SMJENA GENERACIJA

Predstavljamo svježu stranačku krv: Pišu popevke, šiju odjeću, čitaju Coelha

04.02.2017 u 10:02

Bionic
Reading

U hrvatsku je politiku definitivno stigla smjena generacija. Na čelu Sabora je 37-godišnji Božo Petrov, na čelu glavne oporbene stranke SDP-a je 37-godišnji Davor Bernardić, a njima se u saborskim klupama pridružilo još 30-tak zastupnika mlađih od 40 godina. Neki od mlađih zastupnika iz prošlih saziva već su zauzeli funkcije i u izvršnoj vlasti, no neke to tek čeka. Istražili smo tko su nove potencijalne mlade političke zvijezde iz tri najjače parlamentarne stranke

Majda Burić (HDZ)

Među onima koji su pred kraj prošle godine prvi put stupili u saborske klupe je i Majda Burić. Iako je u Saboru kao zamjena za Davora Ivu Stiera, ova 37-godišnja HDZ-ova zastupnica iz Gorskog kotara već je primjećena kod saborskih izvjestitelja. Rođena Riječanka gotovo cijeli život živi i radi u Ravnoj gori, maloj općini od nešto više od 2 tisuće stanovnika. Upravo je od tamo krenula i u svoju političku karijeru. U HDZ se učlanila 2003. godine, a u Ravnoj gori osnivala je i Mladež te stranke. Od članice u maloj općinskoj organizaciji, Majda Burić prešla je gotovo sve stepenice političke karijere i trenutno se zaustavila na funkciji županijske vijećnice u primorsko-goranskoj skupštini, te na saborskom mandatu. I za budućnost ima planove - pred strankom su, kaže nam u kratkom razgovoru, lokalni izbori, no sama ne otkriva hoće li biti kandidatkinja za funkciju na lokalnoj razini.

U fokusu rada joj je prije svega ravnomjeran razvoj Hrvatske, s naglaskom na Gorski kotar. Projekti Vlade Andreja Plenkovića, poput financiranja zimske službe putem Hrvatskih cesti, sanacije i rješavanja problema potkornjaka i afirmacije skijaških potencijala i ostalih turističkih potencijala, smatra Majda Burić, dolaze bolji dani i za Gorski kotar. 'Cilj mi je da svaki čovjek u Gorskom kotaru može živjeti od svog rada', poručuje mlada HDZ-ovka.

Kao profesorici hrvatskog jezika i književnosti, koja je predavala i u školi, u fokusu joj je i resor obrazovanja. Struka ju je, otkriva, dovela i do toga da je završila Nogometnu akademiju Davora Šukera. 'Imam diplomu', kaže nam znakovito i objašnjava kako ju je dobila jer je u akademiji radila kao suradnik za edukaciju.

U slobodno vrijeme voli peći kolače i bavi se biciklizmom. Voli i čitati, ali sada, kaže, na dnevnoj bazi najčešće čita zakone. 'Za beletristiku gotovo više nemam vremena. Volim Matoša, obožavam Krležu i volim čitati G.G. Marqueza, te pjesme Jacquesa Preverta', kaže nam Burić, i otkriva kako je i sama svojedobno dobila nagradu Međunarodnog instituta za književnost za najljepšu lirsku pjesmu u Europi.

Kada je sretnete u saborskim hodnicama Majda Burić uvijek će biti nasmijana.' Volim se smijati i volim pozitivne ljude', poručuje Majda Burić.

Sabina Glasovac (SDP)

Iz sektora obrazovanja u politički život stigla je i SDP-ova Sabina Glasovac. Ova 38-godišnja profesorica engleskog i njemačkog jezika i književnosti rođena je u Našicama, no već godinama živi i djeluje u Zadru, gdje ju je prije 20 godina doveo studij. Kao studentica, 1999. učlanjuje se u SDP i počinje djelovati u Forumu mladih. Kao i HDZ-ova Majda Burić, i Glasovac je prošla sve stranačke političke stepenice na lokalnoj razini, a danas je i šefica zadarskog SDP-a. Kratko vrijeme je bila i članica Predsjedništva SDP-a, no danas nema funkciju u nacionalnim stranačkim tijelima. Glasovac u svojoj biografiji ima upisanu i rad u izvršnoj vlasti. Naime, bila je pomoćnica ministra znanosti i obrazovanja za vrijeme mandata Željka Jovanovića. Danas je saborska zastupnica i potpredsjednica SDP-ovog Kluba zastupnika.

