HANA MATANOVIĆ, SMART SENSE

Šire se u 26 zemalja: 'U Hrvatskoj smo lider u praćenju kvalitete zraka. Osvojit ćemo europsko tržište'

14.11.2023 u 10:41

Bionic
Reading

Hrvatska tvrtka Smart Sense ove godine slavi 10. rođendan - toliko dugo bave se razvojem i istraživanjem u području IoT-a i rješenjima za pametne gradove, domove i industriju, s fokusom na sustave za praćenje kvalitete zraka. Nedavno su potpisali ugovor s velikim švicarskim distributerom, kompanijom Also International Services, koja u cijeloj Europi i izvan nje kroz mrežu od preko 120.000 partnera osigurava plasman IoT proizvoda proizvedenih u Hrvatskoj

Suradnja s Alsom podrazumijeva distribuciju mjernih stanica Sensees za praćenje kvalitete vanjskog zraka i okolišnih parametara te senzora My Sensees za kvalitetu unutarnjeg zraka, i to na području Europske unije i Velike Britanije, ukupno u 26 europskih zemalja.

Senzori My Sensees već su dostupni širokoj mreži B2B partnera te ih koriste gradovi na javnim površinama, škole, vrtići i uredi. Kompanija je provela projekte i u drugim europskim državama, među kojima su Austrija, Slovenija, Cipar, Grčka, Bugarska, ali i SAD, Ujedinjeni Arapski Emirati, Japan, Pakistan i druge svjetske države. Suradnjom s Alsom domaći stručnjaci šire svoje poslovanje.

Kako su krenuli i čime se točno bave, otkrila nam je direktorica kompanije Hana Matanović.

'U počecima komercijalizacije naših rješenja za praćenje kvalitete zraka, tržište u Hrvatskoj gotovo da i nije postojalo – sami smo ga stvarali, budili svijest o potrebi praćenja kvalitete zraka i inicirali prve takve projekte. S vremenom je sama tema zagađenja zraka postajala sve naglašenija te su se uz naše partnere počele otvarati prilike diljem svijeta.

Usporedno smo 'hvatali' i sve druge prilike koje su nam se otvarale s obzirom na znanje koje posjedujemo u području razvoja hardvera i softvera. Širenje partnerske mreže, investicija u razvoj proizvoda, a i investicija u sam proizvodni pogon omogućili su nam fleksibilnost s jedne strane, ali i davali ozbiljnost s druge strane, stoga su nam upravo ti faktori često omogućili pozicioniranje na značajnim projektima', kaže nam Matanović.

MySensees

My Sensees je prijenosni senzor, zamišljen tako da se koristi u zatvorenim prostorima, što objašnjava i činjenica da ga je vrlo lako smjestiti u dom ili ured i povezati putem WiFi mreže, LoRa WAN-a ili NB-IoT-a. Senzor u stvarnom vremenu za korisnike mjeri temperaturu, vlažnost zraka, pritisak, razine ugljičnog dioksida i lebdeće čestice veličina PM1, PM 2.5 i PM10.

Senzor je dio sustava My Sensees za mjerenje kvalitete unutarnjeg zraka, a koji se sastoji i od clouda i aplikacije Sensees.

Ta aplikacija omogućava  korisniku pristup svim važnim informacijama, izvješćima i personaliziranim savjetima što učiniti u slučaju loše kvalitete zraka te kako stvoriti zdraviju mikroklimu u bilo kojem zatvorenom prostoru u kojemu se nalazi.

'Od samog početka svi zahtjevi koje su naši partneri stavili pred nas uvjetovali su razvoj pametnih rješenja koja podrazumijevaju prikupljanje informacija 'na terenu' instalacijom senzora/mjernih stanica koje smo razvili, pohranjivanje i analizu tih podataka na IoT platformi Sensees te prikaz i vizualizaciju prikupljenih podataka kroz web i mobilnu aplikaciju.'

