IMA I ZA NJEGA PITANJA

Danica Ramljak zaskočila Josipovića u Sinju

16.12.2014 u 22:50

Bionic
Reading

Predsjedničkog kandidata Ivu Josipovića na tribini u Sinju dočekala je bivša ravnateljica Instituta "Ruđer Bošković" Danica Ramljak, koja je rekla da će njemu, kao što je i kandidatkinji Grabar-Kitarović, na facebooku postaviti deset pitanja, a večeras mu je postavila pitanje zašto mu je regija u fokusu interesa

Ramljak je nedavno na svojem facebook-profilu postavila deset pitanja HDZ-ovoj kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović o rezultatima njezine veleposlaničke dužnosti u SAD-u, a kandidatu SDP-a Josipoviću postavit će deset pitanja koja će, kako je rekla, biti teža od pitanja postavljenih Grabar-Kitarović. Ramljak je izvijestila kako još nije dobila njezine odgovore, a da je zbog tih pitanja izvrgnuta prijetnjama i optužbama kako radi za Josipovića.

"S kojim ste se predsjednicima i premijerima zemalja izvan regije sastali u predsjedničkom mandatu i zašto Vam je regija u fokusu pošto Vas Vaši oponenti optužuju da se prečesto sastajete s premijerima i predsjednicima zemalja iz regije, a takav se dojam stvara i kroz medije, upitala je Ramljak dodajući da će mu oko pola noći na fecbooku postaviti ostalih devet pitanja.

Josipović je odgovorio da je njezino pitanje ozbiljno te je istaknuo kako je za Hrvatsku, osim europske, važna i regionalna politika.

"Ima nekih opskurnih medija koji kažu da sam nacionalni izdajnik i britanski špijun i ne znam čiji sve ne i da zato kroz tu zavjeru ostvarujem nečiji tuđi interes. Čak je taj isti portal objavio da sam vražji izaslanik i da vradžbinama pomažem sotonu", rekao je Josipović ne navodeći o kojem je portalu riječ.

Objasnio je kako se, osim europske politike, opredijelio i za poboljšanje odnosa u regiji ne zato što ga "neki optužuju da želi stvoriti novu Jugoslaviju", jer ne zna nikoga tko to želi, "nego zato što je stabilizacija regije i naše dobro pozicioniranje u regiji naš vrhunski nacionalni interes".

Rekao je kako je Hrvatska članica NATO-saveza te joj ne prijeti da bude napadnuta od neke susjedne zemlje.

"Ali, ako mislite da naša sigurnost nije na iskušenjima, varate se, pogledajte druge vrste ugroza - terorizam, trgovinu oružjem, drogom i bijelim robljem, nasilni organizirani kriminal, te su stoga važni dobri odnosi sa susjednima", dodao je. Istaknuo je kako je sigurnost vrijednost koja je važna i za turizam.

"Susjedne zemlje su jedino mjesto na svijetu s kojima imamo suficit. Zar bismo se toga trebali odreći? Sve je više ulagača iz Hrvatske u susjedne zemlje", poručio je Josipović. Osim toga, po njegovim riječima, Hrvatska ima i druge interese za dobrosusjedsku suradnju, kao što je rješavanje 'repova rata', a najvažnija je stvar u političkome i moralnom smislu riješiti pitanje nestalih.

"Danas, umjesto da se gledamo preko nišana, sa svim susjedima, uključujući Srbiju, imamo zajedničke vojne vježbe, te je i to doprinos sigurnosti", rekao je, dodajući kako sa susjedima treba rješavati obnovu objekata, pitanje bivše savezne imovine, problem otete imovine iz Hrvatske za vrijeme rata te odgovornosti za ratne zločine.

"Ako netko misli da je moguće sva ta prevažna pitanja rješavati bez suradnje sa susjedima, onda taj, blago rečeno, nema pojma o politici, posebice ne o vanjskoj politici", poručio je.

Istaknuo je da se sastao s mnogim državnicima zemalja izvan regije. Kako je rekao, pet se puta sastao s dvojicom Papa, više puta s predsjednikom SAD-a Obamom, a imao je i više susreta s njemačkom kancelarkom Merkel, s britanskim premijerom, predsjednicima Njemačke, Francuske, Slovačke i Češke. Sastajao se i s nekoliko okrunjenih glava. Kako je dodao, i sa sadašnjim kineskim predsjednikom dok je bio potpredsjednik Kine.

Ramljak je rekla kako od njega očekuje odgovore na pitanja u roku od 48 sati pošto ih objavi na facebooku.