ANESTEZIJA ILI NE

Šokantna priča o kiretaži nameće pitanje: Čak i da nije bilo medicinskih propusta, gdje su tu ljudska prava?

12.10.2018 u 15:38

Bionic
Reading

Šokantna tvrdnja saborske zastupnice Mosta Ivane Ninčević Lesandrić da su joj u splitskoj bolnici obavili kiretažu bez anestezije iznenadila je jedinu dvojicu sudskih vještaka u Hrvatskoj koji su specijalizirani za ginekologiju i opstetriciju, Miroslava Kopjara i Marija Podgajskog. Oba liječnika decidirano tvrde da je anestezija 'uobičajena i normalna stvar' prilikom takvih zahvata, premda dakako postoje situacije u kojima ona nije moguća ili nužna

'Ponekad su medicinske okolnosti takve da bi dulje trajalo čekanje na anesteziju nego sam zahvat, ponekad pacijentice stoga same odlučuju ne koristiti je, a ponekad je priroda učinila svoje i kiretaža traje vrlo kratko. Sve ovisi o kliničkoj slici, no da, davanje anestezije jest uobičajena praksa', kazao je dr. Podgajski za tportal.

'Da izbjegnemo stručnu terminologiju, poslužit ćemo se puno banalnijim primjerom: normalno je da će se za vađenje zuba anestezirati pacijenta i izbjeći nepotrebnu bol, ali s druge strane, ponekad to nije potrebno jer je zub vrlo klimav i može ga se izvaditi gotovo pa rukom. No treba biti iskren i kazati da u nekim hrvatskim općim bolnicama naprosto nije moguće dati anesteziju jer one nemaju dovoljno anesteziologa ili ih nemaju uopće', dodaje dr. Podgajski.

KBC Split u petak je javno demantirao tvrdnju Ivane Ninčević Lesandrić izjavom da joj 'nije rađena kiretaža, nego vakuum aspiracija' te da se 'svima nudi opća ili lokalna anestezija'. Predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode Deni Karelović lokalnim medijima je izjavio i da nije točna njena tvrdnja da je prilikom zahvata bila vezana jer njegov odjel 'nema ni instrumente ni bilo kakve dodatke za vezivanje'. Zastupnica Ninčević Lesandrić i nakon toga je ostala kod svojih tvrdnji te upozorila na brojna dostupna svjedočanstva pacijentica koje tvrde da su se nalazile u istoj ili sličnoj situaciji.

Sudski vještak, dr. Miroslav Kopjar također tvrdi da je nemoguće dati unificiran odgovor na pitanje o anesteziji, no iz iskustva kazuje da se ona daje 'gotovo uvijek'.

'Ukoliko se radi o težem zahvatu, primjerena je opća anestezija, a kod jednostavnijih je primjerena lokalna. Ovisno o toleranciji na bol, ponekad su potrebna i sredstva za sedaciju u kombinaciji s analgeticima. Rekao bih da je u 99 posto slučajeva dovoljna lokalna anestezija uz sredstva za smirenje i protiv bolova', kaže dr. Kopjar.

'Dug niz desetljeća bavim se ovim poslom i ne znam da smo ikada igdje pacijentici vezivali ruke i noge kako bismo obavili kiretažu', dodaje on.

S druge strane, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić tvrdi da su slični slučajevi 'ponavljani u KBC-u Split', no da bolnica nikada nije odgovorila očitovanjem koje je zatraženo od nje. Također, kaže, zabilježeni su i u drugim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj.

  • +3
Predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

'Ne smijemo zaboraviti ni indikacije i kontraindikacije za anesteziju, što je isključivo stručna procjena liječnika, no on je dužan dogovoriti to s pacijenticom kako bi bila psihički i fizički spremna. Svakako je pitanje problema pacijentica na ginekološkim odjelima usko vezano s ljudskim pravima jer povreda digniteta pacijentica u vrlo intimnim stvarima zahtijeva drugačiji pristup, a ne ovakav kakav one svakodnevno iznose. Nemamo svi isti prag boli i toleranciju na bol, pa je prema tome nemoguće točno utvrditi koliko koga boli, a krajnje je neprofesionalno reći da netko izmišlja da ga boli. Nekad je psihička bol i jača od fizičke, ali upravo zdravstveni radnici i jesu tu da budu oko pacijentice i da joj olakšaju traumatične trenutke', kaže Karačić za tportal.

  • +20
Ivana Ninčević Lesandrić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL