TEHNO SAVJETI

Znate li kad istječe podrška za vaš pametni telefon i zašto je to važno?

16.10.2023 u 10:16

Bionic
Reading

Čak i najskuplji smartfoni imaju rok trajanja. Pogledajte kad bi sudnji dan trebao doći za vaš uređaj i što trebate znati

Pri kupovini pametnog telefona obično gledamo koliko je jakim procesorom opremljen, koliko su dobre kamere, koliko baterija traje, koliko ćemo platiti za njega i tome slično.

Ali, postoji još nešto na što treba obratiti pozornost: koliko dugo će potrajati.

To u velikoj mjeri ovisi o tome koliko dugo će proizvođač osigurati softverske nadogradnje za njega.

Recimo, Apple je nedavno predstavio operativni sustav iOS 17, koji će funkcionirati i na modelima iPhonea koji datiraju iz 2018. godine, kao što su iPhone XR i XS. Ti pet godina stari modeli dobit će uglavnom iste nove značajke kao i novi iPhone 15.

Google nudi barem tri godine podrške za operativni sustav Android na uređajima iz serije Pixel. Samsung za najbolje modele iz svoje ponude jamči četiri godine, dok je za Fairphone 5 taj rok pet godina.

Sigurnosne nadogradnje naročito su bitan dio priče u ovom kontekstu. Često se podrška za njih nastavlja i nakon što to više nije slučaj za ostale softverske komponente.

Za Google i Samsung, sigurnosna ažuriranja dostupna su na pet godina, dok Fairphone obećava najmanje osam za Fairphone 5, a moguće čak 10.

Apple ne koristi fiksni broj godina, ali obično izdaje sigurnosna ažuriranja godinu ili dvije nakon što istekne rok podrške za softver općenito. Nakon sedam godina svi njegovi proizvodi bivaju proglašeni zastarjelima.

Kako doći do informacija o tome koliko traje podrška za određeni uređaj?

U tome vam mogu pomoći web stranice proizvođača, ali i stranice kao što je endoflife.date, koja navodi cijeli niz uređaja i softverskih paketa. Možete vidjeti stalno ažurirana odbrojavanja za podršku proizvođača za iPhone, Pixel, Galaxy i druge.

Što kad završe sigurnosna ažuriranja?

Vaš uređaj neće odjednom prestati raditi i postati beskoristan. Pod pretpostavkom da komponente unutar njega i dalje rade - što nipošto nije zadano nakon pet ili šest godina - tada možete nastaviti koristiti uređaj na isti način kao i dosad.

Kako vrijeme prolazi, mogli biste početi primjećivati ​​problem s pojedinim aplikacijama.

Aplikacije će često trebati najnovije verzije operativnog sustava kako bi radile. Ako ne dobivate ta ažuriranja, mogu prestati raditi ili početi se čudno ponašati, a možda se neće moći ni ažurirati na najnovije verzije.

Sigurnost je veći problem. Postojat će naslijeđena zaštita u smislu zakrpa koje ste primijenili tijekom životnog vijeka uređaja, ali vaš telefon više neće biti spreman za novije prijetnje zlonamjernog softvera, što dovodi vaše podatke u opasnost.

Upravo zbog toga su brojne zlorabe sigurnosnih propusta usmjerene na starije verzije operativnih sustava, koje nemaju sve potrebne obrambene mjere.

Što više vremena prođe od posljednjeg sigurnosnog ažuriranja, to je veći rizik kojem se izlažete ako i dalje koristite svoj telefon.

Apple, Google i Samsung često će pokušavati riješiti sigurnosne probleme čim ih otkriju, gurajući ažuriranja izvan redovnog rasporeda kako bi zaštitili uređaje. Ali, vaš telefon ne ispunjava uvjete za te zakrpe, osim u rijetkim okolnostima, ako je istekla podrška za njega.

Odlučite li ipak nastaviti koristiti svoj telefon, minimalno što trebate napraviti je poduzeti uobičajene mjere opreza s aplikacijama i web odredištima, uključiti dvostupanjsku provjeru za vaše korisničke račune i držati zaslon zaključanim.

Usprkos tome, vaš će pametni telefon - i sve što držite na njemu - biti izložen znatno većem riziku od napada, piše Wired.