portret DENIja Karelovića

Afera s kiretažom nije mu prva: Tko je šef splitske ginekologije čije su izjave uznemirile žene

17.10.2018 u 16:52

Bionic
Reading

Predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split Deni Karelović pod paljbom je javnosti zbog 'slučaja kiretaža', odnosno u najmanju ruku nespretnih i neosjetljivih reakcija na teške optužbe saborske zastupnice Mosta Ivane Ninčević Lesandrić, a kasnije i na svjedočanstva stotina žena koje su diljem Hrvatske imale traumatična iskustva slična njenom. Karelović je već prvom reakcijom i iznošenjem u javnost podataka iz zdravstvenog kartona Ninčević Lesandrić navodno učinio barem pet ozbiljnih prekršaja, no još više zgrozile su njegove primjedbe o ponašanju samih pacijentica

'Ali znate kakve su to situacije, kad netko očekuje da će ga neki zahvat boljeti, onda čim ga taknete, skače do plafona, više zbog straha nego objektivne boli', kazao je kada ga se upitalo o anesteziranju pacijentica, praksi oko koje iz dana u dan u javnost izlaze sve nevjerojatniji i sve gori detalji.

'Ne možemo mi plakati sa ženama. Bol je subjektivna. Bezbolan porod postoji samo u jeftinim američkim filmovima', nastavio je govoriti Karelović na javnoj televiziji, na kojoj je izjavio i da serija optužbi 'narušava ugled njegove klinike i samog KBC-a', ali i da 'negativno utječe na iseljavanje Hrvata iz domovine' - jer sve više liječnika zbog toga više ne želi raditi ovdje.

Ime dr. Denija Karelovića (51) u javnom prostoru dosad se pojavljivalo gotovo isključivo u kontekstu mučnog sudskog slučaja oko trudnoće Splićanke Dijane Aničić, koja je 1998. godine u splitskoj bolnici rodila blizance, a jedno je dijete bilo mrtvo dok je drugo imalo teško oštećenje mozga. Ustrajna borba majke za pravdu trajala je doslovno desetljećima i u različitim fazama ticala se ovog liječnika - između ostalog našao se na optužnici DORH-a kao jedan od četiri porodničara koji su navodno kasno poduzeli carski rez. Sve skupa završilo je prilično neslavno, bez odgovornih, uz velike sumnje u prikrivanje nemara.

Dijani Aničić, naime, objašnjavano je da je u rodilište stigla s jednim mrtvim djetetom, a medicinska dokumentacija koja je misteriozno bila 'zagubljena' gotovo cijelo desetljeće dokazala je upravo suprotno. Sudski postupak razdvojen je za živorođeno i mrtvorođeno dijete; prvi dio je nakon otezanja završio u zastari, dok je iz drugog Karelović 'izbačen' s još jednim kolegom jer je u tom trenutku imao status stažista. Do suđenja su dogurala dva liječnika, sud je zaključio da je drugo dijete doista bilo živo, no nije sa sigurnošću mogao utvrditi stvarnog krivca pa je sve liječnike jednostavno oslobodio. Krivaca nema.

'Što se tiče Karelovića, meni osobno tragično je njegovo svjedočenje da je 'prolazio ispred sobe u kojoj se radio ultrazvuk i čuo kako liječnik govori da je dijete mrtvo'. Deset godina kasnije napokon su se pojavili dokazi da to nije istina, sud je to također potvrdio, ali nikome nije palo na pamet procesuirati lažna svjedočanstva. Bez obzira na protok vremena, taj gospodin po meni nikada neće imati kredibilitet', kazala je za tportal Dijana Aničić.

'Besprijekoran stručnjak', dragovoljac...

Deni Karelović rođen je u Splitu, u kojem je završio Medicinski fakultet 1991. godine, dok je u Zagrebu četiri godine kasnije završio i poslijediplomski studij onkologije. Početkom devedesetih kao dragovoljac odlazi u Hrvatsku vojsku te dvije godine provodi kao načelnik zdravstvene struke 114. brigade. Iz rata izlazi kao satnik, sa spomenicom Domovinskog rata, pa se zapošljava najprije u Domu zdravlja Split, potom u Hitnoj pomoći, a zatim i u Domu zdravlja Ploče, da bi 1996. bio primljen u Kliniku za ženske bolesti i porode KBC-a Split. Ondje od 2010. do 2013. godine biva zamjenik predstojnika, a od tada i predstojnik.

Dr. Deni Karelović Izvor: Cropix / Autor: Duje Klarić

Na portalu Najdoktor ocijenjen je prosječnom ocjenom 3,45: u tom rangu pacijenti su ocijenili razinu pomoći, ljubaznost i osoblje, nešto veći rezultat ima za 'vrijeme čekanja' (4,19), a u kategoriji 'zakonitost i etičnost' dobiva 50 posto.

'Radi se bez sumnje o vrsnom i besprijekornom stručnjaku', kaže izvor tportala iz splitske bolnice. Ondje liječnici nemaju praksu javno komentirati rad svojih kolega, a pogotovo nisu skloni tome u turbulentnim vremenima poput ovih. Suzdržao se i bivši ravnatelj Dujomir Marasović te kaže da 'zbog generacijske razlike' s njime nije imao puno osobnih kontakata.

'Da, i on je obavljao pobačaje, koji su za većinu ginekologa vrlo neugodan, težak i mučan zahvat. Kada je krenulo masovno pozivanje na priziv savjesti, on nije bio među prvima, ali se tome priključio jer mu, kako je kazao, nije padalo na pamet ne iskoristiti mogućnost koju koriste njegovi kolege', kazao je treći sugovornik tportala.

Do izbijanja afere oko 'kiretaže na živo' nije bio poznat podatak da je Karelović i član HDZ-a, stranke u kojoj nije obavljao nikakvu istaknutu dužnost. Kad je na javnoj televiziji dao naslutiti da su motivi istupa Ivane Ninčević Lesandrić možda bili politički, sama središnjica HDZ-a od toga se ogradila izjavom da ovaj njihov član 'po navedenom prijeporu istupa isključivo kao predstojnik Klinike KBC-a Split'.

  • +20
Ivana Ninčević Lesandrić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Iz njegove službene biografije izdvojit ćemo još podatak da kumulativno radi i kao profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu, na kojem je pročelnik Katedre za ginekologiju i opstetriciju, a još je i pročelnik Odsjeka za primaljstvo Fakulteta zdravstvenih studija. Ima i niz drugih dužnosti, poput člana Stručne grupe za procjenu zahtjeva i tužbi usmjerenih prema KBC-u Split te 'koordinatora za zaštitu i pomoć žrtvama seksualnog nasilja KBC-a Split'.

Ima i privatnu polikliniku

Uz sve to uspijeva voditi vlastitu privatnu polikliniku na splitskom Žnjanu, koju je osnovao 2014. godine i u kojoj je zaposlena jedna osoba, s godišnjim prihodima između 180 i 300 tisuća kuna. Radi se o praksi koja izaziva dosta prigovora u stručnoj i općoj javnosti jer se od šefova i pročelnika raznih bolničkih odjela i klinika očekuje da svoje kapacitete usmjere prije svega u organizaciju posla u javnim bolnicama, a da ne troše vrijeme na privatni biznis u istoj branši. Ipak, ne postoji zakon koji bi to decidirano propisao.

Tijekom srijede dr. Deni Karelović nije bio dostupan za komentar. Kako tportal doznaje, upravo danas u splitskoj bolnici pojavio se najavljeni nadzor Ministarstva zdravstva, a očekuje se da će predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode s njima provesti puna dva dana.