OBORENI REKORDI

Završetak rujna u Hrvatskoj je bio najtopliji ikada

Bionic
Reading

Nakon dugog, ekstremno toplog i sušnog ljeta, početak rujna donio je dugo očekivano osvježenje i obilnije oborine

Bio je to uvod u promjenljivi cijeli mjesec, u kojem su se izmjenjivala topla i hladna razdoblja. Vremenskom 'šarenilu' rujna pridonio je u unutrašnjosti Hrvatske i prvi ovosezonski mraz, na Velebitu prvi snijeg i temperatura ispod nule, dok se u Dalmaciji uglavnom uživalo u babljem ljetu.

Kliknite za uvećanje

U očekivanju službenog izvještaja kolega klimatologa, preliminarne analize upućuju kako je ovogodišnji rujan bio većinom iznadprosječno topao, u većini kopnene Hrvatske, pa i mjestimice na moru čak i vrlo topao, sa srednjom mjesečnom temperaturom i do 2,5°C višom od klimatološkog prosjeka. Ipak, nije bio topliji od rekordnog prošlogodišnjeg ili onog 1987. godine. Ekstremno topao, sparan i praćen neugodnom južinom, bio je posljednji tjedan rujna, osobito u srednjoj i južnoj Dalmaciji te istočnoj Hrvatskoj, gdje je temperatura zraka bila primjerenija sredini kolovoza.

Najtoplije je pak bilo posljednjih nekoliko dana mjeseca u područjima uz Jadran gdje su izmjerene (pre)visoke dnevne, ali i noćne temperature zraka, nikad do sada zabilježene u ovom dijelu godine.

Odstupanja u Zagrebu

Nakon sušnog, pa i ekstremno sušnog ljeta može se reći i kako su rujan obilježile prve obilnije kiše. Prave jesenske. Iako uobičajeno ne ravnomjerno raspoređena, posvuda je pala barem klimatološki normalna količina kiše, čak i u istočnoj Hrvatskoj, dok je u većem dijelu zemlje, prema klimatološkim ocjenama, bilo kišno i vrlo kišno. Ponegdje su zabilježene ekstremne količine oborine, primjerice u Rijeci, Zadru, Karlovcu i Ogulinu, gdje je ovaj rujan drugi najkišovitiji u povijesti mjerenja. U Komiži je najkišovitiji u posljednjih tridesetak godina. Nekoliko snažnih hladnih prodora, donijelo je mjestimice i obilnije dnevne količine kiše uzrokujući i poplave, primjerice u Zadru, Puli i Rijeci. Po količini oborine, posebno se ističe Rijeka, gdje je ovaj mjesec pala trećina uobičajene godišnje količine. Tamo je zabilježena i najveća maksimalna dnevna količina kiše u posljednjih 50 godina - 13. rujna palo je 220 litara po četvornom metru.

Odstupanja u Splitu

Zbog temperature mora još uvijek mnogima ugodne za kupanje, ovaj rujan osobito je veselio brojne kupače na Jadranu, ali i poljoprivrednike nakon dugotrajne suše. Kiša je 'stigla', po ocjenama mnogih, u zadnji tren i spasila brojne poljoprivredne kulture, ponajviše voćke i masline. Jamačno su se razveselili i gljivari, kojima je pogodovalo toplo rujansko vrijeme i mnogo kiše pa punih košara šumskih delicija nije, a i neće manjkati.

Iznadprosječne topline diljem će Hrvatske biti do vikenda, kada će vjerojatno početi razdoblje temperature uobičajenije za doba godine, gdjekad možda čak i niže od nje.