Vrlo angažirana u saborskim raspravama o obrazovanju, Glasovac smatra da obrazovanje mora biti u fokusu svakog političara. I sama je radila u struci, u gimnaziji Franje Petrića u Zadru. 'Ulaganje u obrazovanje, znanost i tehnologiju je ključ dugoročnog razvoja Hrvatske i nema alternativu. Naravno da ima još puno tema koje me zanimaju. Najviše mladi, socijalna pravednost, zaštita svih manjina, ravnopravnost spolova i rodna jednakost, turizam', kaže nam Glasovac.

Slobodno vrijeme, kaže, koristi za druženje s najdražima, ali i za čitanje te sitne poslove po kući. 'Puna sam planova za proljeće. Psihički se pripremam krenuti na treninge boksa, a svoj garažirani bicikl ponovno staviti u pogon', otkriva Glasovac.

Trenutno živi više u autu na relaciji Zadar-Zagreb, pa stoga trenutno nema kućnog ljubimca. 'Svojevremeno sam imala mačka Mukija, zeca Štefana i hrčka Reinera. Nazvanog po Reineru Marii Rilkeu', nadodaje.

Uz političku angažiranost, koju mediji prepoznaju, Sabina Glasovac često je 'gošća' naslovnica portala i zbog svog modnog stila. 'Važno mi je da se u odjeći ugodno osjećam. Kupujem ono što mi se svidi ondje gdje na to naletim. Esteta sam. Volim sve što je lijepo i skladno', kaže nam Sabina Glasovac.

Žarko Tušek (HDZ)

U saborskim klupama već nekoliko mandata je i HDZ-ov Žarko Tušek, kojeg je javnost u zadnje vrijeme primjetila kao predsjednika saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Biografija ovog 36-godišnjeg HDZ-ovca pokazuje da Zagorje ima u srcu. Kao i većina drugih kolega iz ovog teksta u stranačkoj je karijeri prošao gotov sve - od običnog člana u Donjoj Šemnici do toga da je sa 30 godina postao predsjednik krapinsko-zagorskog HDZ-a, a na toj je funkciji i danas. Član je i nacionalnog Predsjedništva HDZ-a, što mu je, kako kaže, kruna stranačke karijere. Angažiran je u politici i na lokalnoj razini - sa 23 godine postao je najmlađi zastupnik u krapinsko-zagorskoj skupštini, gdje je danas i potpredsjednik. 'Mlad sam čovjek, ali sam dugo u politici', kaže nam Žarko Tušek.

Zbog vođenja sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva, na kojima u posljednje vrijeme često zna biti burno, u kuloarima ga hvale i saborski izvjestitelji. No politika mu, otkriva nam u razgovoru, nije sve. 'Ne smatram se čovjekom koji se motivira time da je politika jedina stvar u životu', kaže nam Tušek. Iako saborski podaci otkrivaju da je završio samo srednju školu, Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju, otkriva nam da je studirao pravo i da bi jednog dana volio završiti fakultet.

U politiku je stigao iz realnog sektora, radio je kao izvršni direktor tvrtke AC Redan, ali i u medijima - na Radiju Hrvatsko Zagorje, kao glavni urednik časopisa Glas Zagorja, ali i kolumnist nekolicine zagorskih medija. Autor je i glavni urednik velike monografije 'Hrvatsko zagorje u slici i riječi'. 'To je jedina monografija takve vrste u Hrvatskoj', objašnjava nam.

Sa Zagorjem je povezan i preko svoje druge ljubavi - glazbe. Tušek, naime, u slobodno vrijeme sklada,  bavi se pisanjem tekstova i aranžiranjem kajkavskih popevki. Većinu njegovim pjesama pjeva njegova supruga Gordana Ivanjek, s kojom ima 9-mjesečnu kćer.

Osim skladanja bavi se i sportom i planinarenjem.

Tušekova skladba 'Balada za Zagorje' Autor: Festival kajkavskih popevki

Domagoj Hajduković (SDP)

Mladi 35-godišnji SDP-ov saborski zastupnik Domagoj Hajduković posljednjih je nekoliko mjeseci doživio uzlet u političkoj karijeri. Rođen u Osijeku, Hajduković 2000. postaje član SDP-a, a već 2007. predsjednik osječkog Foruma mladih SDP-a. Bio je i član Glavnog odbora SDP-a, a do nedavno i potpredsjednik tog tijela. Aktualni je predsjednik osječko-baranjskog SDP-a, član nacionalnog Predsjedništva SDP-a, a od nedavno i međunarodni tajnik stranke. Krajem prošle godine na unutarstranačkim izborima kandidirao se i za predsjednika SDP-a, no nakon što je prikupio dovoljno potpisa povukao se i podržao aktualnog predsjednika stranke Davora Bernardića. Aktivan je oduvijek bio i na lokalnoj razini, gdje je danas vijećnik u osječko-baranjskoj županijskoj skupštini.

