SPLITSKI RASKOL

SDP kandidirao Batarelo, Baldasar je odmah razriješio

23.01.2017 u 11:54

Bionic
Reading

Samo nekoliko sati nakon što je splitski Gradski odbor SDP-a kandidirao Aidu Batarelo za buduću gradonačelnicu, uz poveći broj članova bliskih Davoru Bernardiću koji su ostali suzdržani, svoju dosadašnju zamjenicu gradonačelnik Ivo Baldasar razriješio ju je s dužnosti i oduzeo joj sve ovlasti

'Jutros me razriješio, zaključila sam da su u strahu velike oči', otkrila je Batarelo na službenom predstavljanju svoje kandidature u sjedištu splitskog SDP-a. Nije izgledala previše zabrinuto - kaže da će najprije iskoristiti godišnji odmor, a potom se posvetiti kampanji za svibanjske izbore.

Premda je već ranije najavila svoju kandidaturu Baldasaru, s kojim je od razlaza sa strankom navodno komunicirala strogo službeno, Batarelo ovaj potez nije očekivala jer, kaže, nije bilo nikakvih naznaka. Nastojat će ipak odraditi i dio poslova na kojima je bila angažirana, ako bude zakonskih osnova za to.

'Prije četiri godine Ivo Baldasar nije sam dobio izbore, a sada će ih sam izgubiti', njezin je komentar na protekli mandat splitske gradske vlasti.

Batarelo za afirmativnu kampanju

Nakon prošlogodišnjeg gradonačelnikova rastanka s SDP-om, zamjenica gradonačelnika Aida Batarelo ostala je na dužnosti, navodno u dogovoru sa strankom, jer je smatrala da 'treba obaviti posao do kraja' i da 'nema smisla izdati povjerenje građana'. U SDP-u je paralelno trajala velika bitka oko imena kandidata za gradonačelnika - pojednostavljeno, nitko se toga nije htio prihvatiti. Ni Ranko Ostojić, koji je stajao iza raspuštanja splitskog SDP-a, ni Branko Grčić, ali ni nedavno izabrani novi predsjednik Darko Parić

'Osobno nisam imala velikih aspiracija, čak sam bila pomalo umorna, ali dobila sam puno poruka podrške od građana koji su moju kandidaturu doživjeli kao logičan slijed događaja. Moja kampanja bit će afirmativna', kazala je Batarelo.

Zgodan podatak jest taj da se navlaš jednaka situacija u Splitu dogodila i prije četiri godine: kada je tadašnja zamjenica gradonačelnika Anđelka Visković najavila kandidaturu na lokalnim izborima, tadašnji gradonačelnik Željko Kerum promptno joj je oduzeo sve ovlasti.

Komentar ovog poteza stigao je i od Baldasara: on objašnjava da je 'promjenom političkih okolnosti već dulje vrijeme otežano operativno i radno obavljanje zadaća u rukovođenju grada', a za krivce proglašava isključivo SDP - ali i svoju dosadašnju zamjenicu.

Baldasar: Ništa osobno

'Predugo sam tolerirao nemoguću situaciju i ovo je neminovan i, vjerujem, svima razumljiv poslovni potez iza kojeg nema nikakvih osobnih animoziteta', stoji u Baldasarovu priopćenju medijima, uz dodatak da Batarelo više ni formalno ne zastupa politiku Grada Splita. No na položaju zato ostaje njegov drugi zamjenik Goran Kovačević, inače predsjednik splitskog ogranka Hrvatske narodne stranke

Upitali smo Baldasara i da komentira razvoj događaja u svojoj bivšoj stranci i konačnu službenu kandidaturu Batarelo. 'Ovdje se radi o odluci jednog dijela SDP-a i poznato je da sam s njima u sukobu, ali to nikako nije cijeli SDP', kazao je Baldasar za tportal.