DRUŠTVENI MEDIJI

Znate li kako provjeriti tko vam je pregledavao LinkedIn profil?

04.02.2019 u 09:47

Bionic
Reading

Stara je stvar da se na Facebooku održavaju veze s prijateljima, a da se poslovni kontakti traže na LinkedInu. Značajka 'Tko je gledao vaš profil' na ovoj mreži za profesionalce mogla bi vam otvoriti nova vrata u svijet poslovnih veza i, tko zna, omogućiti napredak u karijeri

Razmislite, kad ste zadnji put doista razmišljali o o ljudima koji su bacili pogled na vaš LinkedIn profil? Što ste učinili s tom informacijom? Opcija Who’s Viewed Your Profile (Tko je pogledao vaš profil) mogla bi vas uputiti na pravi trag...

Kakav LinkedIn račun koristite?

LinkedIn ima besplatne i premium račune. Vaš pristup opciji Who’s Viewed Your Profile ovisi o računu koji imate, postavkama privatnosti vašeg računa, ali i o osobama koje posjete vaš profil.

LinkedIn osnovni (besplatni) račun

Imate li besplatni račun, moći ćete vidjeti do pet imena pretplatnika koji su pregledali vaš profil, saznati broj posjeta vašem profilu i koliko ste se puta pojavili u rezultatima pretraživanja.

Ova tri podatka mogu vam pomoći da izgradite vašu profesionalnu mrežu: čime se bave, gdje rade i kako su došli do vas.

Kako biste vidjeli posljednjih pet profila, morat ćete omogućiti prikaz vašeg imena među postavkama vidljivosti profila. Na početnoj stranici kliknite ikonu Me i slijedite ove korake: Kliknite Settings & Privacy. Odaberite Privacy. Skrolajte do How others see your LinkedIn activity (Kako drugi vide vašu aktivnost u LinkedInu). Kliknite i proširite Profile viewing options. U odjeljku Select what others can see when you’ve viewed their profile (Odabir onoga što drugi mogu vidjeti kada ste pogledali njihov profil) odaberite Your name and headline (Prikaži svoje ime i naslov). Izbor će se spremiti automatski.

Na isti način, informacije koje možete vidjeti o svojim posjetiteljima ovise i o tome kako su oni postavili svoje postavke vidljivosti profila.

Ako su omogućili 'ime i naslov', vidjet ćete njihovo ime, naslov, lokaciju i industriju. Neki su djelomično anonimni. Možete vidjeti ograničene informacije kao što su naslov i industrija ili samo sveučilište. Članovima koji su pokrenuli privatni način za potpunu anonimnost vidjet ćete samo poruku 'LinkedIn Member'.

LinkedIn Premium (plaćeni) računi

Korisnici usluge LinkedIn Premium nemaju ograničenja u povijesti pregledavanja u posljednjih 90 dana. Na vrhu stranice pokazuje se odakle su posjetitelji došli, titule koje imaju, kao i kako su vas pronašli na LinkedInu.

tehno trendovi

Želite zadržati posao ili pronaći novi? Ovo su znanja koja će vam trebati

Pogledaj galeriju

No premium korisnici neće moći vidjeti dodatne informacije o korisnicima koji imaju uključenu opciju Private.

Kako provjeriti tko je pregledao vaš LinkedIn profil

Podrazumijeva se da će prikazi profila biti vidljivi samo ako posjetitelji dođu na vašu stranicu. Postoje dva načina za provjeru posjetitelja koji su pregledali vaš profil u posljednjih 90 dana.

1. Prijavite se na LinkedIn. Na početnoj stranici kliknite Who’s viewed your profile (Tko je gledao vaš profil), ispod fotografije profila lijevo.

2. Kliknite ikonu Me s fotografijom na vrhu vaše početne LinkedIn stranice > Kliknite View profile > Odaberite Who Viewed Your Profile.

TEHNO SAVJETI

Ovo svakako morate učiniti kako biste zaštitili privatnost u Chromeu

Pogledaj galeriju

3. Kliknite ikonu Me na vrhu vaše LinkedIn početne stranice > Kliknite Access My Premium > Podaci o tome tko je u proteklih 90 dana pregledavao vaš profil bit će prikazani pod Who viewed your profile.

Kako izvići korist iz personaliziranih uvida

Kao i kod bilo koje druge društvene mreže, primit ćete pozivnice od nepoznatih osoba. Međutim, ima više smisla povezati se s ljudima koji su povezani s vašom industrijom, a ne sa slučajnim strancima. Prava osoba može vam dati dobar savjet pa čak i ponuditi posao. Evo nekih ideja kako da što bolčje iskoristite mogućnosti koje vam pruža LinkedIn.

Potražite novi posao. Posjetite profil ljudi koji su pogledali vaš profil, ali i tvrtku za koju rade kako biste provjerili traže li nove djelatnike. Osoba koja je razgledavala vaš profil može lako postati vaša insajderska veza.

Provjerite obraća li tko pažnju na vaš životopis. Vaša biografija dobit će na važnosti počnu li je pregledavati stručnjaci za ljudske resurse.

MALO DISKRECIJE

Mislite da vas prate? Evo kako možete privatno surfati u Chromeu i Firefoxu

Pogledaj galeriju

Redovito ažurirajte svoj profil. Podaci u rubrici 'Tko je pogledao vaš profil' govore vam privlačite li pravu vrstu ljudi.

Nađite si tezgu. Želite li se priključiti nekom novom projektu, provjerite ima li u njemu možda mjesta i za vas. Pošaljite poruku i ponudite svoje usluge. Tko pita, ne skita.

Pogledajte što vam je zajedničko. Možete biti dio dijeljene LinkedIn grupe ili imati zajedničke veze. Koristite ovu bazu za izgradnju snažnijih odnosa.

Proširite svoju mrežu. To je najbolji način korištenja osobnih uvida i proširenja mreže pravim ljudima.

Obnovite poznanstva. Je li vas provjeravala neka veza prvog stupnja? Pošaljite poruku, dvije i ponovno pokrenite zapuštenu vezu.