MAČ NAD VLAHUŠIĆEVOM GLAVOM

Ova SDP-ovka mogla bi zavladati Dubrovnikom

06.04.2017 u 11:23

Bionic
Reading

Ustavni sud još uvijek nije donio odluku o (ne)ustavnosti Zakona o lokalnim izborima, ali će to sigurno učiniti prije izbora u svibnju, rekao je predsjednik suda Miroslav Šeparović za tportal, demantirajući tako informacije portala Dubrovački dnevnik, prema kojima je Ustavni sud već eliminirao dojučerašnjeg gradonačelnika Dubrovnika Andru Vlahušića iz izborne utrke zbog njegove pravomoćne presude u aferi Šipan, ali to još nije službeno objavio. Do konačne odluke o Vlahušićevoj političkoj sudbini, kao kandidatkinja ljevice u Dubrovniku profilirala se dugogodišnja dogradonačelnica, SDP-ova Tatjana Šimac Bonačić

Pripreme za lokalne izbore u Dubrovniku odvijaju se u potpunoj neizvjesnosti oko kandidature bivšeg gradonačelnika Andre Vlahušića, koji tvrdi da će, bez obzira na odluku Ustavnog suda, i budući gradonačenik biti iz HNS-a jer on 'ima zamjenu' ako se ne bude osobno mogao kandidirati. U utorak se u utrku uključio i bivši Vlahušićev zamjenik Željko Raguž iz Dubrovačke stranke, rekavši da se 'prema njegovim informacijama Vlahušić neće moći kandidirati'.

U međuvremenu, zahuktala je kampanja SDP-ove Tatjane Šimac Bonačić, stomatologinje sa zastupničkim stažem iz 6. i 7. saziva Hrvatskog sabora. Njezin stranački kolega Peđa Grbin, koji je u siječnju podnio Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Mostovog Zakona o lokalnim izborima zbog niza nelogičnosti i nedorečenosti, ima mnogo riječi hvale za kandidatkinju s krajnjeg juga Hrvatske.

'Znam Tatjanu od 2006. godine i za nju mogu reći da je veliki radnik i iznimno sistematična osoba, a to su najveći komplimenti koje mogu dati. Uvijek se temeljito pripremala za raspravu i fasciniralo me to što je od kolega tražila da joj objasne stvari dok se i posljednji detalj ne raščisti', prisjeća se Grbin, dodajući da se na prste jedne ruke mogu nabrojati ne osobe koje poznaju Dubrovnik i gradske probleme bolje od Tatjane Šimac Bonačić, nego one koje ih poznaju kao ona.

S obzirom na to da se Zakonom o lokalnim izborima, donesenim u prosincu 2016., iz izborne utrke eliminira HNS-ov kandidat Vlahušić, osporavanje ustavnosti tog zakona zapravo ne ide na ruku SDP-ovoj kandidatkinji. Grbin objašnjava da je zahtjev za ocjenom ustavnosti podnio zbog principa. 'To nema nikakve veze ni s Tatjanom ni s Androm, nego s činjenicom da se donosi zakon prema kojemu se netko osuđen za ratni zločin može kandidirati, makar bio 10 godina u zatvoru, a netko tko je zbog propusta osuđen na blagu kaznu to ne može', ističe Grbin.

Upitana kako komentira objave lokalnih portala da neslužbene potvrde o eliminaciji Vlahušića iz izborne utrke stižu iz redova SDP-a, Šimac Bonačić odgovara da dubrovačka Gradska organizacija SDP-a sigurno ne može imati takva saznanja, kao ni središnjica SDP-a u Zagrebu.

'Riječ ima Ustavni sud i samo ta institucija može potvrditi i objaviti odluku. Više puta je rečeno da SDP ima svoju kandidatkinju za gradonačelnicu Dubrovnika i da sam u utrci neovisno od ostalih protukandidata', napominje Šimac Bonačić za tportal.

Ako Ustavni sud ne omogući Vlahušićevu kandidaturu, očekuje li podršku HNS-a i pobjedu na izborima kao jedina relevantna kandidatkinja ljevice u gradu u kojem je Vlahušić dosad premoćno pobjeđivao HDZ-ove kandidate?

