ISPROBALI SMO

Xiaomi Pocophone F1: Jurilica među jeftinijim smartfonima

18.09.2018 u 08:37

Bionic
Reading

Prvo izdanje novog brenda kineskog proizvođača Xiaomija ima nekoliko značajki koje bi ga mogle svrstati i u višu klasu, pa i uvjeriti vas kako ne morate dati više od tri tisuće kuna za dobar pametni telefon

Smartfon Pocophone F1 prvo je izdanje novog brenda kineskog proizvođača Xiaomija, predstavljeno u kolovozu ove godine. Cjenovno je u kategoriji srednjostrujaša, ali ima nekoliko značajki koje bi ga mogle svrstati i u višu klasu.

Osim plastičnog (polikarbonatnog) kakvo je nama stiglo na recenziju, postoji i oklopljeno (Armoured) izdanje koje na stražnjoj strani koristi kevlar.

Oklopljeno izdanje je, naravno, skuplje. Plastično, pak, dolazi u više boja (crna, plava ili crvena) s mat završnom obradom i na prvi pogled izgleda metalno.

  • +11
Xiaomi Pocophone F1 Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Dizajn je minimalistički, pomalo dosadan, bez elemenata po kojima bi se Pocophone F1 mogao naročito isticati u moru sličnih pametnih telefona s operativnim sustavom Android. Iako nije ni mali, niti tanak po današnjim standardima (devet milimetara), ugodno ga je držati u ruci, ponajprije zahvaljujući zaobljenoj stražnjoj strani. Ukupno gledano, djeluje čvrsto, a izrada je solidna.

Straga su dvije kamere, jedna ispod druge te ispod njih pomalo izdignut čitač otiska prsta. Strahovao sam kako će zbog blizine prst često završiti na leći kamere umjesto na senzoru za otisak prsta, ali to se pokazalo neutemeljenim. Senzor je prilično lako pronaći i koristiti bez gledanja.

Sam čitač otiska prsta jedan od najbržih i najpouzdanijih među onima koje sam dosad imao prilike probati. Ni puno skuplji uređaji ne bi ga se posramili.

Kad smo već kod biometrije, Pocophone F1 je opremljen i tehnologijom prepoznavanja lica, temeljenom na IR senzoru. Nisam bio u prilici isprobati je zato što u vrijeme dok je smartfon bio na recenziji ta značajka nije bila dostupna. Očekuje se kako će biti aktivirana putem softverske nadogradnje. Morala bi biti jako, jako dobra kako bi me natjera na odricanje od korištenja senzora za otisak prsta.

Na lijevom bridu je ladica na iglu za kartice SIM i/ili micro SD, dok su na desnom bridu tipke za regulaciju glasnoće zvuka te tipka za uključivane i isključivanje smartfona. Na gornjem bridu je 3,5-milimetarski audio ulaz za slušalice, a donji po sredini ima USB-C utor te dvije rešetke za zvučnik. Neka vas to ne zavara - ugrađen je samo jedan zvučnik.

Zaslon je LCD, dijagonale 6,18 inča (15,7 centimetara) sa zubićem pri vrhu, pune HD+ razlučivosti (2.246 puta 1.080 piksela, 416 ppi). Nije OLED kao na većini top modela smartfona danas, ali je jasan, oštar i vjernog prikaza boja, s tek ponešto slabijom vidljivošću pod izravnim Sunčevim svjetlom. Karakterizira ga nesvakidašnji omjera 18,7:9.

Ono što Pocophone F1 najviše čini zanimljivim je Qualcommov procesor Snapdragon 845, kakav imaju praktično svi ovogodišnji top modeli pametnih telefona. Podržan sa šest GB RAM-a u primjerku koji je stigao na recenziju, pokazao je kako je ravan svojoj skupljoj braći po brzini i postojanosti izvedbe. Što god sam otvorio i koristio radilo je iznimno brzo, brže i od pojedinih top modela (primjerice, LG G7 ThinQ).

Pritom se ni u jednom trenutku nije ozbiljnije zagrijavao, što treba pripisati još jednoj značajki kakvu dosad nismo imali priliku vidjeti u srednjostrujašima. Naime, Pocophone F1 ima sustav za vodeno hlađenje procesora. Riječ je o zatvorenom sustavu u kojem se hlađenje obavlja tako što se tekućina u jednom dijelu mobitela pretvara u paru, da bi se u drugom dijelu ponovno kondenzirala u tekuće stanje. Tijekom recenziranja radio je bez greške.

Što se memorije tiče, na raspolaganju su modeli od 64 i 128 GB (uz šest GB RAM-a) te 256 GB (uz osam GB RAM-a). Kapacitet proširenja memorije pomoću kartice microSD je do 256 GB. Dvije kartice SIM možete koristiti istovremeno samo ako odustanete od proširivanja memorijskog kapaciteta.

