prilika

Whitney Wolfe Herd: Kako je bivša šefica Bumblea promijenila 'dating' scenu

17.11.2023 u 19:23

Bionic
Reading

Nakon kiše dolazi sunce, odnosno nova prilika. Za Whitney Wolfe Herd priliku je označio težak izlazak iz tvrtke Tinder, internetske aplikacije za upoznavanje, koju je tužila za seksualno uznemiravanje, nakon čega je osnovala Bumble, konkurentsku tvrtku s fokusom na žene

Gotovo desetljeće i bogatstvo od milijardu dolara kasnije, Wolfe Herd objavila je da odlazi s mjesta Bumbleove šefice. U intervjuu za BBC požalila se da je mladih žena u tehnologiji sve manje, a taj pad primjećuje od 2010. godine.

'Razočaravajuće je vidjeti koliko su malo žene napredovale. Gledala sam pad onoga što ljudi nazivaju 'erom šefica'. To je tragično', ustvrdila je.

Međutim Bumble će i dalje voditi žena - Lidiane Jones, bivša šefica Slacka, koja u Bumble dolazi na mjesto izvršne direktorice, a Wolfe Herd ostat će na mjestu izvršne predsjednice, piše BBC.

'Zastarjela dinamika'

Kada je pokrenula Bumble 2014. godine, za razliku od drugih aplikacija u to vrijeme, bila je usredotočena na osnaživanje žena na dating sceni - za izlazak s muškarcima morale bi de facto učiniti 'prvi potez'.

'Rodna dinamika spojeva i romansi i dalje se činila tako zastarjelom. Pomislila sam - što ako bih to mogla okrenuti naglavce?' napisala je na blogu 2020.

Manje od sedam godina kasnije Wolfe Herd postat će najmlađa milijarderka na svijetu. Oglasna kampanja Bumblea iz 2017. poticala je žene da 'budu izvršni direktori, za kakve su ih roditelji oduvijek željeli udati (a zatim pronađite nekoga tko vam se stvarno sviđa)'.

Wolfe Herd moderirala je panel rasprave, kreirala događaje za umrežavanje i promovirala žene u poslovanju. Na svom profilu na Instagramu objavljivala je da vodi svoje sinove u sjedište Bumblea te kako se pojavljuje na naslovnicama časopisa i druži s holivudskim zvijezdama.

'Zapravo ne gledam na svoj život kao na podjelu poslovnog i osobnog. Ja to spajam', nedavno je izjavila za BBC. 'I možda to funkcionira kod mene, ali ne kod nekog drugog. Ali - teško je', priznala je.

Prije Bumblea

Wolfe Herd rekla je da je u prošlosti njezin život 'bio prilično mračan'. Ranije je navela da njezina ambicija 'dolazi iz nasilnih veza', misleći pritom na dečka kojeg je imala kao tinejdžerica. Njezin bivši dečko negirao je pak tvrdnje da je njihova veza bila nasilna.

Ubrzo nakon što je otišla iz Tindera optužila je jednog od suosnivača, s kojim je bila u vezi, za seksualno uznemiravanje. Tinderova matična tvrtka Match Group zanijekala je te tvrdnje, ali je platila oko milijun dolara za okončanje tog spora.

'Bila sam jako depresivna u paranoična u tom razdoblju', izjavila je u podcastu Diary of a CEO, navodeći da tada nije izlazila iz kuće tri tjedna i da je 'previše pila'. Kaže da ju je iz toga izvukao sadašnji suprug Michael Herd, bogati nasljednik naftne obitelji iz Teksasa.

Podršku joj je dao i ruski poduzetnik Andrej Andrejev, osnivač aplikacije za spojeve Badoo. Wolfe Herd nije planirala kreirati još jednu aplikaciju za upoznavanje, ali ju je Andrejev nagovorio na to.

Odletjeli su na Mikonos u ljeto 2014. s nekoliko bivših zaposlenika Tindera i počeli raditi na ideji. I samo nekoliko mjeseci nakon što je napustila Tinder, Wolfe Herd pokrenula je Bumble. Imala je tada 25 godina. Do 31. godine će - barem na nekoliko mjeseci - biti milijarderka.

Napraviti prvi potez

Većinu zaposlenika u ranim danima činile su žene - što je rijetkost u svijetu tehnologije - a njezin se brend temeljio na njihovom osnaživanju. Bumbleova značajka bila je da žene budu te koje povlače 'prvi potez'. Bumble je, dakle, osmišljen kako bi ženama dao veću kontrolu u prostoru za upoznavanje online, ali s vremenom je nastojao postati više rodno uključen - dopuštajući svakome da prvi šalje poruke, neovisno o spolu ili rodu.

Aplikacija zabranjuje pristup korisnicima koji posramljuju druge zbog izgleda, a slično kao i druge aplikacije za upoznavanje, koristi AI za otkrivanje golišavih fotografija poslanih u privatnim chatovima i dopušta primatelju da odabere želi li ih pogledati ili blokirati.

Podržala je kampanje za sigurnost žena, poput poziva da se cyber-flashing zabrani u Ujedinjenom Kraljevstvu i EU. Ujedinjeno Kraljevstvo učinilo je to kaznenim djelom prema Zakonu o online sigurnosti iz 2023. nakon poziva više aktivista.

Ali nije sve išlo tako jednostavno. Godine 2019. Andrejev je prodao svoj većinski udio u Bumbleovoj matičnoj tvrtki i napustio je nakon što je Forbes istražio navode o toksičnom i mizoginom ozračju u londonskom uredu. Andrejev je odbacio te optužbe, a Wolfe Herd je rekla u to vrijeme da nikada nije primijetila toksično ponašanje u uredu, dodajući: 'Andrej prema meni nikada nije pokazivao ništa osim ljubaznosti i poštovanja.'

Baza korisnika aplikacije je rasla, a do 2021. imala je preko 40 milijuna profila. Pokrenuta je i aplikacija za prijateljstvo - Bumble BFF - te inačica za poslovno umrežavanje.

Badoo je kasnije uključen u svoju matičnu kompaniju - Bumble Inc. Kada je izašla na burzu u veljači 2021., Wolfe Herd je preko noći postala milijarderka. Dionicama se tada trgovalo za oko 75 dolara. Ali do studenog te godine vrijedile su manje od polovice tog iznosa i Forbes je objavio da je izgubila status milijarderke.

Sada, unatoč rastućem prihodu i povećanju broja korisnika koji plaćaju za dodatne značajke, cijena dionice je ispod 14 dolara. Match Group, Bumbleov rival koji posjeduje Tinder i Hinge, također je za to vrijeme doživio pad cijene dionica. Možda je to općenito znak poteškoća u online dating poslu.

Bumble već koristi AI za filtriranje fotografija ili poruka koje krše njegova pravila. No Wolfe Herd kaže da će to u budućnosti podići na višu razinu.

Fokus je na omogućavanju boljih interakcija u aplikaciji - 'podučavanje ljudi', kako ona kaže - predlaganjem boljih fotografija, biografija ili čak chatova radi zdravijeg i produktivnijeg razgovora.