NEMA ONEČIŠĆENJA?

Požar u Osijeku lokaliziran, vlasnik tvrtke tvrdi da je podmenut. Ozlijeđeni vatrogasac operiran

04.10.2023 u 06:15

Bionic
Reading

Veliki požar buknuo je noćas na deponiju uskladištene plastike osječke tvrtke 'Drava International', a prema zadnjim informacijama u gašenju su ozlijeđena tri vatrogasca

23:50 'Sutra Grad Osijek i županija upućujemo dopis Vladi RH i zamolbu jer sam se čuo s premijerom da se ovo proglasi kao ekološka katastrofa jer ona upravo ovo i je. Očekujemo akcije, aktivnosti, očekujemo reakcije mjerodavnih službi. Ovdje se radi o klasičnoj zloupotrijebi onoga što je ovdje rađeno, neradu i neaktivnosti onih koji su ovo trebali kontrolirati, sprječavati kada su upozorenja dolazila. Ja ću osobno napisati dopise svim relevantnim službama i prije 20 godina sprječavati ovakve stvari, koji su trebali provoditi nadzor, napisat ćemo kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja i protiv vlasnika ove tvrtke - i Osijek i Osječko-baranjska županija.

Pozivam forenzički centar iz Zagreba da dođu ovdje i da maksimalno profesionalnu provedu analizu, provedu ispitivanje zašto je došlo do ovog požara. Tko ga je i na koji način uzrokovao, tko to ne znamo, a je li namjerno - ali prema mojoj procjeni on je namjerno izazvan jer nema logike da je izbio na tom dijelu gdje nema šanse da izbije u desetom mjesecu i da se utvrdi odgovornost svih onih koji su bili dužni pratiti ovaj sustav', rekao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić za RTL Direkt.

22:40 Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije izdat će sutra preporuku za obustavu rada tvrtki u Industrijskoj zoni Antunovac, javlja HRT. Više informacija bit će poznato u četvrtak nakon mjerenja kakvoće zraka.

21:00 'Uzrok je, ne znam i mogu samo pretpostavljati. Ja pretpostavljam da je to podmetnuto, jer to se u ovim temperaturnim uvjetima koji su bili noćas od 12-ak stupnjeva Celzijausovih plastika ne može zapaliti', rekao je Bede za RTL Danas. Upitan tko bi to podmetnuo, odgovorio je: 'Ne znam, to treba netko drugi utvrditi'.

'Smatram se odgovornim koliko sam odgovoran. Ja sam odgovorna osoba i sigurno sam odgovoran, ja ne bježim od odgovornosti, ali mi radimo po svim pravilima i propisima Republike Hrvatske. Imamo valjane dozvole za otpad, za preradu, za sve… Ne vidim ja tu baš puno naših grešaka. Svagdje ima grešaka, znate kako je; čim se radi, tad se i griješi. Ja mislim da je ovo bilo dosta solidno rađeno i ne smatram da bi mi trebali sada snositi neke konzekvence. Ne znam, vidjet ćemo', rekao je Bede. >>>Cijeli tekst<<<

20:45 Načelnik gradskog stožera civilne zaštite Dragan Vulin komentirao je za RTL Danas zdravstvenu ugrozu građana.

'Što se tiče grada Osijeka, vjetar je puhao tako da je sav dim nosio južno od ove lokacije, nije dim išao u područje grada Osijeka i naše dvije mjerne stanice nisu mjerile poremećaj u kvaliteti zraka. U tijeku je mjerenje kvalitete zraka na još dvije lokacije na području grada Osijeka i to mobilnim uređajem. To će pokazati i dati još malo bolje rezultate. Sve one općine i naselja južnije su značajno više ugrožene nego sam grad Osijek', rekao je Vulin.

