'IMA PROSTORA ZA NAPREDAK'

Slučaj kiretaža: Splitska bolnica provodi internu istragu

15.10.2018 u 11:43

Bionic
Reading

Premda je bilo najavljeno, Klinički bolnički centar Split danas se neće dodatno oglašavati o tvrdnjama saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić da joj je zahvat kiretaže ondje obavljen 'na živo', odnosno bez anestezije i uz vezivanje nogu i ruku. Umjesto toga, kako tportal doznaje, u ovoj bolnici s radom je započelo Povjerenstvo za unutarnji nadzor

Skupina uglednih liječnika - od kojih nijedan nije ginekološke struke - temeljito će ispitati cijeli slučaj i o njemu izvijestiti vodstvo bolnice. U splitskom KBC-u i dalje stoje pri tvrdnji da je Ninčević Lesandrić prilikom zahvata dobila lokalnu anesteziju, no ne žele pogoršavati situaciju novim javnim istupima, pogotovo jer je predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode Deni Karelović prošlog tjedna u najmanju ruku nespretno reagirao kada je kazao da 'onaj tko očekuje bol, skoči do plafona čim ga taknete'.

Neslužbeno, u splitskoj bolnici tvrde da se postupci koji se obavljaju ovdje ne razlikuju od onih u ostalim hrvatskim bolnicama, ali i priznaju da u cijelom tom 'sklopu postupaka itekako ima prostora za napredak'.

  • +3
Ministarstvu zdravstva predana potresna svjedočanstva žena Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Potkraj prošlog tjedna KBC Split posjetio je ministar zdravstva Milan Kujundžić, no on nije konkretno komentirao slučaj Mostove saborske zastupnice, nakon kojega su u javnosti objavljena svjedočanstva stotina drugih žena s vrlo sličnim iskustvima.

Šokantna priča o kiretaži nameće pitanje: Čak i da nije bilo medicinskih propusta, gdje su tu ljudska prava?

Pomoćnik ministra Vili Beroš najavio je da će se ispitati sve konkretne pritužbe i svaki slučaj rasvijetliti do kraja, te da će Ministarstvo uputiti inspekcijski nadzor u bolnice. Slična akcija u sklopu projekta #Prekinimo šutnju već je provedena prije tri godine, kada se u organizaciji udruge Roda ukazivalo na nehuman pristup rodiljama, no unatoč pronađenim nepravilnostima nisu zabilježeni nikakvi konkretni koraci. Jedna od tadašnjih preporuka bila je upravo poboljšanje anesteziološke službe u zdravstvenoj zaštiti žena.