KONAČNI OBRAČUN U SKUPŠTINI

Bandićev spas u zadnji čas ili novi izbori? Ovo su četiri scenarija mogućeg raspleta zagrebačke drame

12.12.2018 u 17:59

Bionic
Reading

Hoće li prijedlog zagrebačkog proračuna za 2019. godinu, koji je prvi put probio granicu od deset milijardi kuna, kako ga je predložio gradonačelnik Milan Bandić, proći na Skupštini Grada Zagreba, znat će se u četvrtak. U slučaju da proračun ne prođe, Zagrepčani će po svoj prilici ići na izbore za gradski parlament

Premda je i prethodnih godina bilo natezanja s izglasavanjem ključnog gradskog dokumenta, stvari su se peglale amandmanima, makar se dobar dio njih nije realizirao, i nekim drugim ustupcima te je Bandić nalazio partnere koji su dizali ruku za njega.

Ovog prosinca situacija se čini nikad neizvjesnijom nakon što su Nezavisni za Hrvatsku (NHR) odlučili da više s Bandićem i HDZ-om ne žele imati posla.

Kako će se situacija rasplesti, nitko ne želi prejudicirati, ali zna se da je odlaskom NHR-a Bandić ostao kraći za pet zastupnika (sad ih ima 23) i da bi mu proračun prošao, nedostaju mu tri ruke.

I dok vladajući šire optimizam, pozivaju na savjest zastupnika, ali i izražavaju uvjerenje da imaju podršku tri zastupnika, s druge strane oporba tvrdi da je jedinstvena i da s NHR-om nema šanse da proračun prođe.

Podsjetimo, tportal je prije dva tjedna, nakon što je objavljen prijedlog proračuna, kontaktirao s 28 zastupnika pojedinačno (23 oporbena plus pet NHR-a) i njih 27 kazalo je tada kako neće podržati proračun. Tek Davorin Karačić (NHR) nije našao shodnim odgovoriti na naš upit. Skupština, dodajmo, ima 51 zastupnika.

anketa tportala

27 zastupnika koji su rekli da su protiv proračuna

Da će glasati protiv predloženog proračuna Grada Zagreba, potvrdili su nam prije dva tjedna: Rada Borić, Zvane Brumnić, Ilija Ćorić, Miljenka Ćurković, Bruna Esih, Vladimir Ferdelji, Svibor Jančić, Tomislav Jonjić, Krešimir Kartelo, Darko Klasić, Stanko Kordić, Darinko Kosor, Sanja König, Zlatko Hasanbegović, Jozo Miličević, Tihomir Milovac, Matej Mišić, Saša Molan, Anka Mrak Taritaš, Vesna Nađ, Rajko Ostojić, Renato Petek, Miroslav Polovanec, Tomislav Stojak, Marijana Sumpor, Tomislav Tomašević i Marko Torjanac.

U međuvremenu, zastupnici su se mogli predomisliti i uputiti amandmane na proračun, ali njih iz oporbenih redova nije bilo. Stigli su tek HDZ-ovi i oni Nenada Matića (Zelena lista), koji su u sklopu vladajuće koalicije. Spekuliralo se proteklih dana u skupštinskim kuloarima i po medijima o tome kako su najtanje karike nezavisni zastupnici, pojedinci iz HSLS-a i HSS-a, ali i oni koji su izabrani s liste Sandre Švaljek, koja je u međuvremenu otišla u Hrvatsku narodnu banku.

U pokušaju da doznamo kako danas 'dišu' oni za koje se po hodnicima tvrdi da su promijenili mišljenje, ponovno smo nazvali Iliju Ćorića (HSS), Jozu Miličevića (Nezavisna lista), Miroslava Polovaneca (HSLS) i Tihomira Milovca (nezavisni), ali od svih nabrojanih javio nam se tek Milovac, poručivši da svoje mišljenje nije promijenio i da neće podržati proračun. Na sutrašnjoj sjednici moguće je nekoliko scenarija, pa će biti zanimljivo vidjeti koji će se realizirati.

Scenarij prvi – proračun prolazi

Ne bi bilo prvi put da je vješti trgovac Bandić uspio u posljednji čas pronaći zastupnike koji će mu podržati proračun. S obzirom na to da ih je 27 u našoj anketi kazalo da ga neće podržati i da nije bilo amandmana iz oporbe, bit će zanimljivo vidjeti tko su tri zastupnika koji misle da je proračun s amandmanima dobar i što će zauzvrat dobiti u budućnosti. Bude li proračun izglasan, potvrdit će se da su iz NHR-a bili u pravu i da dio oporbe samo glumi svoju poziciju. Doduše, i oni sami mogu se predomisliti iako bi to bilo političko samoubojstvo.

Scenarij drugi - proračun ne prolazi

Ne skupi li Bandić 26 ruku, proračun neće biti izglasan. Samim neizglasavanjem proračuna ne dolazi i do automatskog raspuštanja Skupštine. Nju raspušta Vlada, ali prema slovu Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, do kraja prosinca slijedi donošenje odluke o privremenom financiranju. Ako Skupština ne prihvati privremeno financiranje, idu izbori za gradski parlament, ali ne i za gradonačelnika. Izbori se trebaju održati u roku od 90 dana poslije objave Vlade o raspuštanju Skupštine. Prije toga Banski dvori će imenovati svog povjerenika koji privremeno predstavlja Skupštinu.

Scenarij treći – proračun ne prolazi, ali prolazi privremeno financiranje

Da bismo vidjeli hoće li se to dogoditi, trebat ćemo pričekati kraj prosinca. Naime, zakon predviđa da se odluka o privremenom financiranju za prva tri mjeseca 2019. godine treba donijeti do 31. prosinca 2018. godine. Skupština ju može, ali i ne mora prihvatiti. Prihvaćanje odluke znači da se Skupština ne bi raspustila, već bi se kupila naredna tri mjeseca u kojima bi Bandić ponovno trebao predložiti proračun. Naravno, u tom periodu ostaje i mogućnost dodatne trgovine. Kada i nakon toga on ne bi bio prihvaćen, išlo bi se na izbore, ali opet samo za Skupštinu, ne i za gradonačelnika.

  • +22
Milana Bandića na sutrašnjoj Skupštini neće biti Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Scenarij četvrti – Bandić povlači prijedlog proračuna

Iako gradonačelnika na sutrašnjoj sjednici neće biti, u njegovo ime govorit će zamjenice Jelena Pavičić Vukičević i Olivera Majić. Premda je predsjednik Skupštine Andrija Mikulić (HDZ) u utorak kao mogućnost najavio povlačenje proračuna, Pavičić Vukičević u srijedu ju je odbacila kazavši kako će proračun braniti ona i pročelnica za financije Daniela Juroš Pečnik.

Razlog za to što oporba ne želi podržati proračun i time izazvati izbore, osim što su nezadovoljni načinom na koji se upravlja gradom, pokušaj je da se u budućnosti dođe u situaciju da sruše i Bandića. Naime, uvjerenja su da bi u novom sazivu Skupštine oni imali većinu koja tada ne bi u zadanim rokovima prihvatila Bandićev proračun, nakon čega bi se moralo ići na izbore za gradonačelnika.