Upitan je što će biti s vjetrom, njegovim intenzitetom i smjerom. 'Za sada nema najava o promjeni, vjetar zadržava ovaj smjer i zbog toga smo i za područje samog grada pozvali za oprez jer vjetar u svakom trenutku može okrenuti smjer i sve čestice i dim donijeti iznad grada Osijeka. Izdimljavanje i potpuno gašenje požara očekujemo da će biti gotovo kroz nekoliko dana, a onaj glavni dio vjerujem da će biti gotovo kroz nekoliko sati, odnosno već sljedećega jutra', ustvrdio je.

20:30 Grad Osijek je na službenim stranicama objavio da rezultati mjerenja kakvoće zraka pokazuju da nema onečišćenja. Kakvoću zraka je izmjerila mobilna ekipa Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar iz Zagreba koja je stigla u Osijek. Mjerenja su izvršena na Trgu Ante Starčevića i u Brijestu.

20:00 Voditelj službe za epidemiologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i član kriznog stožera Nikola Kraljik je u razgovoru za Danas.hr preporučio tamošnjim stanovnicima da ne jedu voće i povrće koje uzgajaju zbog opasnosti od mogućeg onečišćenja.

'U takvim trenucima kad postoji velika količina dima i izgaranje plastike diže se velik broj čestica u vanjsku atmosferu koja će ne samo kratkotrajno, nego i duže vrijeme onečistiti ne samo zrak nego i tlo. Te će čestice pasti i zadržavati se na njemu stoga je preporuka da one namirnice koje uzgajaju u svojim vrtovima i voćnjacima ne konzumiraju', istaknuo je.

Ako ih baš moraju konzumirati, preporučuje da se namirnice temeljito operu i mehanički očiste, no glavna poruka bi bila da se takvo voće i povrće ne koristi. 'Dok ne vidimo koje su koncentracije i gdje točno u kojim zonama je došlo do onečišćenja. Jer u ovom trenutku su u atmosferi lebdeće čestice koje će s vremenom, ovisno o strujanju zraka, prije ili kasnije biti odnesene dalje ili će padati u nekoliko kilometara radijusa od samog mjesta događaja', objasnio je Kraljik.

  • +2
Požar u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jaksic/PIXSELL

18:22 Veliki požar, koji je u srijedu poslije ponoći buknuo na otvorenom deponiju plastike osječke tvrtke 'Drava International' lokaliziran je i pod nadzorom, izvijestila je osječka Gradska uprava. Dodaju kako je još uvijek u tijeku aktivno gašenje požara, kao i natapanje površina s plastikom. Napominju da će vatrogasci ostati dežurati na požarištu čitavu noć.

'Cijelu noć će gorjeti sigurno, vjerojatno i sutra. Ne možemo očekivati da će se tako brzo potpuno ugasiti jer gori plastika. Zbog aktivnog požara još ne može početi istraga o uzrocima. Zaista nas zanima, očekujemo što prije da istraga krene', rekao je za Dnevnik.hr Mato Lukić, načelnik Stožera civilne zaštite.

Dojava o požaru uskladištene plastike na otvorenom prostoru tvrtke 'Drava International' zaprimljena je u srijedu oko 40 minuta poslije ponoći, a u gašenje su se uključila profesionalna i dobrovoljna vatrogasna društva. Tijekom intervencije ozlijeđena su tri vatrogasca, od kojih jedan teže. Hitno je operiran te je izvan životne opasnosti.,

Gradski Stožer Civilne zaštite hitno je pozvao građane da zatvore prozore i pokušaju ne izlaziti na otvoreno, zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova uslijed izgaranja plastike.

Provedenim mjerenjima tijekom dana utvrđeno je da su, unatoč požaru plastike, kvaliteta zraka i vode u Osijeku zadovoljavajući, a nastava se u osječkim školama odvijala normalno. Županijski stožer Civilne zaštite izvijestio je da nastavu neće imati škole u okolnim naseljima Antunovcu, Ivanovcu, Etnestinovu, Laslovu, Čepinu i Vuki prema kojima vjetar nosi dim.

17:52 U krugu dvorišta osječke tvrtke za preradu plastike Drava International noćas je buknuo veliki požar. Do požara došlo u skladištu sirovine, konkretno PET boca i polietilenske folije. Iz tvrtke su se oglasili službenim priopćenjem.

