IFA 2023.

Evo smartfona s Androidom koji bi trebao potrajati čak 10 godina

04.09.2023 u 15:19

Bionic
Reading

Novo izdanje modularnog pametnog telefona dolazi s petogodišnjim jamstvom za hardver i osmogodišnjim za softver

Pametni telefoni s operativnim sustavom Android u pravilu imaju razmjerno kratak rok trajanja. Razloga zašto je tomu tako može biti više - primjerice, baterija oslabi, hardver ne može podržavati zahtjeve novijeg softvera...

Zbog toga smo često prisiljeni kupovati novi uređaj već nakon tri ili četiri godine korištenja, ponekad i ranije. Kako proizvodnja i distribucija smartfona traži priličnu količinu resursa, to ne može biti dobro za zaštitu okoliša.

U nizozemskom startupu Fairphone namjeravaju tome stati na kraj. Osmislili su i tijekom sajma IFA u Berlinu (Njemačka) predstavili pametni telefon Fairphone 5, koji bi trebao raditi punih deset godina.

Isporučuju ga s petogodišnjim jamstvom za hardver i osam za operativni sustav (s planiranim produljenjem na deset), što je već značajno dulje od ogromne većine mobitela na tržištu.

Kako je to moguće, pitate se? Pa, riječ je o modularnom uređaju kojeg je moguće popravljati i nadograđivati po potrebi.

Tako je, recimo, moguće zamijeniti ne samo bateriju, već i devet drugih dijelova, uključujući zaslon, USB-C priključak i zvučnike. Za to je dovoljno pri ruci imati odvijač i video s uputama.

Što se hardverske konfiguracije tiče, Fairphone 5 pogoni Qualcomm QCM6490. Baterija bi trebala izdržati više od tisuću punih ciklusa punjenja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Fairphone

Zaslon je OLED, s dijagonalom od 6,46 inča (16,4 centimetra), dok trostruki sustav kamera predvodi ona s lećom od 50 megapiksela.

U Fairphoneu također vode računa o tome da su materijali koje koriste pri izradi pribavljeni na način koji ne zlorabi radnike, kao i da su proizvodnja i distribucija općenito što bliže održivosti.

Za Fairphone 5 moguće je predbilježiti se po cijeni od 699 eura. Isporuke kreću od 14. rujna, piše Next Web.

Sličnim projektima su se svojevremeno bavili u Googleu i LG-ju, ali bez naročitog uspjeha.