Kao profesoru engleskog jezika i književnosti i povijesti te sveučilišnom specijalistu europskih studija u fokusu saborskog rada, gdje je već nekoliko mandata, uvijek su bili obrazovanje, ljudska prava, ali i međunarodni odnosi.

Na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti diplomirao je na temu Europskog parlamenta, a kao međunarodni tajnik SDP-a ima velike planove. SDP, smatra, treba intenzivirati suradnju sa sestrinskim strankama u regiji, ali i kroz stranačku viziju razvoja Hrvatske ponuditi jasnu vanjsku politiku. Hajduković, koji se može pohvaliti i još jednom zanimljivom crticom u biografiji. Naime, član je Znanstvenog vijeća za mir i ljudska prava na Hrvatskoj akademiji za znanost i umjetnost.

Znanstvena karijera nešto je čime bi se volio baviti i u budućnosti. 'Uvijek ću biti vjeran politici jer mislim da politiku nikada ne možeš istjerati iz čovjeka. No, u nekoj dalekoj budućnosti vidim se na nekom institutu ili fakultetu', kaže Hajduković.

Slobodno vrijeme Hajduković koristi za studiranje, s obzirom da je na doktoratu na Hrvatskim studijima. No, osim toga, kada stigne planinari i čita. 'Kao mlađi sam bio i gejmer, a i danas volim zaigrati dobar RPG ili strategiju. No za to je vremena sve manje', otkriva nam Hajduković. Među hobije ubraja i jezike - govori engleski, njemački i mađarski, a zna se služiti i francuskim i ruskim.

Kao pasionirani čitatelj, često poseže za političkim knjigama, dok među najdraže knjige ubraja i 'Dinu' Franka Herberta, Tolkienove knjige, knjige George G. Martina te Guy Gavriela Kaya.

Malo je poznato da Hajduković vuče mađarsko, ali i njemačko podrijetlo. 'Više ujtecaja u mom životu imalo je njemačko podrijetlo. Moji su puno izgubili nakon 2. svjetskog rata. Tatina prabaka jedva je znala hrvatski, a zbog povezanosti s njemačkim podrijetlom i ja sam krenuo učiti njemački', kaže Hajduković.

Ivana Ninčević Lesandrić (Most)

Nova u politici i prvi put u saborskim klupama je Ivana Ninčević Lesandrić. Nezavisna zastupnica izabrana na listi Mosta u politiku je upala iz realnog sektora, a većinu života bavila se poduzetništvom. Iako ima samo 33 godine, Ninčević Lesandrić već je ostvarila zavidnu poslovnu karijeru. Kroz Poduzetnički centar Solin, gdje je bila predsjednica, podigla je preko 300 tvrtki, a zbilježeni će ostati Ivan Mrvoš i njegove ‘pametne klupe’, ali i ekipa Lucky4You s mobilnim interpretacijskim centrom.

Rođena u Splitu i danas živi u tom gradu, iako je dio školovanja provela u SAD-u, u Coloradu. Kada se vratila u Hrvatsku, nije odmah mogla naći posao te je otišla u BiH gdje je radila dvije godine. Po ponovnom povratku u Lijepu našu kreće njen poduzetnički uspon. 'Htjela sam dokazati da se i ovdje može uspjeti', otkriva nam u kratkom razgovoru. Tu je je negdje otkrio i Most, kojima je pomagala u izradi programa. Nakon toga je 'upala' u kampanju, izabrana je za saborsku zastupnicu, a sada je i gotovo izjvesno da će biti Mostova kandidatkinja za splitsko-dalmatinsku županicu.

No, dok neki drugi mladi političari politiku vide kao svoj poziv, Ninčević Lesandrić ne vidi se zauvijek u ovom poslu. 'Politika neće biti ono čime ću se uvijek baviti. Osobno smatram da da je dovoljno mandat ili dva u Saboru, a da se nakon toga treba uvesti svježa snaga u parlament. Nakon mandata ili dva osoba više ne živi za politiku nego od politike', smatra mlada Mostovka.

S obzirom da je nova u politici, još uvijek istražuje sve nijanse političkog života. Voli raditi, dodaje, pa stoga ima i malo vremena, no ono što ima posvećuje prijateljima, suprugu i psu - centralnoazijskom ovčaru.

I ona je kao Sabina Glasovac često na portalima zbog svojih odjevnih kombinacija. 'Volim sama šiti svoju odjeću', otkriva nam u razgovoru.

'Kao poduzetnica onda jednog dana možete od toga napraviti svoj biznis', dodajemo kroz šalu u razgovoru. 'Može! Ja ću šiti odjeću, tportal će me reklamirati, a možda dobijete i postotak od prodaje odjeće', spremno je Ninčević Lesandrić prihvatila šalu.

