proračun pada?

Uhvatili smo se telefona: Ako nam oporba nije lagala, Bandić je u velikim problemima

29.11.2018 u 17:28

Bionic
Reading

Tportal je napravio anketu među 28 od 51 zastupnika u Skupštini Grada Zagreba s pitanjem hoće li 13. prosinca podržati proračun ili ne. U slučaju da 26 ruku bude protiv proračuna, uvertira je to za izbore za gradski parlament koji bi se mogli održati u proljeće

Većinu od 26 zastupnika u Skupštini, podsjetimo, čine zastupnici Milana Bandića, HDZ-a i Neovisni za Hrvatsku (NHR). Međutim posljednjih mjeseci retorika se zaoštrila i NHR, iako i dalje ima i svog pročelnika u gradskoj upravi, sve više naginje na oporbenu stranu tvrdeći da u redovima oporbe zapravo ima onih koji su tamo s figom u džepu.

Proteklih mjeseci uglavnom su u javnosti istupali predstavnici klubova zastupnika, a riječ je o vrlo šarolikom društvu pa tako primjerice jedan klub čine SDP, HSS, Naprijed Hrvatska – Progresivni savez, koji su tvrdili da će rušiti ili podržati proračun. Tportal je odlučio, s obzirom na to da su Bandićeve trgovačke vještine nadaleko poznate, nazvati pojedinačno sve zastupnike oporbe i Neovisnih za Hrvatsku da vidimo kako dišu.

Svih 23 zastupnika iz oporbe decidirano nam je potvrdilo da će biti protiv prijedloga proračuna za 2019. godinu. Kako je Krešimir Kartelo iz NHR u srijedu ponovio ranije izrečene stavove Zlatka Hasanbegovića da će njihovih pet zastupnika biti također protiv, matematika kaže da bi 28 ruku trebalo biti protiv proračuna.

Međutim jedno je govoriti u ime kluba, pa smo odlučili nazvati i preostala tri zastupnika NHR, Tomislava Jonjića, Brunu Esih i Davorina Karačića. Od njih troje, Jonjić i Esih decidirano su potvrdili da će biti protiv dok je Karačić rekao kako nema 'vremena ni za kratko pitanje i da nam je vrijeme isteklo'.

No i bez Karačića, kada bi kojim slučajem glasao za proračun, Bandić ne bi imao 26 ruku. Nedostajale bi mu još dvije, a svi zastupnici s kojima smo razgovarali bili su prilično odriješiti u stavu da proračun treba pasti i da Zagreb treba na izbore za Skupštinu.

Tako su se protiv proračuna izjasnili i nezavisni Tihomir Milovac, ali i HSLS-ovci Darinko Kosor i Miroslav Polovanec. Potonjeg je Kartelo prozvao 'da se odnedavno vrlo intenzivno druži s gradonačelnikom te da nije odgovorio novinarima hoće li poduprijeti proračun ili ne'.

'Nikad nisam čuo za tog Kartela. Je li to onaj iz stranke Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, koji već dvije godine podupire Milana Bandića na vlasti, a sad bi glumio oporbu? Je li to onaj iz stranke koja ima pročelnika za kulturu u Gradskoj upravi i desetak ljudi u različitim upravnim vijećima?', cinično se na Kartelove prozivke osvrnuo Kosor, dodavši kako je jasno da će HSLS biti protiv proračuna.

Kako do Skupštine ima još dva tjedna i kako se amandmanima, kao posljednjih godina, ali i nekim drugim ustupcima, uvijek mogu ispuniti pojedinačne želje, bit će zanimljivo vidjeti hoće li se predomisliti netko u odnosu na anketu koju smo proveli.

proračun 2019.

Evo kojih 27 zastupnika tvrdi da je protiv Bandićeva proračuna

Da će glasati protiv predloženog proračuna Grada Zagreba, potvrdili su nam: Rada Borić, Zvane Brumnić, Ilija Ćorić, Miljenka Ćurković, Bruna Esih, Vladimir Ferdelji, Svibor Jančić, Tomislav Jonjić, Krešimir Kartelo, Darko Klasić, Stanko Kordić, Darinko Kosor, Sanja König, Zlatko Hasanbegović, Jozo Miličević, Tihomir Milovac, Matej Mišić, Saša Molan, Anka Mrak Taritaš, Vesna Nađ, Rajko Ostojić, Renato Petek, Miroslav Polovanec, Tomislav Stojak, Marijana Sumpor, Tomislav Tomašević i Marko Torjanac.

Ne izglasa li Skupština proračun, to bi trebala biti tek uvertira u ono što priželjkuje oporba, a to je u konačnici pokušaj da se Bandića skine s trona. No do toga je, zahvaljujući tzv. lex šerifu, koji je donio HDZ, dalek put.

U slučaju da se proračun ne izglasa, do kraja prosinca slijedi donošenje odluke o privremenom financiranju. Ako Skupština ne prihvati privremeno financiranje, idu izbori za gradski parlament, ali ne i za gradonačelnika. Izbori se trebaju održati u roku od 90 dana poslije objave Vlade o raspuštanju Skupštine. Prije toga Banski dvori će imenovati svog povjerenika koji privremeno predstavlja Skupštinu. Prema slovu zakona, ako se ne donese odluka o privremenom financiranju, a do imenovanja Vladina povjerenika, financiranje će se obavljati samo za nužne rashode i izdatke, odnosno za plaće, režije i slično.

Ukoliko nekim slučajem Skupština prihvati odluku o privremenom financiranju, što nije nemoguće, ali bi to bilo nelogično jer su odlučili rušiti proračun, slijedi pauza od tri mjeseca nakon koje Bandić ponovno treba predložiti proračun. Ako ni tada on ne prođe, Skupština će se raspusti i slijede izbori.

Nakon izbora oporba se nada da će u novom sazivu imati više zastupnika u Skupštini i da ni poslije njenog konstituiranja neće prihvatiti Bandićev proračun, a zatim bi se išlo na još jedne izbore za Skupštinu, ali ovaj put i za gradonačelnika.

  • +22
Gradska skupština raspravlja o izvršenju proračuna za 2018. godinu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL