Origano je vrlo čest začin u kuhinji, a znanstvenici ističu kako ova biljka sadrži korisne vitamine i svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv neželjenih infekcija. Uz to, sjajan je i u borbi protiv stresa
Origano, aromatična biljka koju obožavamo posipati po pizzi i dodavati u umakе za tjesteninu, daleko je više od običnog kuhinjskog začina. Ova mediteranska biljka, koja se koristi već više od dva tisućljeća, skriva u sebi pravu riznicu zdravstvenih blagodati.
Bogat vitaminima C, E, A i K te antioksidansima, origano može biti vaš saveznik u borbi protiv bakterijskih infekcija, a najnovija istraživanja sugeriraju da može pomoći i u smanjenju stresa. Samo prstohvat ovog aromatičnog začina može značajno poboljšati vaše zdravlje, no stručnjaci upozoravaju na nekoliko važnih detalja koje trebate znati prije nego ga počnete redovito koristiti.
Bogata nutritivna vrijednost
Origano se koristi više od 2000 godina, još od antičke Grčke. Biljka sadrži vitamin C koji štiti imunitet te vitamine E i A koji čuvaju zdravlje očiju. 'Origano sadrži razne antioksidacijske spojeve. Koristi se u tradicionalnoj medicini za niz bolesti', kaže registrirana dijetičarka Devon Peart za Cleveland Clinic.
Origano sadrži folat, B vitamin važan za rast stanica, te je izvrsni izvor vitamina K koji je ključan za održavanje zdrave krvi i kostiju. Biljka koja prekriva mediteranske brežuljke također sadrži kemikalije poznate kao flavonoidi koji pružaju antibakterijska svojstva.
Antimikrobna i protuupalna svojstva
Flavonoidi se smatraju protuupalnim tvarima što potencijalno pomaže u smanjenju rizika od raka i srčanih bolesti. Spoj timol, koji se nalazi u timijanu, nalazi se i u origanu. Timol ima dodatna antibakterijska svojstva, kako navodi Sonia Uyterhoeven, vrtlarica za javno obrazovanje u Botaničkom vrtu New Yorka.
Istraživanja provedena u Iranu i Egiptu pokazala su povezanost između konzumiranja origana i poboljšanja stanja kod anksioznosti i depresije. Pokusi su zasad provedeni samo na štakorima, a još nisu testirani na ljudima.
Praktični savjeti za korištenje origana

Samo prstohvat ovog začina s blago oštrim okusom dnevno može imati blagotvoran učinak na zdravlje. Ipak, Peart upozorava da origano može usporavati zgrušavanje krvi. Hrana bogata vitaminom K pomaže krvi da se zgruša, ali može utjecati na djelovanje antikoagulansa.
Kemijski spojevi koji origanu daju gorak okus, poznati kao tanini, mogu otežati tijelu apsorpciju minerala. Važno je napomenuti da ljudi nikada ne smiju konzumirati eterično ulje origana.
Ne postoji preporučena granica za količinu sušenog origana koji se može koristiti pri kuhanju. Ako trebate pomoć s probavom, čaj od origana može riješiti nadutost ili plinove jer opušta mišiće probavnog sustava. Kemijski spojevi u origanu mogu stimulirati probavne sokove koji pomažu u efikasnijoj razgradnji hrane.