HNS ODBIO SDP

I poslije Andre - Andro: Vlahušić bi vladao Dubrovnikom iz sjene preko šefa Vodovoda

12.04.2017 u 09:01

Bionic
Reading

Nakon što je bivši gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić odlukom Ustavnog suda eliminiran iz utrke za novi mandat, taj član predsjedništva HNS-a predstavit će u srijedu 'budućeg dubrovačkog gradonačelnika', kako stoji u pozivu na presicu. Kao najizgledniji kandidat HNS-a iskrsnuo je Valentin Dujmović, šef lokalnog Vodovoda. Iz središnjice poručuju da stoje iza svake Vlahušićeve odluke, te je skršena i posljednja nada u SDP-u da će HNS podržati njihovu kandidatkinju Tatjanu Šimac Bonačić

Andru Vlahušiću nije dobro sjela prošlotjedna odluka Ustavnog suda o ustavnosti Zakona o lokalnim izborima, tzv. lex Vlahušića kojim se pravomoćno osuđenim osobama zabranjuje kandidiranje. 'Andro Nepobjedivi', kako se sam prozvao, ogorčeno je ustvrdio da je žrtva političkog progona, kao čovjek koji je triput pobijedio na izborima i po svim anketama ima nemjerljivo povjerenje Dubrovčana.

'Dali smo SDP-u mogućnost da se dogovorimo. Ali pogledajte Split u kojem je podjednako biračko tijelo ljevice kao u Dubrovniku. Tamo smo četiri godine imali zajednički mandat i zamjenika gradonačelnika iz HNS-a, dok je u Dubrovniku bilo obrnuto, ja sam bio gradonačelnik, a Tatjana Šimac Bonačić zamjenica. I što se onda dogodilo? U Splitu nemaju rezultat, a mi smo u Dubrovniku na 50 posto podrške zato što su rezultati odlični. Tko je donio rezultate? Jedan čovjek. One man show', kaže Vlahušić za tportal.

Mogućnost dogovora koju spominje Vlahušić, doznajemo, svodila se na njegovu ponudu da Šimac Bonačić ponovno bude zamjenica, ovaj put nekom drugom HNS-ovom gradonačelniku, dok bi Vlahušić nastavio vladati Dubrovnikom iz sjene.  

Dok u lokalnom SDP-u tvrde da bi, prema njihovoj anketi, Šimac Bonačić u drugom krugu pobijedila HDZ-ova kandidata Matu Frankovića, Vlahušić za tportal ističe da SDP-ova kandidatkinja nema potrebnu karizmu i da joj je popularnost u anketama ispod pet posto.

Nakon intenzivne potrage i nekoliko 'odbijenica' Vlahušiću, kao potencijalni kandidat za gradonačenika u utorak se iskristalizirao Valentin Dujmović, predsjednik županijskog HNS-a i predsjednik Uprave lokalnog Vodovoda, u široj javnosti poznat po ljetošnjem sukobu s HDZ-ovim Frankovićem zbog puštanja fekalija u more.

Valentin Dujmović - žrtva ksenofobije u redovima HDZ-a?

Sukob je izbio nakon što je HDZ-ovac pozvao Dujmovića da ostavi Grad i njegove građane na miru, a HNS-ovac je ustvrdio da je žrtva ksenofobije. Inače, Dujmović je rođen u Zenici u BiH i još kao dijete je doselio na Pelješac, odakle je preselio u Dubrovnik.

'Žrtva sam ksenofobije zbog svog porijekla. Sve je posljedica izjava o meni koje je dao Mato Franković, predsjednik HDZ-a, koji je rekao da ‘Dubrovčani ne lažu, ali to rade oni koji su došli u ovaj grad’. Zbog toga mi sada Frankovićevi sljedbenici na ulici dobacuju da se iselim iz Dubrovnika', ispričao je Dujmović za Jutarnji list.

Franković je pak napomenuo da Dujmović voli iznositi neistine i spinove. 'Uhvatili smo ga da je lagao o temama vezanim uz gradski vodovod i sada izmišlja da je žrtva ksenofobije', rekao je Franković.

'Bit ću kreativni savjetnik gradonačelniku Vekariću'

Proteklog vikenda, Vlahušić je kao favorita za svog nasljednika na čelu Grada naveo akademika Nenada Vekarića, pa je tako za Slobodnu Dalmaciju izjavio da će novi gradonačelnik biti upravo Vekarić.