'Istraga je u tijeku, a naš primarni interes je da se požar što prije ugasi te da se utvrde okolnosti ovog nesretnog događaja. Unatoč svim mjerama opreza koje primjenjujemo, ovakvi incidenti ukazuju na mogućnost vanjskog utjecaja, što će istraga dodatno razjasniti', naveli su iz tvrtke. >>>Cijeli tekst<<<

17:32 Radnici tvrtke Drava International u kojoj je izbio požar privremeno su smješteni u dvorani Jug 2 koju je ustupio Grad Osijek. Riječ je o 115 radnika iz Nepala koji inače žive u tvorničkom krugu i koji su još jutros evakuirani, izvijestili su iz Grada.

Radnicima je osigurano 116 kreveta, zaštitari tijekom noći, internet, stolovi i stolci za objedovanje te druge potrepštine. Crveni križ osigurao im je hranu. Nitko od njih nije zatražio liječničku pomoć. Vidno su umorni zbog neprospavane noći, navode iz Grada.

Osijek: Sportska dvorana gdje su evakuirani zaposlenici tvrtke Drava International Izvor: Pixsell / Autor: Borna jaksic/PIXSELL

17:19 Pročelnica Objedinjenog hitnog bolničkog prijama KBC-a Osijek Vedrana Makarović je za HTV komentirala stanje najteže ozlijeđenog vatrogasca: 'S obzirom na to da je kod pacijenta pronađena površina tijela opečena u značajnijem postotku i da su to opekotine drugi na treći stupanj, bilo je neophodno hitno ga operirati. Kako sada saznajemo, operacija je prošla u redu, pacijent je stabilno i izvan životne opasnosti'.

17:06 Zbog požara u tvornici za preradu plastike Drava International u osječkom prigradskom naselju Brijest, u četvrtak nastave neće biti u osnovnim školama u Antunovcu, Ivanovcu, Ernestinovu, Šodolovcima i Laslovu te u osječkoj Poljoprivrednoj i veterinarskoj školi >>>Cijeli tekst<<<

16:45 'Situacija na terenu je puno bolja. Povukli smo dio vatrogasnih snaga te je sada angažirano oko 50 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila', rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Zoran Pakšec, prenosi N1.

16:21 Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u srijedu je izjavila kako požar plastike u tvrtki 'Drava International' u Osijeku nije zahvatio poljoprivredne površine, ali se ne može isključiti štetan utjecaj tih tvari na poljoprivredna zemljišta i životinje te će nadležne službe i Centar za sigurnost hrane u okviru Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu čim bude moguće obaviti službenu procjenu i dati preporuke što treba činiti.

Na pitanje kako možemo biti sigurni da ta hrana neće u sljedećim danima završiti na tržnicama ili u nekim trgovinama Vučković je odgovorila 'pričekat ćemo cjelovito prvo izvješće Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i preporuke'-

15:47 Vatrogasac koji je upao u rastopljenu plastiku dok je gasio požar u pogonu tvrtke Drava International u osječkom prigradskom naselju Brijest stabilno je, ali je priključen na respirator.

'Pacijent je na intenzivnom odjelu, intubiran je, na respiratoru, a zadobio je opekline visokog stupnja na više od 50 posto površine tijela. Za četvrtak je dogovoren njegov premještaj na Kliniku za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice, na Zavod za opekline. Dakle, na strojnoj je respiraciji i kao takav će najvjerojatnije biti prebačen i u Zagreb', rekao je za Večernji list dr. Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek.

Požar u Osijeku Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Osječko-baranjska županija

15:43 Osječka gradska organizacija SDP-a ocijenila je u srijedu kako je požar plastike u tvrtki 'Drava international' katastrofa koja će ostaviti dugotrajne posljedice na zdravlje stanovništva te pozivaju institucije da istragu o tom slučaju provedu kvalitetno, brzo i učinkovito.

