TEHNO PREPORUKA

[VIDEO] Ne znate što zaigrati? Pobrojali smo šest najboljih igara za PlayStation 5

06.11.2021 u 18:45

Bionic
Reading

Od akcijskih avantura do platformera - ovo su najbolje igre koje možete zaigrati na Sonyjevoj konzoli nove generacije

Kupili ste PlayStation 5, ali niste sigurni koje biste igre trebali zaigrati ili kupiti? Ne brinite - izabrali smo šest izvrsnih naslova koji će vam pružiti većinu, ako ne i sve koristi novog Sonyjevog hardvera za igranje.

Astro’s Playroom

Izvor: Društvene mreže / Autor: PlayStation

Pomalo je čudno započeti listu najboljih igara za PlayStation 5 onom koju korisnici dobivaju s konzolom, no ako ste ga nekim slučajem previdjeli ili, kao što to ponekad zna biti, izbrisali kako biste oslobodili više mjesta za nebrušene dragulje poput Call of Dutyja, predlažemo da odete u katalog i instalirate je još jednom. Zašto? Zato što je riječ o fantastično izrađenoj i vrlo zabavnoj demonstraciji moći nove konzole koja koristi neke od najboljih haptičkih efekata na platformi. Riječ je, naravno, o platformskoj igri koju će 'majstori' završiti za manje od šest sati, no koja je po nama vrlo važan korak prema sveobuhvatnijem iskustvu PlayStationa 5.

Control: Ultimate Edition

Izvor: Društvene mreže / Autor: Remedy

Control je već godinama jedna od naših omiljenih igara. Tvorci iz Remedyja kombinirali su estetiku 'Twin Peaksa' s tematikama serijala SCP kako bi stvorili hektičnu i nevjerojatno imerzivnu pucačinu iz trećeg lica u kojoj, pored futurističkih oružja, koristite komade terena da biste neprijateljima pokazali tko je šef. Ultimate Edition donosi nekoliko dobrodošlih sitnica poput bržih performansi i ray tracinga, u čemu su dosad uživali samo vlasnici PC-ja, te je na koncu definitivna opcija za igrače koji u svojim vizualno nabrijanim igrama vole malo akcije, malo trilera i malo horora.

Demon's Souls

Izvor: Društvene mreže / Autor: From Software

Bluepointov revamp Demon’s Soulsa nije igra za svakog - kao ni ostatak opusa From Softwarea. Izvorni Demon's Souls bio je hit 2009. te je etablirao formulu koja će se provlačiti kroz sve od Dark Soulsa do Sekira. Štoviše, danas se mnoge igre vole zvati souls like zbog usporedive težine i velikog oslanjanja na dobar tajming. Ako tražite detaljniji opis žanra, on uključuje tumaranje labirintima, borbu protiv monstruma koji vas mogu ubiti jednim ili dvama dobro odmjerenim udarcima, kao i vrlo neugodnu mehaniku u kojoj nakon smrti morate otići do mjesta na kojem ste poginuli kako biste sakupili iskustvo koje leži pod nogama vašeg ubojice.

Kao svojevrstan začetnik žanra, Demon's Souls krcat je gore navedenim elementima, a njegova najnovija verzija za PS5 je bez dvojbe predivna.

God of War

Izvor: Društvene mreže / Autor: Sony

Sonyjev akcijski serijal God of War, kao i njegov glavni lik Kratos, sazrijeva sa svakim novim nastavkom. Genocidni Spartanac je u najnovijem naslovu otac, a teatar u kojem se igra odvija korijenjem poseže duboko u nordijsku mitologiju. Prva verzija igre koja je izašla na PlayStationu 4 sad je dostupna kao dio kolekcije igara unutar PlayStationa Plus za PlayStation 5 te donosi divne stvari poput 4K rezolucije uz 60 sličica u sekundi. Čak i ako niste pretplatnik PSPlusa, igru je moguće nabaviti po smiješno niskoj cijeni.

Ghost of Tsushima

Izvor: Društvene mreže / Autor: Sony / Sucker Punch

Priča o osvetoljubivom samuraju koji polako krši svoj kodeks časti kako bi spasio rodni otok labuđi je pjev PlayStationa 4 i jedna od najljepših igara na platformi. Kao i God of War, nova verzija Ghosta dolazi u 60 sličica u sekundi s rezolucijom prilagođenom 4K ekranima.

Ako niste imali priliku zaigrati je u originalu, nova verzija Director's Cut donosi dodatnu regiju, sve navedene vizualne nadogradnje i niz pogodnosti za PlayStation 5, poput poboljšane haptike prilagođene kontroleru DualSense.

Returnal

Izvor: Društvene mreže / Autor: Housemarque

Returnal je pucačina iz trećeg lica koju je razvio studio Housemarque. U njoj preuzimate ulogu astronautice koja je zapela u vremenskoj petlji te se iz nje mora izboriti asortimanom vanzemaljskog oružja, usput učeći o vanzemaljcima koji su je odlučili zatvoriti u njoj.

S obzirom na pedigre igara kakve radi Housemarque, može se očekivati da ćete na Returnalu slomiti zube. Riječ je o munjevitoj i iznimno teškoj igri koja će vas, ako nastradate, bez pardona baciti na početak - uz nekoliko dobrodošlih pojačanja.

Returnal je, makar vizualno lijep, puno siroviji od ostalih Sonyjevih AAA naslova. Ako možete prežvakati vizualne nedostatke i kupiti igru po prilično visokoj cijeni, vjerujte nam - čeka vas prava poslastica.