ANUŠIĆ BIJESAN

Osječki župan: Dim je visokokancerogen, tražim da dođu stučnjaci iz Zagreba!

04.10.2023 u 12:10

Bionic
Reading

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić dao je izjavu za medije povodom požara koji je noćas izbio u pogonu osječke tvrtke "Drava international" kod prigradskog naselja Brijest

“Koordinirano brinemo o svemu što možemo – kvaliteti vode i zraka, a brzo ćemo imati te podatke i bit će javno objavljeni. Apeliram da oni koji ne moraju ne izlaze van i neka zatvore prozore i vrata jer dim je opsežno preuzeo dobar dio županije i trebat će vremena da se iščisti”, kazao je Anušić. U izjavi za N1 rekao je da je dim visokokancerogen.

Navodi da je potrebno istražiti kako se ovako godinama odlagala plastika čije je zapaljenje izazvalo veliku štetu.

  • +23
Požar u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jaksic/PIXSELL

“Ovim putem tražim da se iz forenzičkog instituta Vučetić iz Zagreba pošalju svi oni stručnjaci, forenzičari koji će utvrditi razloge izbijanja požara i propuste vlasnika ovog objekta na koji se već 20 godina upozorava i mi pokušavamo doći do informacija i izvijestiti nadležne službe kako se ovdje deponira milijuni tona plastike bez ikakve kontrole, nabacane, zatrpane zemljom, koje su upravo sinoć izazvale ovaj velik požar”, rekao je Anušić i dodao:

“Ovo je situacija velike i opasne ugroze jer samo saniranje će trajati i godinama, sanirat će se ogromnim sredstvima i tu štetu trebaju snositi prvenstveno vlasnici i one službe koje nisu na vrijeme reagirale.”

“Svi mi koji ovdje živimo bili smo svjesni da će prije ili kasnije doći do ovakve katastrofe. Očekujemo odgovore, ali ovdje se moraju isključiti najviše državne instance”, dodao je Anušić navodeći da je “ogromna šteta već napravljena”.

  • +25
Požar u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Borna jaksic/PIXSELL

Župan je pozvao građane da ne izlaze van bez prijeke potrebe i da zatvore prozore i vrata jer je dim preuzeo dobar dio županije i trebat će vremena da se raščisti.

Požar koji je planuo noćas na deponiju uskladištene plastike osječke tvrtke "Drava International" proširio se i na zgradu, a vatrogasci su iz objekta izvukli 1500 litara natrijeve lužine i 1000 litara hidroklorida (HCL), izvijestili su u srijedu iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ).

U HVZ-u navode da je izgaranjem plastike nastala velika količina dima i otrovnih plinova koji se šire radi jakog vjetra i toplinskog isijavanja.

Zbog velikog požara i dima Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) poslao je jutros SMS poruku stanovnicima Osijeka.