Posebice zabrinjavaju posljedice po okoliš, zbog mikročestica koje dugoročno zagađuju okolna poljoprivredna zemljišta, ali i potencijalno zagađuju vodotokove, upozorava u priopćenju predsjednik osječkog SDP-a Vjeran Marijašević. Podsjeća kako današnji požar nije prvi požar plastičnog otpada, koji se gomilao u ovoj tvrtki, te da su se slični požari u posljednjih nekoliko godina pojavljivali i u drugim poduzećima u Hrvatskoj, koja se bave sličnom djelatnošću.

Smatra kako ne može ostati neprimijećeno i 'pranje ruku' župana Ivana Anušića i gradonačelnika Ivana Radića, koji ljutito prozivaju neimenovane institucije i nadležne koji godinama nisu reagirali na njihova upozorenja o potencijalnoj ekološkoj bombi.

Ističe i da je sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) poslao obavijest građanima o opasnosti na stranim jezicima, a mnogi su poruku dobili s velikim kašnjenjem nakon šest ili sedam sati od izbijanja požara. Građani su puno prije informacije i upozorenja dobili od medija, putem društvenih mreža ili usmenom predajom nego uz pomoć najmodernijeg sustava plaćenog preko 8 milijuna eura, poručuju iz osječkog SDP-a.

15:31 'Mi smo radili onako kako imamo dozvolu za otpad, količine su takve kakve su u dozvoli. Ako je netko zapalio, kako ja to mogu spriječiti? To je netko sigurno zapalio, jer je to čista plastika. Nije se moglo zapaliti samo od sebe. Kako se nije zapalilo kad je bilo 50 stupnjeva, a jest noćas kada je temperatura 10 stupnjeva?

No, pitanje je hoće li se otkriti točan uzrok. Što se tiče prozivki, nemam što tu komentirati. Njihovo je da prozivaju, ja tu ne mogu ništa. Vidjet ćemo kada se obave očevid i svi nadzori što će biti. Znam samo da je ovdje zaposleno više od 500 ljudi, a sada je sve upitno', rekao je za Jutarnji list vlasnik tvrtke Zvonko Bede.

15:11 Unatoč požaru uskladištene plastike u pogonu poduzeća "Drava International", na postajama Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka, koje se nalaze na osječkom području, kvaliteta zraka je i dalje zadovoljavajuća, izvijestila je u srijedu osječka Gradska uprava.

Na dvije mjerne postaje očitanja koncentracije onečišćujućih tvari u zraku su trenutno ispod graničnih vrijednosti utvrđenih Uredbom o razinama onečišćujućih tvari u zraku. Kvaliteta zraka je i dalje zadovoljavajuća, a o svim promjenama ćemo pravodobno izvještavati javnost, ističu u Gradskoj upravi.

Osječko-baranjski Nastavni zavod za javno zdravstvo građanima je poručio kako nema mjesta za paniku, ali trebaju biti disciplinirani. >>> Cijeli tekst <<<

13:51 Prilikom gašenja požara uskladištene plastike u osječkoj tvrtki 'Drava International' ozlijeđena su tri vatrogasca, od kojih je jedan zadobio teže ozljede, izvijestila je u srijedu Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ). Kako prenosi Jutarnji list, vatrogasac je upao u šaht s vrelom plastikom.

  • +24
Požar u Osijeku, Drava International Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Iz HVZ-a su priopćili da su zamijenjene vatrogasne snage na požarištu, koje nastavljaju s gašenjem požara, a snage koje su bile tijekom noći i jutra na požarištu nalaze se na preventivnom pregledu u Hitnoj medicinskoj službi.

13:48 Toksikolog Franjo Plavšić je upozorio na moguće probleme po zdravlje.

'Osim ugljičnog monoksida i dioksida pojavljuju se i drugi plinovi, ali i zbog svoje kancerogenosti vrlo opasni dioksin. Plinovi guše, izbija kašalj', pojasnio je Plavšić za N1.

