RIZIK JE PREVELIK

Zbog ovoga biste trebali izbjegavati lažne punjače za iPad

15.05.2014 u 15:24

Bionic
Reading

Na prvi pogled, originalni punjači za iUređaje i oni koji se mogu pronaći za višestruko manje iznose se ne razlikuju pretjerano - ako uopće. Vanjština je i kod 'lažnjaka' oblijepljena raznoraznim certifikatima, koje obično uopće nemaju u stvarnosti. Ono što je bitno u cijeloj priči jest rizik od požara, uništenja uređaja i oćenite štete koja može nastati korištenjem dijelova koji nisu iz Appleovih pogona

Ponekad je nepoželjno razmišljati o uštedi od kakvih 16 američkih dolara (otprilike 90 kuna) samo zato da bismo punili uređaj koji je plaćen preko četiri tisuće kuna. Naime, 'lažnjaci' se za punjenje baterije iPad tableta na Ebayu pronalaze za svega tri dolara, a kako bi prikazao razlike i moguće rizike, Ken Shirriff je rastavio oba modela.


Iako na oba adaptera stoji podatak da pružaju 10W, 'lažnjak' je u stvarnosti od svega pet W, a da stvar bude još gora - šansa da je ovaj punjač prošao ikakvo sigurnosno testiranje je mizerna:

Vidite li razliku originala (lijevo) i lažnjaka (desno)? | Ken Shirriff


Appleov adapter je 'do vrha' napunjen različitim el. komponentama, a imitator gotovo prazan. To, naravno, ne znači mnogo dok se ne spomenu korištene komponente - u Appleovu izvornom punjaču korišteni su kvalitetni kondenzatori i transformator, a drugi je punjač komponenti koje su itekako imale utjecaja na kvalitetu punjenja - i sigurnost.

Na prvi se pogled, osim komponenti, da primijetiti i kritičan nedostatak izolacije u 'lažnjaku' za razliku od izvornika. Pogled na drugu stranu otkriva samo koliko komponenti je Apple natisnuo u malo prostora na tiskanoj pločici, a svaka od njih je zaslužna za stabilizaciju, smanjenje šuma i naposljetku - pouzdanost.

Ken Shirriff | righto.com

Shirriff je velik dio teksta posvetio analizi kako punjači rade općenito - i koje sve komponente se mogu pronaći u jednom i drugom modelu. Ukratko, vrijedi tek reći da je sigurnost neusporediva, a dovoljno se sjetiti nekoliko smrtnih i opasnih slučajeva iz proteklih godina kod kojih je zajednička točka bila upravo korištenje adaptera koji nisu Appleovi. Izvorni punjač u odnosu na uspoređeni lažnjak pruža gotovo dvostruko više snage (10W/5,9W) i uz neusporedivo manje šuma. Osim šuma, izlazni napon kudikamo je stabilniji, a isto vrijedi i za frekvencijski spektar.

Što ovo u konačnici znači za potrošača? Shirriff navodi kako Appleovi adapteri jesu značajno skuplji te da na njima ima upečatljivu zaradu, no kvaliteta koju pružaju - neusporediva je.

'iPadov punjač impresivan je komad inženjerstva s dosta zanimljivih komponenti skrivenih unutra. Na poseban način impresivan je i lažnjak, jer je nevjerojatno da se može proizvesti i prodati za tako male iznose (pod uvjetom da vas nije briga za sigurnost i kvalitetu)', navodi Shirriff.

Autor zaključuje kako uglavnom dobijete onoliko koliko platite - čak i ako ne možete vidjeti razlike izvana, one itekako postoje iznutra. Cijeli izvještaj o punjačima za iPad, ali i nizom analiza drugih komada elektronike može se pronaći na stranici righto.com