DRAMA NA ODBORU

Burna svađa Glasovac i Opare u Saboru: Lažete!

15.12.2016 u 09:03

  • +8

U Saboru održana 4. sjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Burno je bilo na današnjoj sjednici saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu. Predsjednik Odbora HDZ-ov Andro Krstulović Opara blokirao je raspravu o budućnosti državnog tajnika u Ministarstvu obrazovanja Matka Glunčića, koji je za loše rezultate hrvatskih učenika na testu PISA okrivio nacionalne manjine i djecu s posebnim potrebama

Oparu je potpredsjednica Odbora SDP-a Sabina Glasovac upozorila da se ignorira rasprava o Glunčićevim diskriminatornim izjavama jer je Odbor na dnevni red dobio samo jednu točku. 'Budući da niste uvrstili raspravu o smjenama u Odboru za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, ako ne utvrdimo kada će biti rasprava o ovom pitanju, onda ćemo se morati pozvati na članak 49. Poslovnika, prema kojem moramo obavijestiti predsjednika Sabora da rasprava nije održana u skladu s Poslovnikom. Dovest ćemo se u situaciju da predsjednik Sabora saziva sjednicu s ovim točkama dnevnog reda. To se dogodilo samo jednom u povijesti', upozorila je Glasovac.

'Sabor treba osuditi svaki oblik diskriminacije bez obzira na to od koga dolazi i bez obzira na to kojeg se segmenta ticao, a posebno kada se događa u obrazovanju. Diskriminacija određenog dijela djece nije ono od čega ovaj Odbor treba bježati. Ako me uspijete uvjeriti da u nekom od nacionalnih dokumenata piše da se ta djeca smiju diskriminirati, da ta tema i sramotan postupak državnog tajnika nije u djelokrugu rada ovog Odbora... Očito se pokušava postići to da postupak državnog tajnika prekrije ne zelena, nego plava trava zaborava', poručila je Glasovac i zatražila da se sjednica prekine i da se idućeg tjedna raspravlja o ovoj točki.


Glasovac Opari nekoliko puta rekla da laže

Krstulović Opara je na to rekao kako su oni to predložili i da je opozicija to odbila, a Glasovac je na to kazala: 'Lažete! Javno lažete!' 'Možete li to još jednom, glasnije kazati?' zapitao je Opara, a onda odvratila: 'Mogu. Lažete.'

Opara joj je uzvratio da to govori o njoj i da se ne ponaša parlamentarno pa ustvrdio da opoziciji nije stalo do rasprave, već do showainače ne bičetiri puta optužila predsjednika da laže. 'Mogu i peti put!' kazala mu je, pa dodala i šesti put da laže.

Autokracija i stvaranje privida demokracije samo je iskaz da se ovdje želi da se 'manipulacijom istina prikazuje kao laž, a laž kao istina', kazala je Glasovac i ispravila Oparu kazavši da je 'kolegama koji su poslali zahtjev da se održi sjednica s jednom točkom dnevnog reda ponudio sljedeće dvije da se održe na sljedećoj sjednici'.

'Ništa se neće dogoditi krucijalno u mjesec dana, ali hrvatska javnost ima pravo znati što je državni tajnik napravio i kako je prekršio Zakon o diskriminaciji', kazao je SDP-ov Mirando Mrsić, no HDZ tvrdi da je to tema za saborski Odbor za ljudska prava.


Hasanbegović uz tresak vrata izjurio s Odbora

U međuvremenu je sjednicu napustio HDZ-ov Zlatko Hasanbegović, a još ranije i Goran Dodig iz Hrvatske demokršćanske stranke (HDS). U Saboru se, naime, danas glasa o proračunu, a Hasanbegovićev i amandman Brune Esih prvi je na redu za glasanje pa se čini da je HDZ izgubio većinu na tom odboru premda Opara tvrdi suprotno.


Sjednica Odbora je tako potrajala gotovo sat i pol, međutim, nijedna točka nije raspravljena s obzirom na to da je blokirana rasprava o Glunčiću. SDP-ov Bojan Glavašević upozorio je da je riječ o lošoj parlamentarnoj praksi jer ako postoji volja članova, bilo koji saborski odbor može raspravljati o bilo kojoj temi.

I Branimir Bunjac iz Živog zida također je prozvao šefa Oparu zbog odbijanja da se na Odboru za obrazovanje raspravlja o Glunčićevim izjavama. No Opara je ustvrdio da imaju spor oko toga što i kako ide na dnevni red i da to mora razriješiti Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav i predložio da se sjednica sazove 21. ili 22. prosinca kako bi se raspravilo o drugim točkama, a da se naknadno pregovara i raspravlja o Glunčiću.

HDZ-ov Željko Reiner predložio je da se redom glasuje o točkama da se ne dogodi da se nije moglo pristupiti izboru novih članova u Nacionalnom vijeću za znanost zbog opstrukcije za koju je prozvao oporbu.

No Glasovac je kazala kako se boji da će članovi sljedeći tjedan doći ovdje i da opet neće izabrati članove Nacionalnog vijećajer predsjednik, koji je o sebi u nekoliko navrata govorio u trećem licu,  nećete dozvoliti uvođenje točaka na dnevni red.