Jeste li čuli za uzgoj voća i povrća u pustinji? Vjerojatno ne. Pa ipak, farma u Ujedinjenim Arapskim Emiratima uzgaja hranu u nekim od najekstremnijih uvjeta na svijetu - u pustinji, u kojoj temperature mogu doseći i 50°C. Skupo? Naravno, jer se redovito mora kupovati voda za navodnjavanje tih biljaka koje u pustinji troše gotovo tri puta više vode nego u umjerenoj klimi
Bez obzira na sve, to bi mogla biti budućnost poljoprivrede. Povećana suša, krčenje šuma i intenzivne metode poljoprivrede svake godine pretvaraju područje nešto veće od dvije Hrvatske u pustinju. Prema procjeni Ujedinjenih naroda, do 2030. godine 135 milijuna ljudi moglo bi izgubiti domove i sredstva za život zbog dezertifikacije. To postavlja izazov kako uzgajati hranu u sve težim uvjetima.
Emirates BioFarm (EBF) danas osigurava lokalno uzgojene, organske proizvode stanovnicima UAE-a. Farma posvećena prenošenju svoje poruke održivosti također radi na edukaciji javnosti o utjecaju poljoprivrednih praksi i prehrambenih izbora na okoliš.
Osnovana 2016. godine, EBF je najveća organska farma u UAE-u. Jazen al Kodmani, zamjenik generalnog direktora EBF-a, kaže da trenutačno proizvode više od 55 vrsta voća i povrća u staklenicima i sjeni, kao i jaja. Kupci koji kupe pretplatničku kutiju s proizvodima EBF-a imaju priliku isprobati ponudu farme, a ona varira ovisno o sezoni.
'Potrošači tako jedu brokulu kada je u sezoni, lubenicu kada je u sezoni, okru ili bamiju kada je u sezoni. I onda je znatno više cijene', kaže Al Kodmani dok sa skupinom gastro novinara i chefova iz cijeloga svijeta razgledavamo farmu.
Farmer's Table, restoran smješten u sklopu EBF-a, primjenjuje isti pristup, pripremajući jela od sastojaka ubranih izravno s farme. 'Pripremamo ono što imamo u izobilju. Ako je sezona brokule prestala, mora nestati i s jelovnika. Nećemo kupiti brokulu, bez obzira koliko popularna bila', kažu na farmi.
Al Kodmani objašnjava da mnogi ljudi ne povezuju UAE, zemlju što uvozi 80 do 90 posto hrane koju stanovnici konzumiraju, s uzgojem voća i povrća. 'Voda je tu velik izazov. UAE i Zaljev leže na drevnim vodonosnicima i većina zemalja koristi podzemne vode te ih iscrpljujemo brže nego što se obnavljaju', pojašnjava Al Kodmani.
No EBF identificira prakse prikladne za lokalnu klimu. 'Nitko ne koristi prskalice, naplavljivanje ili bilo što od toga. Dakle sve je to navodnjavanje kap po kap. A hidroponika se tu ukorjenjuje zbog svojih svojstava uštede vode', kaže.
Farma također koristi plodan crveni pijesak, poznat i kao 'slatki pijesak'. 'To je zapravo dobra osnova za početak', objašnjava, napominjući da mu dodaju organsku tvar u obliku komposta i gnoja.
Al Kodmani vjeruje da su te prakse ključne da bi mogli osigurati hranu lokalnoj zajednici i smanjiti njihovu ovisnost o uvoznim proizvodima. 'Sigurnost hrane je pitanje nacionalne sigurnosti', zaključuje.