13:33 Državni hidrometeorološki zavod dostavio je Županijskom centru 112 Osječko-baranjske županije najnovije podatke o vjetru, brzini i smjeru. U ovom trenutku vjetar je i dalje sjevernog i sjeveroistočnog smjera, ali njegova brzina je velika. Očekuje se slabljenje u večernjim satima.

U ovom trenutku brzina vjetra je između 5 i 10 metara u sekundi, što je od 18 do 36 kilometara na sat, na udare dostiže brzinu u od 10 do 16 metara u sekundi, odnosno od 36 do 57,6 km/h, javlja OsijekExpress. 'Do 19:00 sati u slabljenju (3-6m/s), udari u početku umjereni (do 10m/s). Iza 20:00 sati očekuje se slabljenje (0-4 m/s)', stoji u izvješću,

  • +14
Požar u Osijeku: Radnici i policija ispred tvrtke 'Drava International' Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

13:04 Osječki gradonačelnik Ivan Radić izjavio je da su unatoč velikom požaru kvaliteta zraka i vode u Osijeku zadovoljavajući, po izbijanju požara pojačali su ispitivanja vode u Vodovodu, a nastava u osječkim školama se odvija normalno. >>> Cijeli članak <<<

  • +25
Požar u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Borna jaksic/PIXSELL

12:44 Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izvijestio je da su u gašenju požara ozlijeđena dvojica vatrogasaca.

'Ozlijeđena su dva vatrogasca koji su zbrinuti. Cijela ekipa prve smjene koja je radila cijelu noć je na trijaži u hitnoj medicinskoj pomoći, a zasad nema dojava da je došlo do trovanja', kazao je Tucaković, istaknuvši da su snage zamijenjene i nastavljaju s gašenjem.

12:12 Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je da je dim visokokancerogen i pozvao je na odgovornost vlasnika tvrtke Drava International. Traži da dođu stručnjaci iz Zagreba i da se istražiti kako se godinama odlagala plastika čije je zapaljenje izazvalo veliku štetu. >>> Cijeli članak <<<

11:25 Ivan Baboselac, motritelj iz DHMZ-a, objavio je da se dim požara vidi sa satelita te da je prešao u BiH.

10:31 Požar koji je planuo noćas na deponiju uskladištene plastike osječke tvrtke "Drava International" proširio se i na zgradu, a vatrogasci su iz objekta izvukli 1500 litara natrijeve lužine i 1000 litara hidroklorida (HCL), izvijestili su u srijedu iz Hrvatske vatrogasne zajednice. >>> Cijeli članak <<<

10:20 Dogradonačelnik Dragan Vulin kaže za N1 da požar još uvijek nije lokaliziran, vatrogasci se bore s vatrenom stihijom, pri čemu im ne pomaže vjetar. Potvrdio je da je ovo najveći požar ikada na području Osijeka. I dalje vrijedi uputa da se ne otvaraju prozori, dok je u naseljima južno od Osijeka, gdje ide dim te od jutros tamo 'nije ni svanulo', preporuka da ne izlaze iz zatvorenih prostora.

10:12 Gusti crni dim vidljiv je i iz Vinkovaca, s udaljenosti od 30 kilometara. Čitatelji OsijekExpressa javljaju kako ga vide u Čepinskim Martincima. Taj portal izvještava da su radnici tvrtke Drava International zbrinuti, Grad Osijek ustupio je dvoranu Jug 2 za njihov privremeni smještaj.

9:53 Vjetar trenutno puše iz smjera sjever - sjeverozapad, brzinom 8 m/s i ima tendenciju zadržavanja smjera. Na mjernim postajama kvalitete zraka u 07:00 sati zabilježeno je slijedeće stanje:

OSIJEK – 1 indeks kvalitete zraka: Prihvatljivo

OSIJEK – 2 indeks kvalitete zraka: Umjereno zagađen

Detaljnije informacije o kvaliteti zraka možete kontinuirano pratiti na internetskim stranicama DHMZ-a i na stranici Ministarstva gospodarstva.

