NEOČEKIVANI REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Antimaskeri u Hrvatskoj: U kojoj ih je regiji najviše i jesu li češći među 'desnima' ili 'lijevima'

23.11.2020 u 20:28

Bionic
Reading

Istraživanje o pridržavanju protukorona mjera među građanima i o antimaskerima provedeno je tijekom kolovoza, rujna i dijelom listopada na nacionalno reprezentativnom uzorku, a o rezultatima je za N1 govorio Branko Ančić s Instituta za društvena istraživanja

'Rekao bih da su rezultati jednim dijelom neočekivani, ali da su utješni. Kombinirali smo dva indikatora - procjena opasnosti od koronavirusa i procjena ljudi koliko smatraju da su mjere prestroge. U toj kombinaciji smo htjeli vidjeti kako bismo detektirati ljude koji bi mogli biti potencijalni antimaskeri', rekao je Ančić za N1 o istraživanju. Više od 87% njih koji su sudjelovali, dodaje, vjeruje u znanost.

'Ovi postoci su utješni jer iz razgovora, a i iz medija, stječemo dojam da su brojni ti protivnici mjera, oni koji ne nose maske i smatraju da mjere nisu primjerene. Ovdje je samo 2,7% onih koji smatraju da virus ne postoji, naravno i to je alarmantno, ali to nije nešto oko čega bi se trebali alarmirati', pojasnio je.

  • +25
Građani nose maske i na otvorenom Izvor: Cropix / Autor: Josko Supic / CROPIX

Što se tiče obrazovanja, Ančić navodi da stručna literatura sugerira da bi obrazovanje moglo biti važna kategorija kada se govori o teorijama zavjera i sličnim stvarima.

'Ovi nižeg obrazovnog statusa teško mogu shvatiti upute i mogu se ponašati povremeno hirovito, ali iz ovoga se to ne pokazuje tako. Ovdje vidimo da ćemo antimaskere prije naći među onima koji su sekundarne ili tercijarne razine obrazovanja nego među onima sa samo osnovnom školom ili manje od toga.'

Istraživanje pokazuje da je najviše antimaskera u sjevernoj Hrvatskoj (15,70%) koja se sada bori s velikim porastom zaraženih, no Ančić kaže da se to ne može dovesti u odnos.

'Riječ je o tome da ne postoje statistički značajne razlike. Zapravo među tim regijama razlika nema', pojasnio je Ančić.

Istaknuo je da je i dob važna varijabla.

'Istraživanje je pokazalo da je dob važan prediktor. Stariji uistinu jesu zabrinuti za cjelokupnu situaciju, više se pridržavaju epidemioloških mjera i manje se među tom populacijom može pronaći onih koji su antimaskeri.'

Što se tiče stranačkih preferencija, pokazalo se da je antimaskera više među desnim spektrom. Slična situacija je i kod birača centra, dok je kod birača lijevog centra i ljevice situacija izjednačena. Kod birača desnog centra izuzetno je manje anti-maskera.

'Kada pogledate desni centar ili glasače HDZ-a, oni se pokazuju u našem istraživanju da se pridržavaju epidemioloških mjera. Njihova je vlast. Kad je s radom počeo Stožer, razina povjerenja je bila dosta visoka. Njihov je Stožer, njihova je vlada i stoga oni jednostavnije slušaju mjeru. Kada pogledate na desnom dijelu, radi li se o Domovinskom pokretu ili Mostu, tu je veći udio antimaskera', pojasnio je Ančić.