NEDOSTATAK RADNIKA

Već je izdano 38.000 dozvola za strane radnike: 'To je povećanje od 57 posto'

17.04.2023 u 09:05

Bionic
Reading

Da u Hrvatskoj nedostaje radnika, nije nova vijest. Hrvatska je prije dvije godine liberalizirala tržište uvoza radne snage i ukinula kvote, no poslodavci se žale na dugotrajnu proceduru. Treba li bolje urediti Zakon o strancima? Jesmo li tranzitna zemlja za uvezene radnike? Kako domaću radnu snagu s burze, njih oko 108.000, integrirati na tržište rada?

Pitanja su to na koja su u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvoga' odgovorili Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Stjepan Jagodin, direktor agencije za zapošljavanje stranaca, Dario Dudas, načelnik Sektora za strance i međunarodnu zaštitu MUP-a, i Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije.

Stjepan Jagodin rekao je da je trenutno 600 zahtjeva u obradi, što za ishođenje dozvola, što za vize za dolazak u Hrvatsku radnika iz trećih zemalja.

'Postupak traje od 60 do 90 dana. Postupak je takav da kad se preda zahtjev za boravak i rad, mišljenje prvo mora dati Hrvatski zavod za zapošljavanje. Taj postupak traje od pet do sedam dana. Nakon toga ide na obradu u Ministarstvo unutarnjih poslova. Taj postupak se sada otegnuo i na 60 dana. Potom postupak ishođenja viza traje otprilike 30 dana', naveo je.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar pojasnio je trenutnu situaciju na hrvatskom tržištu rada.

'Tržište rada u Hrvatskoj je u padu nezaposlenosti i to se događa još od 2017. godine. Danas smo na nekih 108 tisuća nezaposlenih osoba. S jedne strane imamo migracijska i demografska pitanja, imamo tehnološki razvoj, a s druge strane imamo snažan razvoj Hrvatske, koji se dogodio u proteklih četiri, pet godina, osim za vrijeme covid krize. Tako da smo u prošloj godini imali šest posto rast BDP-a, a za ovu godinu predviđeno je 1,7 posto BDP-a, što izravno utječe na stanje tržišta rada', naveo je Lončar.

  • +16
Prvi turisti stigli na Hvar Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Dario Dudas, načelnik Sektora za strance i međunarodnu zaštitu MUP-a, rekao je da je došlo do enormnog povećanja zahtjeva za izdavanje dozvola za boravak i rad.

'Prošla godina bila je rekordna. Izdano je 121 tisuća dozvola, a ove godine već je izdano 38 tisuća dozvola, što je doslovno, u odnosu na isto razdoblje lani, povećanje od 57 posto. S naše strane već od jeseni poduzimamo mjere i što se tiče kadrovskog ojačavanja i što se tiče opremanja. Provodimo i dodatnu edukaciju službenika i ažuriranje informacija o postupku izdavanja dozvola za boravak i rad.

'Stranci uglavnom rade poslove koje građani Hrvatske ne prihvaćaju zbog raznih razloga. Zato što su uvjeti ili jako teški, npr. graditeljstvu, ili se radi o sezonskom zapošljavanju u ugostiteljstvu i turizmu. Slijedom navedenoga - da te poslove ne obavljaju stranci, vjerojatno ih nitko ne bi obavljao', ustvrdio je Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije.

Kaže također da nema jednostavnog modela za smanjenje brojke od 108 tisuća nezaposlenih. Zavod za zapošljavanje provodi aktivne mjere politike zapošljavanja u vidu različitih prekvalifikacija. I on sam je prije nekoliko godina vodio evaluacije tih mjera i pokazalo se da se sudionici u mjerama osjetno bolje zapošljavaju nego oni koji nisu bili u tim mjerama. Ističe također kako moramo biti svjesni da su to uglavnom osobe s nižom zapošljivošću.