Pocophone F1 ima dvije kamere straga (12 i pet megapiksela) s otvorom blende f/1.9 i značajkom Dual Pixel Autofocus te jednu sprijeda (20 MP, f/2.0). Može snimati bokeh, ima podršku umjetne inteligencije za prilagodbe u hodu dok snimate.

  • +16
Xiaomi Pocophone F1 - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Uz kvalitetno osvjetljenje možete snimiti prilično dobre fotografije, jasno izraženih boja i kontrasta, a Pocophone nije loš ni u bilježenju pokreta. No, u uvjetima slabije rasvjete kvaliteta će značajno opasti.

Stražnje kamere mogu video razlučivosti 4K, a prednja 1.080 p sprijeda. Pocophone F1 također podržava time lapse i usporene snimke, kao i snimanje kratkih videa (do deset sekundi).

Baterija kapaciteta 4.000 mAh je odlična. Redovno bih ju trebao nadopunjavati nakon dan i nešto korištenja. Vjerujem kako bi izdržala i cijeli intenzivnijeg opterećenja, dok bi manje zahtjevni korisnici iz nje mogli iscijediti i do dva dana. Puni se za oko sat i 35 minuta od nule do 100 posto, uz uključeni zrakoplovni način rada.

Postoji štedljivi način rada, ali nisam imao potrebe za njim, iako ne mogu reći kako sam štedio mobitel. Prateći softver će vam reći što najviše troši bateriju i koliko će gašenje pojedinih aplikacija ili značajki produljiti trajanje baterije. nema podršku za bežično punjenje.

Iako je zvučnik mono, kvaliteta zvuka je zadovoljavajuća, mada ne vrhunska, a zvučnik je dovoljno glasan.

Pocophone F1 dolazi s izdanjem Androida Oreo 8.1 i vlastitim korisničkim sučeljem MIUI for Poco, uz mogućnost nadogradnje na Android 9.0 Pie, odnosno MIUI 10.

Softver je jednostavan za korištenje, pregledan, bez puno suvišnih dodataka. možete grupirati sličice za aplikacije po bojama ako želite, iako nisam uvjeren koliko je to doista praktično. Nije prenakrcan dupliciranim aplikacijama. Dostupan je standardan set Googleovih, kao i Microsoftovih aplikacija.

Trebate li kupiti Xiaomi Pocophone F1?

Ako vam atraktivan dizajn mobitela nije presudan čimbenik pri kupnji, Pocophone F1 nudi omjer cijene i kvalitete kakav se ne viđa svaki dan. Iznimno brz procesor, impresivna baterija, aktualno izdanje softvera s mogućnošću nadogradnje na novija te solidan zaslon i kamere sasvim su dovoljni razlozi zašto bi ovog srednjostrujaša s cijenom ispod 3.000 kuna barem trebali uzeti u obzir umjesto znatno skupljih modela sličnih specifikacija.

Xiaomi Pocophone F1 - ključne specifikacije

Dimenzije: 155,5 puta 75,3 puta 8,8 milimetara

Težina: 180 g

Zaslon: 6,18 inča (15,7 cm), IPS LCD, FHD+, (2.246 puta 1.080 piksela, 403 ppi) omjer 18,7:9, zaštitno staklo Corning Gorilla

Procesori: osmojezgreni Qualcomm Snapdragon 845 do 2,8 GHz; Adreno 630

RAM: šesti ili osam GB

Memorija: 64/128 GB uz šest GB RAM-a (proširivo do 256 GB, microSD), 256 GB uz osam GB RAM-a

Kamere:

  • stražnja: dvostruka, 12 MP, f/1.9, 1/2.55", 1.4µm, dual pixel PDAF; 5 MP, f/2.0, 1.12µm, senzor dubine; Dual-LED flash, HDR, panorama; video 2160p@30fps, 1080p@30fps (gyro-EIS), 1080p@240fps
  • prednja: 20 MP, f/2.0, 0.9µm; HDR, video 1080p@30fps

Baterija: 4.000 mAh, nezamjenjiva, litij-polimerska, podrška za brzo punjenje (Qualcomm Quick Charge 3.0)

Povezivanje: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot, Bluetooth 5.0, A2DP, LE, aptX HD, A-GPS

Senzori i ostalo: čitač otiska prsta, prepoznavanje lica (infracrveni senzor), brzinomjer, žiroskop, brzina, kompas, barometar; FM radio

Operativni sustav: Android Oreo 8.1 plus MIUI 9.0, u planu je nadogradnja na Android 9.0 i MIUI 10

Boje: crna, plava, crvena

Cijena: od 2.899 kuna (Nabava.net)

Ustupio: Bijelić d.o.o.