vizionar godine

Već su osvojili svijet aplikacijom za praćenje sportskih rezultata, no vlasnici Sofascorea ne staju: Bacamo se na Aziju i Afriku

17.01.2023 u 11:42

Bionic
Reading

Kao klinci su dijelili školsku klupu, a danas sjede 'stol do stola' i dijele tvrtku, viziju i uspjeh. Zlatko Hrkać i Ivan Bešlić osnivači su Sofascorea, jedne od najpopularnijih aplikacija na svijetu za praćenje sportova, ali i kandidati za tportalovu nagradu Vizionar godine u kategoriji tehnologija

Njihova je priča krenula u malom stanu u zagrebačkom kvartu Vrbani, u kojem je prije 13 godina zaživjela aplikacija Sofascore, koju razvija tvrtka Sofa IT. Trinaest godina kasnije turnire, utakmice, utrke i mečeve u 24 sporta putem Sofascorea prati više od 23 milijuna mjesečno aktivnih korisnika u više od 100 država.

Hrkać i Bešlić, prisjećajući se početka, kažu da su krenuli sa skromnijim ciljevima, a danas u istom kvartu i puno većem uredu znaju da su im granice samo one koje si sami postave.

'Uvijek volimo naglasiti da kada kombinirate naš konstruktivan i pozitivan natjecateljski odnos, strpljenje kojim smo obojica naoružana, želju da stalno guramo granice mogućeg i očekivanog s izvrsnim, predanim i stručnim timom, kao rezultat sasvim sigurno možete očekivati uspjeh', kažu nam osnivači Sofascore.

Na duge staze cilj im je u aplikaciji prikazati sve sportske rezultate koji se bilježe, i to za sve sportove na svijetu. A to uključuje i amaterski sport te niže lige. 'S obzirom na raznolikost sportova, sigurni smo da zapravo granice ne postoje jer naš cilj nikada nije bio prikazati samo rezultat nekog sportskog događanja, nego ponuditi detaljne analize, dublje statistike i zanimljive grafike za fanove koji traže i žele više', ističu Bešlić i Hrkać.

Aplikacija Sofascore prevedena je na više od 40 jezika i koristi se diljem cijelog svijeta. Najveća tržišta su im, naravno, ona na kojima je nogomet najpopularniji sport, poput Brazila, Indonezije, Italije i Britanije. 'Hrvatska je globalno gledajući malo tržište, no bez obzira na to, jako puno radimo na tome da se kvalitetno prikupe i prikažu podaci o hrvatskom sportu i sportašima te zbog toga s pravom uživamo poziciju lidera na live-score tržištu', ističu.

Krajem 2022. zaposlili su 200 djelatnika, a kažu da to za njih predstavlja veliki milestone, ali i izvrstan povod za proslavu u uredu. Velik dio njihova tima čine development stručnjaci (frontendaši, backendaši, iOS i Android developeri), no 'u kući' imaju i brend i produkt dizajnere, svoj prodajni te marketinški tim. 'Jako smo ponosni na tim koji smo okupili, ovakav rast nismo zacrtali na to-do listu, no opseg posla se nastavlja povećavati pa u 2023. očekujemo daljnja zapošljavanja', dodaju Bešlić i Hrkać.

Ambasador Sofascorea je Luka Modrić

Prošle godine Sofascore je dobio svog prvog ambasadora, ni više ni manje nego kapetana hrvatske nogometne reprezentacije Luku Modrića. Naši sugovornici ističu da s Lukom dijele puno vrijednosti, od posvećenosti detaljima do želje za stalnim napredovanjem, stoga je on za njih bio prirodan izbor. 'Modrić je i na ovom prvenstvu pokazao zašto će uvijek biti jedan od najboljih, a mi smo tu da kroz statistiku u našoj aplikaciji pratimo svaki njegov maestralni potez', kažu Bešlić i Hrkać.

A gdje je Modrić, tu je i Svjetsko prvenstvo u nogometu. Kao i za sva dosadašnja prvenstva, i za ono u Katru bilo je posebnih priprema.