'SDP i HNS surađuju u nizu sredina na ovim lokalnim izborima, i u Zagrebu, pa zašto ne bi i u Dubrovniku? Podrška HNS-a je dobrodošla', diplomatično će SDP-ovka.

Kao svoj prioritet u Gradu navodi pronalaženje rješenja za problematiku stanovanja, osobito za mlade jer zbog visokih cijena nekretnina oni ne mogu kupiti stan, a podstanarstvo im je također nemoguće pronaći jer su stambeni prostori iznajmljeni turistima.

'To je logična posljedica života u turističkom gradu, ali grad mora tražiti rješenja za stanovanje svojih stanovnika. Za umirovljenike je nužno u Dubrovniku izgraditi dom umirovljenika, jer ih je 420 na listi čekanja, i uspostaviti sustav usluga dnevnih boravaka za starije osobe. Među prioritete spada rješavanje velikih ljetnih prometnih i turističkih gužvi, a od infrastrukturnih projekata svakako je to pitanje odvodnje, kvalitete pitke vode i gradske kanalizacije u staroj gradskoj jezgri. Prioritet je i potpuno otvoreno upravljanje, a računi gradske uprave moraju biti na internetu u realnom vremenu na uvidu građanima', nabraja Šimac Bonačić.

U kampanju je ušla sa sloganom 'Grad za nas', uz poruku da će se posvetiti rješavanju najvećeg strateškog problema Dubrovnika, koji postaje problem njegove budućnosti: pretjeranoj eksploataciji grada i devastaciji uslijed stihijskog razvoja turizma, zbog čega je potrebno razviti destinacijski menadžment i koncept održivog turizma s rješenjima reda, rada i razvoja, za kojima vape i turistička struka i ugostitelji, a jednako tako i stanovnici.

'Bogata povijest ostavila nam je taj grad za nas i naše su generacije dužne sačuvati ga i za nas i za one koji dolaze. Zato je prvo što ću provesti kao gradonačelnica izmjena Pravilnika o komercijalnom korištenju javnih površina u povijesnoj jezgri i kontaktnom području. Namjeravam oživjeti gradske kotare te uvažavati puno više struku vezano za baštinu i primjedbe građana', najavljuje Šimac Bonačić.

Mato Franković, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika, u posljednje vrijeme kao da je preuzeo njezin program, pa je tako u utorak, za vrijeme posjeta premijera Andreja Plenkovića Dubrovniku, izjavio da je vrijeme za poticajnu stanogradnju za mlade i za 'turizam kvalitete, a ne brojenja glava'. Po čemu je SDP-ov program onda specifičan? 

'Primarna je razlika u tome što je HDZ zaustavio obrazovnu reformu, a SDP to smatra katastrofalnom pogreškom za budućnost razvoja Hrvatske, i tome ćemo se suprotstaviti i na lokalnoj razini. HDZ je zaustavio reformu jer smatra da je riječ o stranačkom ili ideološkom pitanju, a ne o pitanju budućnosti i odgoja naše djece. Za vrijeme moga dogradonačelničkog mandata bila sam zadužena za društvene djelatnosti, tako i za obrazovanje, i sa suradnicima uspjela sam provoditi jednosmjensku nastavu i izgraditi infrastrukturu: dogradnju škola s produženim dnevnim boravcima i uvjetima prehrane te dogradnju vrtića, pa je Dubrovnik bez liste čekanja djece na upis u vrtiće', napominje Šimac Bonačić.

Najavljuje da će nastaviti s financiranjem fakultativnih obrazovnih programa kroz koje će djeca imati priliku učiti i o poduzetništvu, građanskom odgoju, umjetničkom odgoju, medijskoj pismenosti, informatički se dodatno obrazovati, a projekt podrške obrazovanju je i besplatan prijevoz srednjoškolaca.

Da je riječ o specifičnoj kandidatkinji u hrvatskom političkom prostoru, svjedoči i njezino odbijanje da se podvrgne stavu stranke i usprkos 'dubrovačkom dogovoru' iz 2013. godine bude suzdržana na glasanju o Urbanističkom planu uređenja platoa Srđa. Tada je, kaže, glasala po svojoj savjesti i sustavu vrijednosti jer nije dobila odgovore na dva pitanja: što će biti u slučaju nepovoljne ocjene ustavnosti izmjena i dopuna Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije i kakvi su financijski odnosi između Dubrovnika i investitora.