Bojan Glavašević (SDP)

Sin poznatog vukovarskog novinara Siniše Glavaševića, 32-godišnji Bojan Glavašević u javnosti je vjerojatno najpoznatiji od mladih političkih zvijezda koje smo predstavili u ovom tekstu. Zbog oca i njegove tragične sudbine u medijima je bio već kao dijete, no njegova politička karijera ozbiljno je krenula tek prije nekoliko godina kada je postao pomoćnik tadašnjeg ministra branitelja Predraga Matića. Zbog prosvjeda branitelja pred ministarstvom stalno je bio u žiži javnosti, no u SDP se učlanjuje pred kraj mandata u ministarstvu, u siječnju 2016.

Glavašević se u stranci nije uspinjao duže vrijeme, kao većina naših sugovornika. Nakon učlanjenja, na unutarstranačkim izborima krajem prošle godine odmah ulazi u Predsjedništvo SDP-a, a na parlamentarnim izborima postaje i saborski zastupnik.

Po struci lingvist i sociolog prije političke karijere radio je kao znanstveni novak na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a i danas mu je u fokusu rada obrazovanje i resor ljudskih prava. Kao lingvist govori nekoliko jezika - engleski, talijanski, francuski i norveški. Latinski, kaže nam u razgovoru, prevodi bez rječnika, a volio bi naučiti arapski ili kineski.

Slobodno vrijeme posvećuje obitelji, supruzi i dvoje djece, ali i kuhanju. 'Volim kuhati i pravim opak čobanac', otkriva Glavašević.

Glavašević se bavi i trekingom. 'Kada bi me pitali kako izgleda odmor, odmah bi pomislio na sjever Europe. Užasno volim Arktik, baka i djed su mi živjeli na sjeveru Europe. Mislim da je Arktik zadnja prava divljina', kaže nam Glavašević.

'To je plan za budućnost? Jednog dana hodati po divljini sjevera Europe?', pitamo ga kroz šalu. 'Kada budem imao 45., a kćer mi bude imala 18. - odlazim', kaže kroz šalu Glavašević.

Iako kućne ljubimce nema, fasciniran je hrtovima. 'Jednog dana, kada mi klinci malo narastu, volio bih udomiti trkaćeg hrta. Njih kada 'odu u penziju', ubijaju, a ja bih volio jednom dati dom', kaže Glavašević.

I mladi Glavašević vezan je uz knjige, a kao najdražu navodi 'Majstora i Margaritu' Mikhaila Bulgakova. Klasičnu glazbu, Jethro Tull, Ramonse sluša uglavnom kod kuće. 'Mrzim koncerte iz dna duše jer je tamo za mene previše ljudi. No, tu i tamo odem na neki koncert klasične glazbe', kaže nam Glavašević.

Josip Bilaver (HDZ)

Mladi HDZ-ov 'lav' Josip Bilaver, za razliku od drugih iz ovog teksta, više ne grije saborske klupe. Iako je rođen 1986. Bilaver je saborski mandat već odradio, a danas je na funkciji pomoćnika ministra u Ministarstvu pomorsta, prometa i infrastrukture. Ovaj diplomirani ekonomist, koji je trenutno na postdiplomskom na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, u HDZ se učlanio 2003. Samo nekoliko godina kasnije postaje tajnik stranačke Mladeži, a 2012. prvi put je izabran za predsjednika Mladeži HDZ-a. Na toj je stranačkoj funkciji i danas, a uz to je i član Predsjedništva stranke.

U fokusu mu je trenutno resor u kojem radi i kako za taj resor povući što više sredstava iz europskih fondova, otkriva nam Bilaver u razgovoru. Uz projekte poput Pelješkog mosta, obnove pomorske i željezničke infrastrukture imat će puno posla, no Bilaver ne zaboravlja i resor obrazovanja, na koji se fokusirao tijekom saborskog mandata i u kampanji na nedavnim parlamanetarnim izborima.

'I dalje želim raditi s kolegama u Saboru na provedbi mjera koje smo predstavili u kampanji. Neke smo već i započeli poput ostvarivanja prava studenata, pitanja mladih i nekretnina, povećavanja naknada za stručno usavršavanje', pojašnjava Bilaver.

Iako ima sve manje slobodnog vremena Bilaver svaki slobodni vikend pokušava provesti u rodnom Zadru. Tada je vrijeme, kaže, posvećeno supruzi, druženju s prijateljima, laganijim izlascima i odlascima u kino i kazalište. Važno mu je, kaže i održavanje tjelesne aktivnosti pa povremeno uz teretanu zaigra i košarku.

I Bilaver slobodno vrijeme koristi za čitanje. Drage su mu knjige Paola Coelha, a trenutno čita 'Nepodnošljivu lakoću postojanja' Milana Kundere.