'ŽELI USPOSTAVITI KOMUNIZAM'

Berlusconijevi mediji popljuvali Josipovića

12.01.2010 u 09:35

Bionic
Reading

Talijanski Il Giornale, u vlasništvu braće Berlusconi, plaši svoju publiku tvrdnjom da Josipović 'snažno vonja na komunizam' i da 'u Italiji računa na prijateljstvo Emme Bonino, koja mu je napisala toplo pismo potkraj izborne kampanje'. Opisujući ga 'mirnim, na granici uspavljujućega', izvjestitelj Fausto Biloslavo ne krije antipatije spram Josipovića te pažljivo navodi optužbe koje mu je uputio Bandić, nova simpatija tog novinara koji je za rata bio kuhan i pečen u Kninu

Publici Berlusconijeva dnevnika Biloslavo tvrdi da je Bandića podržavala Katolička crkva, braniteljska udruga te HDZ, a da po Bandićevim tvrdnjama Josipović želi uspostaviti komunizam u Hrvatskoj i da je Josipovićev otac 'bio zapovjednik zloglasnoga Titova logora na Golom otoku poslije Drugog svjetskog rata'.

Daleko veću nakladu od Giornalea, daleko veći ugled i utjecaj ima milanski Corriere della Sera, koji je u ponedjeljak izišao i s intervjuom s izabranim predsjednikom Republike Hrvatske.

U tom intervjuu Mari Gergolet izabrani predsjednik tvrdi da Hrvatska ima 'dva velika problema, ekonomsku krizu i golemu korupciju. Ti su fenomeni povezani, jer baš zbog korupcije Hrvatska nije kompetitivna i ne privlači strani kapital'. Te su ocjene itekako razumljive talijanskoj publici, jer ih primjenjuje na jug svoje zemlje. 'Činjenica da je moguće bogaćenje bez rada i sposobnosti duboko je izmijenila našu svijest, osobito u mladih, postavši golemim problemom', nastavio je Josipović, opet pogađajući u srž onoga što u Italiji smatraju razlogom privlačnosti mafije.

Na pitanja o vanjskoj politici Josipović je i Talijanima ponovio svoja poznata gledišta: da je bio protiv sporazuma o razgraničenju sa Slovenijom jer je 'Slovenija ucjenjivala', pa 'Hrvatska prihvaća gubitak nečega što joj pripada po međunarodnom pravu' te 'daje dojam da kupuje pristup u EU prepuštajući teritorij'. Ipak, kaže, 'kao predsjednik ću poštovati dogovor'. Na pitanje zašto EU odgađa ulazak Hrvatske i nije li prestroga spram nje, Josipović je odvratio: 'Istina je, kriteriji su za Hrvatsku viši negoli su bili za druge u prošlosti. Dobro je i tako, možemo ih dostići. Ne samo radi EU, nego radi hrvatskog naroda, jer će poštujući te kriterije Hrvatska biti bolja zemlja'. Upitan neće li optužba za genocid, koju je pripremao, komplicirati odnose s Beogradom koji također sada tuži Hrvatsku za genocid, Josipović je odgovorio: 'Ionako se moramo braniti: u Hrvatskoj je bilo ratnih zločina, ali nikakvog genocida. Nastojat ću pregovarati s Beogradom da ispune naše zahtjeve: obavijesti o nestalima, suđenje ratnim zločinima, povrat opljačkane kulturne baštine. Ako ispune te zahtjeve, zašto se svađati?'

Rai, La Stampa i druga utjecajna glasila naglašavaju da je Josipović 'uvjereni europeist' i da će 'pod njim Hrvatska ući u EU 2012'.