PRORADIO SRUUK

Osječanima u 4.50 poslan SMS upozorenja, neki dobili poruku na njemačkom

04.10.2023 u 08:39

Bionic
Reading

Zbog velikog požara u osječkoj tvrtki Drava International na izlazu iz Osijeka prema Brijestu i dima, Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK), s kojim je u ranijoj fazi bilo određenih poteškoća, poslao je jutros SMS poruku stanovnicima Osijeka da zatvore prozore i da im se ne preporučuje zadržavanje na otvorenom

'Molimo građane da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova uslijed požara plastike na Brijestu', stoji u SMS-poruci SRUUK-a koja je stigla građanima u srijedu ujutro.

Neki su dobili i poruku na njemačkom jeziku, uz zaglavlje 'Presidential alert', pogrešno napisano na engleskom jeziku.

Nastavu za danas su otkazale škole s područja Antunovca, Ernestinova, Laslova, Čepina i Vuke. Vjetar čestice nosi prema tim mjestima.

Oglasilo se i samo Ravnateljstvo civilne zaštite.

'Županijski centar 112 Osijek zaprimio je noćas, 4. listopada, u 00.40 sati dojavu o požaru na deponiju plastike u Brijestu kod Osijeka. Uz brojne vatrogasce, pomoć u gašenju pružaju pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Osijek s daljinski upravljanim gusjeničarom (tzv. robotom za gašenje).

O događaju je Županijski centar 112 Osijek obavijestio OKC Policijske uprave osječko-baranjske županije, Inspekciju zaštite okoliša, Vodovod Osijek te načelnika Stožera civilne zaštite grada Osijeka.

U 4.50 sati, na traženje načelnika Stožera civilne zaštite grada Osijeka, iz Operativnog centra civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite MUP RH, za šire područje grada Osijeka poslana je poruka Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama - SRUUK, kojom se mole građani da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova nastalih uslijed požara plastike u Brijestu', navelo je ravnateljstvo na Facebooku.

  • +23
Požar u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jaksic/PIXSELL

Načelnik Stožera osječki dogradonačelnik Dragan Vulin izjavio je novinarima na mjestu događaja kako je požar, koji je planuo iza ponoći, kada se govori o osječkom području, do sada nezapamćenih razmjera.

Vatrom je zahvaćena uskladištena plastika na više tisuća četvornih metara, još uvijek nije pod kontrolom, a jutros se proširila i do proizvodnog objekta tvrtke.

Na terenu su javne vatrogasne postrojbe Osijeka i Belog Manastira te čak 21 dobrovoljno vatrogasno društvo s područja Osijeka i okolice.