Osim senzora My Sensees za kvalitetu unutarnjeg zraka, proizveli su sustav Sensees za praćenje kvalitete vanjskog zraka i drugih okolišnih parametara. 'Kod oba rješenja posebni naglasak stavljamo na dostupnost i preciznost prikupljenih podataka, po čemu se uvelike razlikujemo od naše konkurencije. Uz razvoj vlastitih proizvoda, naše iskustvo i ekspertizu u razvoju proizvoda koristimo i u razvoju hardverskih i softverskih rješenja za druge tvrtke', tumači Matanović.

Ulaganje u istraživanje i razvoj te u proizvodni pogon

'Razvoj proizvoda općenito, a posebice proizvoda poput mjerne stanice za indikativno praćenje vanjske kvalitete zraka, iznimno je kompleksan, a uključuje i istraživačku komponentu te zahtijeva kontinuirana ulaganja.

Posljednjih godina investirali smo u vlastiti laboratorij za umjeravanje stanica za kvalitetu zraka kako bismo našim korisnicima mogli garantirati preciznost mjerenja, a ulažemo i u AI odjel, koji uz pomoć umjetne inteligencije razvija specifične algoritme što nam pomažu u validaciji te u naprednoj analizi podataka. Sve to zaokružujemo proizvodnim pogonom koji nam daje fleksibilnost u proizvodnji i isporuci naših proizvoda. Bez navedenih investicija teško je moguće biti konkurentan i očekivati rast.

Ako govorimo o brojkama, do sada smo u razvoj vlastitih rješenja uložili pet milijuna eura, a u cijeli proizvodni pogon investirali smo dodatnih šest milijuna eura, uz plan da se on proširi u narednoj godini. Cilj nam je ovakve napredne tehnologije učiniti dostupne svima, u čemu imamo jaku podršku naših globalnih partnera, a i tržište na naše proizvode reagira iznimno pozitivno, što rezultira rastućim prihodima.'

A što proizvodnja sve obuhvaća? Trenutna linija sastoji se od stroja za nanošenje paste, dva pick&place stroja za polaganje komponenti i peći sa sedam temperaturnih zona te automatiziranim spremnicima na ulazu i izlazu linije. Koriste i stroj za nanošenje zaštitnog laka te stroj za automatsku optičku inspekciju, trenutno konfiguriranih izvan linije.

'Iako je proizvodni kapacitet linije dovoljan za sadašnji volumen proizvodnje, u planu je preseljenje linije u veći prostor i proširenje proizvodnog kapaciteta nabavkom dodatnih nosača komponenti - feedera.

Proširenje će nam omogućiti paralelnu pripremu i proizvodnju više proizvoda, a planiramo i dodatne optimizacije i automatizacije pojedinih procesa u proizvodnji', tumači Matanović.

S obzirom na to da kvaliteta proizvoda igra ključnu ulogu u poslovanju, zanimalo nas je kako osiguravaju tu kvalitetu, posebno kroz sustav automatske optičke inspekcije (AOI).

  • +5
Hana Matanović Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Implementiramo vlastiti proces osiguranja kvalitete, temeljen na sustavu koji omogućava praćenje cijelog proizvodnog procesa – od nabavke komponenti, skladišta, pripreme stroja, preko proizvodnje elektroničkih sklopova i njihovog testiranja, do ugradnje u proizvod i isporuke kupcu. Na taj način sustav osigurava potpunu sljedivost za svaki proizvod. Ovdje dolazimo i do uloge AOI-ja, koja je izuzetno važna jer automatizira zamorni proces vizualne kontrole montiranih pločica i time garantira istu razinu kvalitete proizvoda', kaže Matanović.

U Smart Senseu trenutno je zaposleno 30-ak ljudi, od kojih su većina inženjeri elektrotehnike koji se bave razvojem hardvera i softvera. U proizvodnom pogonu to su većinom inženjeri strojarstva i tehničari, a ostatak tima čine stručnjaci iz ekonomije, kao i marketingaši.

