POSLJEDICE POŽARA

Radić: Kvaliteta zraka i vode u Osijeku zadovoljavajući, pojačano ispitivanje vode

04.10.2023 u 13:08

Bionic
Reading

Osječki gradonačelnik Ivan Radić izjavio je u srijedu da su unatoč velikom požaru plastike u tvrtki "Drava International" kvaliteta zraka i vode u Osijeku zadovoljavajući, po izbijanju požara pojačali su ispitivanja vode u Vodovodu, a nastava u osječkim školama se odvija normalno

Veliki požar je planuo noćas iza ponoći na deponiju uskladištene plastike tvrtke "Drava International" na izlazu iz Osijeka prema Brijestu, a uzrok je za sada nepoznat.

Nakon obilaska požarišta Radić je izjavio da su gradske vlasti po izbijanju požara pojačali ispitivanja vode u osječkom Vodovodu, kao i u pročistaču otpadnih voda.

Odmah smo zatvorili odvodnu mrežu kako plastika ne bi ulazila u kanalizaciju. Gradske tvrtke su se stavile na raspolaganju, a radnike, koji su boravili u prostorima poduzeća "Drava International" smo zbrinuli u gradsku Sportskoj dvorani "Jug 2", dodao je osječki gradonačelnik Radić.

  • +23
Požar u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jaksic/PIXSELL

Uputio je apel da se istraži kako je bilo moguće da se na deponiju tvrtke "Drava International" godinama odlagala plastika, koja je dovela do požara, a koji sada predstavlja ugrozu za kvalitetu zraka za stanovništvo u Osječko-baranjskoj županiji.

Zapovjednik osječke Javne vatrogasne postrojbe Goran Ivković izjavio je novinarima da je već izlazak na teren prve skupine vatrogasaca govorio kako je riječ o katastrofalnom požaru, istaknuvši da u 30 godina karijere karijere nije vidio ovakav intenzitet požara, uz nepovoljne vremenske uvjete.

Ističe kako su odmah podidnute sve snage te zatražene dodatne snage s područja Županije, pa su vatrogasci već oko 1,20 sati imali dovoljne koliičine vode, i mislili su da će moći suzbiti požar.

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic / Pixsell

No, oko 4 sata promijenili su se smjer i jačina vjetra, pa smo morali izvući snage s požarišta te iz objekata tvrtke premještati natrijevu lužinu i druge kemikalije te tehničke plinove, a evakuirali smo i zaposlene, kazao je zapovjednik osječkih vatrogasaca.

Naglašava kako je najbitnije da su spašeni objekti, u kojima su bile velike količine plastike, budući da se ovdje odvija tehnološka proizvodnja dizelskog goriva iz plastike.

Na upite novinara kako je izgledala borba s vatrom Ivković napominje da je na ovoj lokaciji već dva puta bio na gašenju požara, te da je "bilo škakljivo, ali se ne može mjeriti s ovim".

U gašenju znatno pomoglo aktiviranje robota Civilne zaštite

Do 10 sati bilo je utrošeno 1.800 kubika vode, ali problem je što ta voda kojom gasimo odlazi u podzemne vode i kanalizaciju, pa smo morali voditi računa o tome, pojasnio je Ivković.

  • +25
Požar u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Borna jaksic/PIXSELL

Napominje kako je u gašenju vatre znatno pomoglo aktiviranje robota Civilne zaštite, kojim se daljinski upravlja, i koji nabacuje vodu i sredstvo za gašenje u požar.

Robot je prišao dovoljno blizu požaru, tamo gdje vatrogasci nisu mogli pristupiti, i na neki način je spasio ovaj objekt, rekao je Ivković.

Dvojica vatrogasaca lakše ozlijeđena

Podsjeća kako su dvojica vatrogasaca lakše ozlijeđena na intervenciji i pružena im je liječnička pomoć.

S obzirom da smo bili izloženi velikim količinama dima, dogovoreno je s osječkim KBC-om, da vatroagasci koji se vraćaju na odmor u postrojbu, idu na trijažu u KBC, te ako bude potrebno, dobiju kisik i lijekove, dodao je Ivković.

Izvijestio je kako su vatrogascima u gašenju pomogli i djelatnici tvrtke, koji su govorili gdje se nalaze opasne tvari, kako se ne bi dogodila još veća katastrofa.

Osječko-baranjska policija izvijestila je da će po gašenju požara policijski službenici obaviti očevid u suradnji s protupožarnim inspektorima zaštite od požara.