izbori u metropoli

Bačić: Škoro nema šanse u Zagrebu. Bauk: U drugi krug ulaze dva kandidata ljevice

14.03.2021 u 12:16

Bionic
Reading

HDZ-ov Branko Bačić i SDP-ov Arsen Bauk gostovali su u Točki na tjedan N1 televizije gdje su govorili o nadolazećim lokalnim izborima i aktualnoj političkoj situaciji

Bačić je za odlazak pojedinih članova HDZ-a iz stranke rekao kao je zapravo riječ o završetku unutarstranačkih izbora i priprema za lokalne izbore.

“Ovo što se trenutno događa u HDZ-u ne bih promatrao drugačije nego u kontekstu završetka unutarstranačkih izbora i pripreme za lokalne izbore. I prije je dio članova HDZ-a, nezadovoljan rezultatima izbora ili nemogućnošću podrške svoje stranačke baza, napuštalo ili se odvajalo od HDZ-a”, rekao je Bačić za N1 televiziju.

Komentirao je odlazak vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, koji je stranku napustio u svibnju prošle godine, nakon unutarstranačkih izbora.

“On je i prije toga ukazivao na određene razlike između njegova pristupa i pristupa HDZ-a i Vlade kad je u pitanju postupanje na razini države i Vukovara. Uvjereni smo da ćemo s našim kandidatom Nikolom Mažarom pobijediti, a ne interesira me Domovinski pokret niti gledam u njihovo dvorište kao što oni pozorno gledaju u dvorište HDZ-a”, rekao je Bačić.

Osvrnuo se na Zagreb i kandidaturu Miroslava Škore za gradonačelnika Zagreba.

“Mislim da Škoro nema šanse u Zagrebu. On može uzeti određene glasove na desnom biračkom spektru, ali ne toliko da bi ugrozio našeg kandidata. Uvjeren sam da će naš kandidat ući u drugi krug”, dodao je.

I Bauk je komentirao situaciju u Zagrebu, a uvjeren je da će SDP-ov kandidat ući u drugi krug.

“Mi ćemo u Zagrebu sasvim sigurno ući u drugi krug i bit ćemo dio promjene vlasti, jedino se moramo pobrinuti da u ovih dva i pol mjeseca budemo i pokretač ili vođe promjene”, rekao je Bauk i dodao kako misli da će u drugi krug ući dva kandidata s ljevice, Tomislav Tomašević iz Možemo i SDP-ov Joško Klisović. Ne smatra da bi predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš mogla ugroziti ulazak Klisovića u drugi krug.

“Ako postoje glasači koji će umjesto za Klisovića glasati za Mrak Taritaš i tako mu umanjiti rezultat za poneki postotak, onda je vjerojatnost da će to utjecati na raspored kandidata u prvom krugu, može uzeti glasove i nekim drugim kandidatima. Možda uzme i Tomaševiću, zašto samo Klisoviću? Mrak Taritaš je i na prošlim parlamentarnim izborima u Zagrebu bila na drugom mjestu naše liste u prvoj izbornoj jedinici i dobila je određeni broj glasova. Pitanje je bi li ti glasači glasali za našu listu da ona nije bila na našoj listi ili bi glasali za nekog drugog kandidata s naše liste. Bilo bi najbolje da ima jedan lijevi kandidat i deset desnih, ali ta idealna situacija se neće nikada dogoditi, kako nama tako ni desnim kolegama”, zaključio je Bauk.