IZGUBLJENA ČAST

12 žigosanih kojima su oduzeta državna odlikovanja

13.04.2015 u 06:56

Bionic
Reading

Dosadašnji hrvatski predsjednici Franjo Tuđman, Stipe Mesić i Ivo Josipović dijelili su odlikovanja šakom i kapom, ali u proteklih 25 godina najviša državna odlikovanja oduzeta su u samo 12 slučajeva. U dva slučaja odlikovanja je oduzeo bivši predsjednik Ivo Josipović, i to bivšem premijeru Ivi Sanaderu i bivšem generalu i županu Branimiru Glavašu, a u 10 slučajeva odlikovanja je oduzimao bivši predsjednik Stipe Mesić

Mesić je odlikovanja oduzeo generalima Ivanu Koradeu, Mirku Norcu i Vladimiru Zagorcu te još sedmorici osuđenika za ratne zločine: Tihomiru Oreškoviću, Davoru Baniću, Anđelku Botiću, Stjepanu Grandiću, Siniši Rimcu, Tomislavu Duiću i Anti Gudiću. Stipe Mesić trojici je od njih – Norcu, Zagorcu i Rimcu oduzeo i ratne medalje. Josipović će petorici od 12 njih kojima su zbog teških kriminalnih (ne)djela oduzeta odlikovanja, oduzeti i vojne činove. Čin generala oduzet je Glavašu, Norcu i Zagorcu, čin pukovnika Oreškoviću, a Rimcu čin bojnika HV-a. 

IVAN KORADE
Prvi kojemu je ikad oduzeto odlikovanje bio je umirovljeni general Ivan Korade, jedan od ratnih zapovjednika, koji se proslavio postavljanjem hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi nakon oslobođenja Knina. Sumnjičilo ga se za ratne zločine na području Mrkonjić grada, bio je uvjetno osuđen na 10 mjeseci zatvora jer je vrijeđao i pretukao pukovnika SIS-a, ali odlikovanja će mu biti oduzeta 2008., nakon brutalnog, krvavog pohoda po rodnoj Velikoj Veterničkoj. U tom je pohodu Korade usmrtio petero ljudi i na koncu i sebi presudio. Među ubijenima su bili starica i njezin 15-godišnji unuk, u akciji lova na rastrojenog generala sudjelovalo je čak 3.600 policajaca. Odlukom tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića, generalu Ivanu Koradeu oduzeto je sedam odlikovanja: Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, Red hrvatskog trolista, Red hrvatskog pletera i Spomenica Domovinske zahvalnosti. Nije mu oduzeto samo odlikovanje Reda hrvatskog križa, koje se dodjeljuje za sudjelovanje u Domovinskom ratu sudionicima koji su bili teško ranjeni.

VLADIMIR ZAGORAC
Godinu kasnije, 2009., bez državnih odlikovanja ostat će i najodlikovaniji, (bivši) hrvatski general Vladimir Zagorac, a u njegovom slučaju Mesić čak nije ni čekao da presuda, kojom je Zagorac osuđen na sedam godina zatvora zbog optužbe da je zlorabio položaj i ovlasti, postane pravomoćna. Zagorac je tada bio osuđen na sedam godina zatvora zbog zloporabe položaja i ovlasti i trebala mu je biti oduzeta imovina u vrijednosti od pet milijuna američkih dolara, odnosno 39,4 milijuna kuna koliko su vrijedili ukradeni dragulji iz sefa Ministarstva obrane. Mesić mu je oduzeo osam odlikovanja i jednu medalju: Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Jelačića, Red Ante Starčevića, Red Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića, Red hrvatskog trolista, Red hrvatskog pletera, Spomenica domovinske zahvalnosti i Medalja za iznimne pothvate. Zagorac će ostati i bez generalskog čina, koji mu je 2010. oduzeo predsjednik Josipović.

MIRKO NORAC, TIHOMIR OREŠKOVIĆ, GRANDIĆ, RIMAC, BANIĆ, GUDIĆ, DUIĆ, BOTIĆ
Godine 2009., Mesić je oduzeo odlikovanja osuđenim ratnim zločincima uz obrazloženje da su postupali protivno pravnom poretku i moralnim zasadama u Hrvatskoj. Bili su to osuđenici iz 'gospićke skupine' Tihomir Orešković, Mirko Norac i Stjepan Grandić, četvorica iz slučaja 'Lora' Tomislav Duić, Davor Banić, Ante Gudić i Anđelko Botić te Siniša Rimac osuđen za zločine u Pakračkoj poljani.

Umirovljenom generalu Mirku Norcu predsjednik Mesić oduzeo je sedam odličja i priznanja: Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red bana Jelačića, Red Ante Starčevića, Red hrvatskog trolista, Red hrvatskog pletera, Spomenica domovinske zahvalnosti i Medalju za iznimne pothvate. I Norcu je 2010. oduzet čin generala HV-a.

Tihomiru Oreškoviću
bivši predsjednik Mesić oduzeo je odlikovanje Red hrvatskog trolista, a Stjepanu Grandiću odlikovanja Red hrvatskog pletera i Spomenica domovinske zahvalnosti. Josipović mu je kasnije oduzeo čin pukovnika.

Sudionicima zločina u zloglasnom splitskom vojnom zatvoru 'Lori' Gudiću, Baniću i Botiću oduzeta je Spomenica domovinske zahvalnosti. Četvrti iz te skupine Tomislav Duić je ostao bez Reda kneza Domagoja s ogrlicom i Spomenice domovinske zahvalnosti.

Ratnom zločincu iz Pakračke poljane Siniši Rimcu, kojemu se sudilo i zbog ubojstva obitelji Zec, Mesić je oduzeo tri odlikovanja i medalju: Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red Nikole Šubića Zrinskog, Spomenicu domovinske zahvalnosti i Medalju za iznimne pothvate. Josipović će mu 2010. oduzeti čin bojnika.

BRANIMIR GLAVAŠ
Na početku svog predsjedničkog mandata, 2010. Ivo Josipović oduzet će sedam odlikovanja Branimiru Glavašu, osuđenom za ratne zločine: Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red bana Jelačića, Red Ante Starčevića, Red hrvatskog trolista, Spomenicu domovinskog rata i Spomenicu domovinske zahvalnosti. Kao osuđenome za ratne zločine, Glavašu je Josipović oduzeo čin general bojnika.

IVO SANADER

Mandat će Josipović završiti oduzimanjem odlikovanja bivšem premijeru Ivi Sanaderu, osuđenom na 8,5 godina zatvora zbog nedjela ratnog profiterstva (slučaj Hypo) i korupcije te zloupotrebe položaja i ovlasti (Ina - MOL). Sanaderu je Josipović oduzeo šest odlikovanja: Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom, Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Red Ante Starčevića, Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića, Red hrvatskog trolista i Spomenicu domovinske zahvalnosti. U obrazloženju odluke, pored standardnog spominjanja presude za nedjela, Josipović je naveo i da Sanaderu najviša državna odlikovanja oduzima zbog 'zlouporabe povjerenja hrvatskih građana iskazanog izborom na jednu od najviših državnih dužnosti i pretvorenu u osobno koristoljublje'.

Prema Pravilniku o odlikovanjima i priznanjima, oduzimanje državnog odlikovanja ili priznanja može se predložiti i provesti jedino za nositelje koji su pravomoćno osuđeni na bezuvjetnu kaznu zatvora od najmanje tri godine.