'Kao jednu od aktivnosti, u pripremama za ovo prvenstvo bacili smo pogled – u povijest! U našu smo aplikaciju uvrstili detaljne statistike za sva svjetska prvenstva od 1966., što uključuje podatke o svim nogometašima, svim reprezentacijama i utakmicama te naš jedinstven proizvod – Sofascoreovu statističku ocjenu. Ovaj feature u aplikaciji omogućio je fanovima zanimljive usporedbe i analizu antologijskih performansi velikana Pelea i Ronalda te usporedbu s današnjim zvijezdama Messijem i Modrićem. Statistički gledano, riješili smo nekoliko vječnih rasprava o tome je li nogomet nekad bio bolji', kažu Bešlić i Hrkać.

Modrić je tek prva legenda među ambasadorima Sofascorea, a naši nam sugovornici otkrivaju da tijekom 2023. možemo očekivati još dobrih vijesti. Nedavno se u toj ulozi spominjao i Mirko Filipović Cro Cop, no nisu htjeli otkrivati puno detalja o tome.

Širenje na azijsko i afričko tržište, razvoj aplikacije

Osim projekata i uspjeha na koje su ponosni, nakon uspješne 2021., i 2022. godinu su, tvrde, zaključili sa značajnim rastom prihoda od približno 40 posto.

'Iako financije nikada nisu glavni cilj ili motivator, financijska stabilnost i strateško planiranje čine nas opuštenijima kada pristupamo novim proširenjima, novim tržištima i novim projektima. Osim toga, za nas je iznimno bitno to da se tim nema razloga opterećivati financijskom stabilnošću tvrtke, nego se posvetiti svojoj ekspertizi i doprinosu razvoju proizvoda i tvrtke', ističu.

Vizionar godine

Uz Sofascore, finalisti koji se u sklopu tportalova projekta Vizionar godine bore za tu titulu u kategoriji tehnologija su Ivan Jelušić, Vlatko Matijević i Srđan Kovačević, osnivači Orqe, Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić, osnivači Infobipa, Davor Tremac, direktor i osnivač Fonoe, i Albert Gajšak, osnivač CircuitMessa. 

Pobjednike ćemo saznati na konferenciji koja će se održati u četvrtak 9. veljače u zagrebačkoj Laubi, a cilj je s ključnim predstavnicima hrvatskog gospodarstva i društva pokrenuti diskusiju o glavnim temama za razvoj Hrvatske.

U tom svjetlu je 2023. godina, kažu, rezervirana za širenje na azijsko i afričko tržište, rast što se tiče broja zaposlenika, ali najveći fokus i dalje stavljaju na razvoj aplikacije.

'Planiramo dodati nove sportove, ali i značajke unutar aplikacije, također radimo na konstantnoj optimizaciji prikaza podataka. Ljestvica za najbolje u industriji postavljena je visoko, ali kao što smo rekli – Sofascore voli natjecanja, tako da spremni i s veseljem koračamo prema svemu što nam nosi 2023. godina', zaključuju Bešlić i Hrkać.

Sofascore

Ivan Bešlić i Zlatko Hrkać

Vaš poslovni moto u jednoj rečenici?

'No finish line.'

Naša utrka nema oznaku cilja te svaki dan pokušamo poboljšati neki segment poslovanja.

Koju knjigu biste preporučili svima da je pročitaju?

Biografiju bilo kojeg uspješnog poduzetnika.

Kako će po vama izgledati Hrvatska za pet godina?

Hrvatska će postati HUB za stanovnike trećih zemalja koji će ovdje vidjeti priliku za izgradnju poslovne karijere i sigurnu zemlju za život. Svi ćemo imati koristi od takve nove, još modernije države.

Jedan i najvažniji savjet koji biste danas dali mlađem sebi u trenutku u kojem ste upisivali fakultet?

Iskoristi slobodno vrijeme za nove doživljaje i iskustva s kojima ćeš brže napredovati.