UMJETNA INTELIGENCIJA

Sve gotovo u tri minute: Croatia osiguranje predstavilo AI sustav za procjenu šteta

14.11.2023 u 13:07

Bionic
Reading

Croatia osiguranje prvo u Europi uvodi automatizirani 360° sustav za procjenu šteta na motornim vozilima, temeljen na umjetnoj inteligenciji, te novo procjenilište u Drmićevoj ulici u Zagrebu. U ove je projekte tvrtka uložila više od 400.000 eura. 'Vozač ne mora izaći iz vozila, a šteta se procjenjuje za manje od tri minute, što je pet puta brže od dosadašnjeg klasičnog načina', kaže Davor Tomašković, predsjednik Uprave Croatia osiguranja, tržišnog i digitalnog osigurateljnog lidera

Sofisticirani digitalni sustav povezuje rad rotacione 360° view mehaničke platforme, videoopreme i kalkulacijskog sustava za detekciju oštećenja i kalkulaciju popravka, sve s ciljem ubrzanja procesa i povećanja preciznosti procjene štete.

Sustav automatizirane procjene naslanja se tehnološki na već implementiranu prijavu štete putem QR koda, koja Croatijinim klijentima omogućava brzu i samostalnu prijavu štete u samo nekoliko minuta, bez potrebe za fizičkim popunjavanjem papirnate dokumentacije.

Uz prijavu i procjenu, moguće je odraditi jednostavniji popravak štete na vozilu u suradnji s partnerom na lokaciji, pa klijenti mogu sve napraviti na jednom mjestu, naveli su iz Croatia osiguranja. Klasična prijava i procjena štete na vozilima traju od 30 do 45 minuta, a sada šest do osam minuta, od čega sama procjena, dakle, traje do tri minute.

'Tijekom procjene sustav aktivno komunicira s korisnikom pomoću obavijesti na ekranu. U isto vrijeme AI rješenje obavlja prepoznavanje vozila i oštećenja te se po završetku rotacije platforme izrađuje kalkulacija o popravka vozila, koju će klijent zaprimiti u realnom roku. Želja nam je bilo ugodno okruženje i za klijente i za djelatnike. Uložili smo puno u prostor i alate za procjenu šteta', navela je Vesna Sanjković, direktorica Sektora za upravljanje naknadama šteta u Croatia osiguranju, te dodala da su na razvoju procesa radili zadnjih godinu dana.

Predsjednik Uprave Davor Tomašković rekao je da Croatia osiguranje slavi 140. rođendan, a veseli ih da su povodom te obljetnice – pored brojnih ulaganja i inovacija – predstavili novi sustav i procjenilište. 'U zadnje tri godine u digitalizaciju smo uložili više od 33 milijuna eura, a rješenje koje danas predstavljamo još je jedan veliki iskorak koji donosimo na hrvatsko i europsko tržište kao tržišni i digitalni osigurateljni lider', rekao je Tomašković.

Pritom je podsjetio da je Croatia osiguranje ranije predstavilo LAQO, prvo 100 posto digitalno osiguranje u Hrvatskoj te paket osiguranja za kućanstvo Spektar.

Član Uprave Croatia osiguranja Vančo Balen ustvrdio je da je novo procjenilište – čiji je dio i napredna platforma temeljena na umjetnoj inteligenciji – 'samo jedan od primjera njihova rada na stvaranju dodatne vrijednosti za klijente kroz brzu i sigurnu isplatu šteta'.

'Otvaranje procjenilišta i digitalni sustav za procjenu šteta na motornim vozilima dio su niza naših aktivnosti, a osim na te projekte, ponosni smo na mrežu partnerskih servisa u kojima možete prijaviti štete i popraviti vozilo. Želimo osigurati svima vrhunsko korisničko iskustvo', rekao je Balen.

Starost vozila u Hrvatskoj

Nakon predstavljanja inovacije održana je i panel rasprava, u kojoj su sudjelovali Kristijan Oslić, direktor Službe za prevenciju zlouporaba i unapređenje procesa obrade šteta u Croatia osiguranju, Krunoslav Ormuž s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Goran Zovak iz Centra vozila Hrvatske i Fakulteta prometnih znanosti te Berislav Barišić Jaman, voditelj Službe traseoloških vještačenja i glavni vještak za prometno-tehnička vještačenja u MUP-ovom Centru 'Ivan Vučetić'.

Sudionici su, među ostalim, istaknuli važnost primjene modernih tehnologija za bolje korisničko iskustvo te povećanje povjerenja u osiguranje, pogotovo nakon tuča prijašnjih godina diljem Hrvatske i superćelijske oluje koja je pogodila Zagreb, što je rezultiralo s nekoliko tisuća oštećenih automobila.

Komentirali su i činjenicu da je procjena starosti vozila u Hrvatskoj 15 godina, kao i da od više od dva milijuna njih - prema zadnjim podacima - 21 posto ne prođe tehnički pregled. 'Svako vozilo starije od 10 godina je velikim dijelom neispravno. Također, u 10-12 posto slučajeva upravo je tehnička neispravnost vozila uzrok prometne nesreće', ustvrdili su panelisti.