TEHNO SAVJETI

Android 14 je stigao, evo na što trebate obratiti pozornost

10.10.2023 u 10:48

Bionic
Reading

Promjena u odnosu na prošlogodišnji Android 13 nema puno, ali novo izdanje operativnog sustava za pametne telefone i tablet računala zanimljivih značajki i poboljšanja

Izdanje operativnog sustava Android 14 službeno je dostupno na uređajima iz serije Pixel i uskoro bi trebalo početi dolaziti i na pametne telefone drugih proizvođača.

Promjena u odnosu na prošlogodišnji Android 13 nema puno, ali ima značajki i poboljšanja na koje vrijedi obratiti pozornost.

Evo pregleda najzanimljivijih među njima.

Umjetna inteligencija

Neke od novih značajki umjetne inteligencije u Androidu 14 uključuju opciju stvaranja jedinstvene pozadinske slike (wallpapera) e pomoću generativne umjetne inteligencije, koja se uvelike oslanja na modele difuzije teksta u sliku za izradu pozadine na temelju vašeg unosa.

Ova značajka zasad još nije dostupna - trebala bi se prvo pojaviti na modelima Pixel 8 i 8 Pro.

Widget temeljen na umjetnoj inteligenciji Assistant At a Glance trebao bi ponuditi bolje pružanje informacija na vašem početnom zaslonu, uključujući precizne vremenske prognoze, dinamička ažuriranja putovanja i podsjetnike o nadolazećim događajima.

Google se također više oslanja na umjetnu inteligenciju u novim značajkama vezanim uz kameru.

Pametni telefon kao web kamera i personalizacija

Smartfon s Androidom 14 moći ćete koristiti kao plug-and-play web kameru.

Mogućnosti prilagodbe uređaja bit će proširene kako bi, između ostalog, obuhvatile odabir widgeta za prikaz na zaključanom zaslonu i kontrolu prečaca koje koristite sa zaključanog zaslona.

Google je također dodao opciju pomoću koje cijelu vašu temu možete učiniti jednobojnom.

Bolja sigurnost, više privatnosti

Android 14 olakšava sinkronizaciju podataka o zdravlju i fitnessu iz različitih aplikacija na jednom mjestu.

Google je također poboljšao način na koji obrađuje ove podatke: sada nitko - uključujući navodno i njih - neće imati pristup podacima koji su povezani s vašim privatnim zdravstvenim i fitness podacima, koji će biti pohranjeni samo na vašem uređaju.

Značajka je moguća zahvaljujući Health Connectu, koji možete postaviti u području postavki.

Promijenjen je i način na koji Android 14 upravlja PIN kodovima na zaslonu.

Prethodno su Android uređaji zahtijevali četveroznamenkasti PIN, uz pritisak na tipku Enter za potvrdu. Od sada će Android 14 preporučiti šesteroznamenkasti PIN za otključavanje telefona. Više nećete morati pritom pritisnuti Enter.

Poboljšan je pregled informacija o dopuštenjima pristupa podacima za aplikacije.

Pristupačnost

Android 14 omogućava postavljanje različitih postavki povećanja u različitim aplikacijama. Veličinu povećala možete promijeniti u bilo kojem trenutku tako što ćete stisnuti prste i zumirati aplikaciju za koju je želite promijeniti.

Osim toga, Google je ažurirao način na koji se tekst mijenja kada povećate font. Trebali biste dobiti čitljiviji tekst kada povećate veličinu fonta, što bi trebalo pomoći s onim dužim porukama ili dijelovima informacija koje trebate pročitati.

Kad smo kod veličine fonta, dodana je opcija za određivanje njegove veličine izravno u izborniku Quick Settings.

Jedan od potencijalno kontroverznijih noviteta su flash obavijesti. Kao što im naziv sugerira, ako ju uključite svaki put kad primite obavijest bljeskalica vašeg uređaja će se upaliti i obasjati vas jakim svjetlom, piše Life Hacker.