NAJZVUČNIJA IMENA

[ANKETA] Ovih dvanaest žena kreće u bitku za fotelje, koja je vaš favorit?

12.05.2017 u 10:13

Bionic
Reading

Zahvaljujući potencijalnim kaznama zbog ženskih kvota, na listama će na lokalnim izborima za dva tjedna biti 41 posto žena. Mnoge od njih bit će i kandidatkinje za županice, gradonačelnice i načelnice, a hoće li osvojiti mandat, vidjet će se 21. svibnja. Tportal je izdvojio dvanaest najzvučnijih imena

Anka Mrak Taritaš

Bitka za Zagreb imat će nekoliko kandidatkinja. Ona koja je možda i najduže u kampanji je Anka Mrak Taritaš, koja je zajednička kandidatkinja HNS-a i SDP-a. Bivša ministrica graditeljstva u Milanovićevoj Vladi funkciju gradonačelnice pokušat će osvojiti uz podršku HSS-a, HSU-a, Naprijed Hrvatske i SU-a. Ova rođena Bjelovarčanka već ima iskustva u gradskim strukturama - dvije godine bila je pročelnica Gradskog zavoda za planiranje razvoja Grada Zagreba i zaštitu okoliša.

Mrak Taritaš već se istaknula svojom inovativnom i duhovitom kampanjom, pa joj je tako i jedan od slogana, uz onaj službeni #ZajednoDoPromjene, i #AnkaJeMrak. U kampanji se već morala braniti zbog optužbi o troškovima obnove stambenih objekata u Gunji, iz vremena kada je bila ministrica.

Sandra Švaljek

U kampanji za Zagreb već je dugo i nezavisna Sandra Švaljek, koja je jedina okusila kako je to upravljati Zagrebom. Bivša Bandićeva zamjenica, iako nezavisna, ima podršku HSLS-a.

Kao Bandićeva zamjenica nekoliko mjeseci bila je i obnašateljica dužnosti gradonačelnice Zagreba, no početkom 2015. raskrstila je s aktualnim gradonačelnikom.

Iako je u kampanji često kritizirala sumnjiva zapošljavanja u gradskoj upravi, i sama se našla pod kritikama zbog zapošljavanja supruga. Propitivalo se i što je bila direktorica u suprugovoj tvrtki.

Bruna Esih

Tek nedavno svoju je kandidaturu objavila nezavisna saborska zastupnica Bruna Esih. Iako je u saborske klupe izabrana na listi HDZ-a, Esih se odlučila u bitku u Zagrebu ići protiv HDZ-ova kandidata Drage Prgometa.

U kratkoj kampanji zasad nije pretjerano spominjala gradske teme, osim izmjene naziva Trga maršala Tita u centru Zagreba. Svojedobno je radila i na Institutu društvenih znanosti 'Ivo Pilar', a bila je i predsjednica udruge Hrvatski križni put, čija je članica prestala biti kada se politički angažirala.

Iako je u kampanji kratko, već je izgubila jednog suradnika, velikog Bandićeva kritičara Tomislava Jelića, koji se na kraju pojavio na listi Mosta.

Pravu buru stvorila je u HDZ-u kada je objavila svoju listu. Naime, na njoj se našao i Zlatko Hasanbegović, koji je kandidiranjem automatski isključen iz HDZ-a.

Marijana Puljak

Čelnica stranke Pametno Marijana Puljak u utrku će u drugom najvećem hrvatskom gradu Splitu. Zasad treća po anketama, najviše je rangirana kandidatkinja ljevice u Splitu.

Puljak je kandidatkinja za gradonačelnicu bila i na lokalnim izborima 2013, no tada je osvojila samo 10 posto i nije se plasirala u drugi krug.

Vrlo žestoka u kampanji, Puljak se ubrzo susrela i s jednako žestokim odgovorima svojih protukandidata. Željko Kerum tako često ističe kako Puljak radi u banci, a neki su joj spočitavali što je njenu stranku Pametno ranije donirala i aktualna potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Aida Batarelo

U bitku za Split krenula je i Aida Batarelo, zajednička kandidatkinja SDP-a i HNS-a. Iako je donedavno bila dogradonačelnica Splita, Ivo Baldasar je ovu SDP-ovku smijenio kada je objavila kandidaturu.

Batarelo je s kandidaturom bila svojevrsni kompromis između SDP-ove struje koju vodi Ranko Ostojić i šefa stranke Davora Bernardića, čiji rejting unutar SDP-a u Dalmaciji nije na visokim granama.

Iako Batarelo na nacionalnoj razini nije previše poznata javnosti, u Splitu je ipak bila dogradonačelnica. I to joj je najveći teretu u kampanji jer je protukandidati i dio javnosti doživljava kao dio gradske vlasti koju sada svi pokušavaju smijeniti.

Ivana Šojat

U možda već i izgubljenu bitku, ako je suditi po anketama, ušla je u Osijeku Ivana Šojat. Ta HDZ-ova kandidatkinja novo je lice na političkoj sceni, no u javnosti nije nepoznata.

Šojat je, naime, višestruko nagrađivana književnica. U svojoj biografiji može zapisati da se već s 20 godina uključila u Domovinski rat te da je bila HOS-ovka.

Neki od onih koji su se borili u redovima HOS-a nisu dobro primili njenu nedavnu kritiku Zlatka Hasanbegovića. Sada već bivšeg stranačkog kolegu nazvala je 'manekenom' i poručila da 'glumi većeg katolika od Pape'.