Korisnike čine mnoge škole i vrtići

Njihovi korisnici u Hrvatskoj uglavnom su jedinice lokalne samouprave koji koriste sustave Sensees za praćenje kvalitete vanjskog zraka na ulicama svoga grada (u svrhu praćenja kvalitete zraka, buke, elektromagnetskog zračenja, smjera vjetra…).

Matanović nam kaže da su korisnici i mnoge škole i vrtići u kojima se upotrebom senzora My Sensees za mjerenje kvalitete unutarnjeg zraka može utjecati na povećanje pažnje, koncentracije i kognitivnih sposobnosti polaznika te paralelno smanjiti rizik od širenja virusnih infekcija i pojave akutnih bolesti dišnog sustava.

'Prednost ovih tehnologija prepoznali su i zavodi za javno zdravstvo te ih sve više koriste u svojim aktivnostima kao što su praćenje, analiza i ocjenjivanje utjecaja okoliša na zdravstveno stanje stanovništva, ali i preventivna zdravstvena zaštita djece i mladeži. Sve više interesa vidimo i kod poslovnih korisnika jer i oni posvećuju pozornost mikroklimatskim uvjetima u kojima rade njihovi zaposlenici, s obzirom na to da ti uvjeti direktno utječu na produktivnost i efikasnost.

Isto tako, sve više nailazimo na proizvodne tvrtke koje su ili žele biti društveno odgovorne i koje mjerenjem kvalitete zraka u okolici proizvodnog pogona to i dokazuju. Osim hrvatskog tržišta, putem partnerske mreže pokrivamo tržišta diljem svijeta, s posebnim naglaskom na Europu i Bliski istok, gdje smo prisutni najčešće kroz tzv. inicijative smart city u pojedinim gradovima', navodi direktorica.

Sve podatke koje prikupljaju koriste u daljnjem razvoju primjenom umjetne inteligencije i razvojem novih algoritama, koji će im, tumači Matanović, pomoći u interpretaciji podataka i predikciji kvalitete zraka na širem geografskom području. 'U konačnici, podaci koje znamo interpretirati i pravilno primijeniti najveća su vrijednost naših rješenja', kaže.

Matanović smatra da se Smart Sense već etablirao kao lider na hrvatskom tržištu u primjeni novih tehnologija za indikativno praćenje kvalitete zraka.

'Sa sigurnošću mogu reći da nam u tome nema premca. Istu stvar želimo napraviti i na europskom tržištu, na kojem će to sigurno biti nešto teže, ali ne i nemoguće. Nije jednostavno nadoknaditi osam godina iskustva i stečenog know-howa u tako kompleksnoj temi, pogotovo uzevši u obzir napredne algoritme koje koristimo u interpretaciji i korištenju podataka. Tu je definitivno naša prednost', ističe Matanović.

Smart Sense će se, dodaje, nastaviti razvijati u tom smjeru, ali će isto tako ponuditi svoje usluge razvoja hardvera i softvera i drugim tvrtkama koje imaju ideje za nove proizvode i treba im pomoć u realizaciji. Najavila je i da će nastaviti ulagati u proizvodni pogon kako bi i u tom dijelu mogli plasirati svoje usluge novim potencijalnim korisnicima.

Nastavljaju ulagati i u razvojne i istraživačke aktivnosti. 'Trenutno smo u fazi dodatnog pozicioniranja i prezentacije na tržištima diljem Europe i svijeta, što podrazumijeva jačanje postojećih i otvaranje novih partnerstva. Pred nama su mnogobrojni europski kongresi i izlaganja, od kojih se za nekoliko već i konkretno pripremamo. Izuzetno smo ponosni na to što sve razvijamo i proizvodimo usred Zagreba i imamo mogućnost pokazati koliko je jedna mala zemlja spremna inovirati i pokazati velika rješenja', zaključila je Matanović.