila je i će se uvođenjem europske direktive konačno dokazati u kakvom su, za njih izrazito nepovoljnom poslovnom odnosu, dostavljači i vozači koji surađuju s Woltom i Glovom, a “zapravo ih izrabljuju agreagatori, koje nazivaju aligatori“. Tvrdi kako se posebno izrabljuju strani radnici.

“Doživjela sam civilizacijski šok kad sam vidjela na koji način agregatori dovode strane radnike. Njih 16 živi u jednoj kući koji se raspada, prepuna je gljivica i širi se nesnosni smrad“, ispričala je saborska zastupnica Katarina Peović.

Tvrdi i da desnica diže tenzije prema stranim radnicima, ali smatra da je najveći problem u Vladi.

“Hrvatska vlada potiče takav rasizam. Ne riješava problem sustavno, već prihvaća mentalitetska objašnjenja. A sve kako bi pomogla poduzetnicima koji na ovaj na način dobro zarađuju rušenjem cijene rada“, poručila je Peović.