9:34 Cesta prema Brijestu je zatvorena, a radnici iz Nepala koji su radili i živjeli u krugu tvornice, evakuirani su. Grad im je osigurao smještaj, doznaje Dnevnik.hr.

9.22 Dogradonačelnik Dragan Vulin objavio je još nekoliko snimki gašenja požara na svom Facebooku.

9:01 Načelnik Stožera dožupan Mato Lukić izjavio je novinarima kako vjetar, koji se pojačao jutros oko 4 sata, ne dopušta gašenje požara uskladištene plastike, koji trenutno gasi oko 100 vatrogasaca s oko 50 vozila.

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic / Pixsell

'Situacija još uvijek nije zadovoljavajuća, ne možemo reći da je požar ugašen, i da se smanjio dim, ali vatra je usporena', rekao je. >>> Cijeli članak <<<

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

8:39 Zbog velikog požara u Osijeku, nacionalni Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK), s kojim je u ranijoj fazi bilo određenih poteškoća, poslao je jutros SMS stanovnicima Osijeka da zatvore prozore i da im se ne preporučuje zadržavanje na otvorenom. Neki su poruku dobili na njemačkom jeziku, što im nije baš dobro sjelo >>> Cijeli članak <<<

8:08 Ravnateljstvo civilne zaštite javlja da uz brojne vatrogasce, pomoć u gašenju pružaju pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Osijek s daljinski upravljanim gusjeničarom (tzv. robotom za gašenje).

Na terenu su javne vatrogasne postrojbe Osijeka i Belog Manastira te čak 21 Dobrovoljno vatrogasno društvo, s područja Osijeka i okolice.

Lukić je rekao da je spriječena veća katastrofa, jer su pogoni ove tvrtke puni zapaljivih tekućina i tvari, koje su prebacivane tijekom gašenja, kako ne bi došlo do veće tragedije. Ocijenio je kako će gašenje vjerojatno trajati dugo, što zbog vjetra, ali i zbog same materije koja gori, a to je prešana plastika.

Zrak 'u redu'

Na upit novinara o kvaliteti zraka Lukić je kazao je na "dvije mjerne stanice u Osijeku situacija u redu", a angažirat će se i druge mjerne stanice za mjerenje kvalitete zraka u okolnim naseljima.

Iz Stožera su izvijestili da nastava u školama u Osijeku nije odgođena, ali nastave neće imati škole u okolnim naseljima, Antunovcu, Ivanovcu, Ernestinovu, Laslovu, Čepinu i Vuki jer vjetar nosi dim prema tim lokacijama.

Načelnik Stožera, osječki dogradonačelnik Dragan Vulin izjavio je novinarima na mjestu događaja kako je požar, koji je planuo iza ponoći, kada se govori o osječkom području, do sada nezapamćenih razmjera. Vatrom je zahvaćena uskladištena plastika na više tisuća četvornih metara, požar još uvijek nije pod kontrolom, a jutros se proširio i do proizvodnog objekta tvrtke.

Nitko nije ozlijeđen, ali bilo je nekoliko intervencija Hitne pomoći zbog izloženosti toplini vatrogasaca. Vjetar nosi dim prema jugu, dalje od samog Osijeka. Građani se pozivaju da što manje borave na otvorenom i da ne prozračuju prostorije, već da zatvore prozore. Ipak, mogu na posao, a djeca mogu u školu, rekao je Vulin.

Vulin ističe kako požar još uvijek nije pod kontrolom, ali s obzirom na sve angažirane vatrogasne snage vjeruje se će vrlo brzo biti lokaliziran.

  • +23
Požar u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jaksic/PIXSELL

Ranije, zbog ogromnih količina dima i plinova građani pozvani da zatvore prozore i da ne izlaze van zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova uslijed izgaranja plastike.

Napominje kako je u pitanju požar deponija plastike na otvorenom prostoru, čija se površina procjenjuje na više tisuća kvadratnih metara.

Visina uskladištenih bala plastike je oko pet metara, pa je upozorenje građanima o mogućem štetnom djelovanju plinova do daljnjega na snazi.