'Na izborima ćemo, umjesto u prvom krugu sa mnom u glavnoj ulozi, pobijediti u drugom krugu. Bit ću kreativni savjetnik gradonačelniku Vekariću koji će se brinuti za razvitak Dubrovnika' rekao je Vlahušić.

Nenad Vekarić, inače, rođen je u Splitu, završio je Pravni fakultet u Zagrebu, a magistrirao je i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zadru. Na Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku radi od 1984., a njime upravlja već puna tri desetljeća. Ujedno je redoviti profesor na Sveučilištu u Dubrovniku i voditelj doktorskog studija Povijest stanovništva te  dobitnik brojnih nagrada (Grada Dubrovnika, Županije Dubrovačko-Neretvanske, HAZU-a i Slobodne Dalmacije).

Potpredsjednik HNS-a Srđan Gjurković kaže za tportal da bi mu bilo drago da je više političara u Hrvatskoj poput Vekarića. 'On je vrlo stručna osoba, a ima i iskustva sa segmentom uprave jedne vrlo uspješne vlasti u Dubrovniku, jer je bio zamjenik gradonačelnika Vlahušića. Stručnost, racionalnost i stabilnost - danas je, uslijed svih populizama koji nas okružuju, to jako važno imati. Populizmi zabavljaju, ali nam ne daju sadržaj i rješenja', upozorava Gjurković.

Vekarić, međutim, potpuno ignorira novinarske upite o mogućoj kandidaturi za HNS-ovog gradonačelnika Dubrovnika, koja je navodno ponuđena i perspektivnom Mariju Tevšiću, ravnatelju Javne ustanove Rezervat Lokrum, ali ni on nije oduševljen ulogom paravana Vlahušiću. Bivši gradonačelnik, naime, otvoreno najavljuje da će i dalje raditi za Dubrovnik, izbjegavajući odgovor na pitanje hoće li se kandidirati nakon isteka rehabilitacijskog roka kojeg ima iz pravomoćne presude za zlouporabu položaja i ovlasti u aferi Šipan

HNS: Dubrovčani žele vodstvo liberala

U HNS-u napominju da odluke o kandidatima za župane, načelnike i gradonačelnike te njihove zamjenike donose samostalno stranačke podružnice, odnosno županijske organizacije, u skladu sa Statutom i odlukama Predsjedništva HNS-a. Središnji ured HNS-a uoči lokalnih izbora vodi isključivo nacionalnu pretkampanju i svojim kandidatima daje potpunu slobodu u planiranju i provođenju kampanja te razradi detalja, u skladu s liberalnim načelima.

'Dubrovčani, dokazano, žele nastavak uspješnog razvoja svog grada pod vodstvom liberala, stoga će HNS sa zadovoljstvom predstaviti svog kandidata/kinju za gradonačelnika/cu Dubrovnika', najavili su iz te stranke za tportal.

Tatjana Šimac Bonačić, kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Dubrovnika Autor: youtube

SDP: Samo ujedinjena ljevica može donijeti stvarne promjene u gradovima

Rješenja za neke ključne probleme Dubrovnika nudi i SDP-ova kandidatkinja Šimac Bonačić. Iz SDP-a napominju da samo ujedinjena ljevica može donijeti stvarne promjene u upravljanju gradovima i općinama diljem Hrvatske.

'Ako vodstvo HNS-a odluči podržati našu kandidatkinju, voljni smo surađivati, kao i u svim drugim sredinama gdje smo dogovorili kvalitetne koalicije i ujedinili se oko kandidata koji mogu donijeti stvarne promjene.

Ako vodstvo HNS-a odluči da ne želi podržati našu kandidatkinju, lokalna organizacija Gradskog odbora Dubrovnik ima punu podršku nacionalnog vodstva SDP-a da na izbore u Dubrovniku SDP izađe samostalno ili s drugim partnerima koji će podržati našu kandidatkinju.

Tatjana Šimac Bonačić najbolja je kandidatkinja i uvjereni smo u njezinu pobjedu jer i danas ima najsnažniju podršku građana zahvaljujući najkvalitetnijem programu i dugogodišnjem iskustvu', poručili su iz SDP-a.