Tatjana Šimac Bonačić

Nakon što je iz utrke u Dubrovniku ispao HNS-ov Andro Vlahušić, vrata su se nešto više otvorila SDP-ovoj Tatjani Šimac Bonačić.

Iako se najveći rat vodi na relaciji HNS-HDZ-Most, u zasad neizvjesnoj utrci ima mjesta i za Šimac Bonačić.

Šimac Bonačić bila je i zamjenica donedavnom gradonačelniku Vlahušiću, a iza sebe ima i dva saborska mandata. Iako je s HNS-om do nedavno surađivala u dubrovačkoj izvršnoj vlasti, u kampanji su već zabilježeni njihovi žestoki okršaji.

Sabina Glasovac

Streloviti uspon i na lokalnoj, ali i na nacionalnoj političkoj sceni, posljednjih je mjeseci imala SDP-ova Sabina Glasovac.

Iako će neki u stranačkim kuloarima reći da za nekoliko godina lako može i preuzeti stranku kao šefica, Glasovac je zasad fokusirana na Zadar, gdje su joj se šanse povećale povlačenjem Božidara Kalmete iz utrke. Prema nekim tekstovima u medijima, čak i HDZ-ovci, čija je Zadar oduvijek bio utvrda, zbog Glasovac imaju upaljenu crvenu lampicu.

Glasovac se kao saborska zastupnica izborila i za nacionalnu pažnju, a pogotovo je bila aktivna oko teme obrazovanja. To nije ni čudno, s obzirom na to da u biografiji ima zapisano i da je bila pomoćnica ministra obrazovanja.

Za sobom nema afera, no neki joj u Zadru prigovaraju zato što nije rođena Zadranka.

Josipa Rimac

Povratku na čelo Knina nada se Josipa Rimac, koja se povukla usred prošlog mandata kada je postala direktorica kampanje za vrijeme Tomislava Karamarka kao šefa HDZ-a.

Iako je u prošlom mandatu bila i u saborskim klupama, na izborima u listopadu 2016. nije se našla na listi. 'Naučila sam na udarce, ali svi oni koji misle da ću zbog ovoga okrenuti leđa HDZ-u, trebaju znati da se to nikada neće dogoditi. To bi za mene bilo kao da netko traži da mijenjam vjeru ili nacionalnost, a kolege iz stranke sada trebaju pokazati što misle učiniti za ovaj kraj koji nije dobio kandidata na listi', poručila je tada Josipa Rimac.

U prošlom mandatu spekuliralo se o njoj i kao ministrici, no zbog veta Mosta ostala je bez te funkcije. Stoga je zanimljivo da joj sada najviše prijeti pomrsiti račune bivši HDZ-ovac Marko Jelić, kojeg u bitci za Knin podržava Most.

Katarina Ujdur

Da je do raspada vladajuće većine došlo ranije, možda Katarina Ujdur nikada ne bi išla u utrku za Metković. Možda bi Most imao sasvim drugačije planove na lokalnim izborima, no o tome se sada može samo spekulirati.

Ujdur je aktualna gradonačelnica u utvrdi Mosta, Metkoviću, i ako je suditi po anketama, tako bi moglo i ostati. Zasigurno će joj u rastu popularnosti pomoći i kriza u Vladi, zbog koje će Most, prema nekim procjenama, dobiti bodove.

Iza sebe zasad nema afera, no nedavno je ostalo zabilježeno da je odbila sudjelovati u sučeljavanju koje je organizirala televizija N1.

Razlog je bio Stipe Gabrić Jambo, s kojim se Ujdur nije željela sučeliti.

Ružica Vukovac

Jedna od najvećih tragičarki aktualne krize vlasti je i Mostova Ružica Vukovac. Iako nije uspjela osvojiti mandat u ovom sazivu Sabora, Vukovac se sredinom travnja osmjehnula sreća kada je imenovana državnom tajnicom u Ministarstvu poljoprivrede. No na toj se funkciji zadržala svega dva tjedna, do trenutka raspada vladajuće većine, kada je premijer Andrej Plenković jednim potezom smijenio sve Mostove državne tajnike.

No dok je još bila u kratkom mandatu državne tajnice, Vukovac je najavila svoju kandidaturu za županicu Brodsko-posavske županije. U tome ima i potporu Nezavisne liste gradonačelnika Slavonskog Broda Mirka Duspare, no pitanje je koliko će imati uspjeha protiv aktualnog župana, HDZ-ova Danijela Marušića.

U prošlom je mandatu bila i načelnica Velike Kopanice, sve do početka ove godine kada joj je srušen proračun. Zaslužna za rušenje proračuna tada je bila predsjednica Općinskog vijeća, koja je izabrana upravo s nezavisne liste Ružice Vukovac.

Majda Burić

Može li mlada HDZ-ovka Majda Burić srušiti vječnu vladavinu SDP-ova Zlatka Komadine u Primorsko-goranskoj županiji i postati nova županica?

Iako joj dosad nisu davali previše šanse, nekog utjecaja možda će imati raskid koalicije SDP-a i HNS-a u toj županiji. Naime, na Komadininoj listi našli su se i neki HNS-ovci, koji su se 'oteli' kontroli središnjice, a po svemu sudeći bit će izbačeni iz stranke.

Iako je Majda Burić novo lice na nacionalnoj sceni, u županiji nije posve nepoznata. O ovoj mladoj HDZ-ovki tportal je već pisao predstavljajući mlade perspektivne političare.