DOGOVORILI SE

Šefovi Facebooka i OpenAI-ja prihvatit će EU pravila o umjetnoj inteligenciji

27.06.2023 u 13:44

Bionic
Reading

Mark Zuckerberg i Sam Altman prihvatit će odredbe nadolazećeg europskog Zakona o umjetnoj inteligenciji

Mark Zuckerberg i Sam Altman, glavni izvršni direktori tvrtki Meta Platforms i OpenAI, podržali su nakon razgovora s europskim povjerenikom za unutarnje tržište Thierryjem Bretonom nadzor vlasti nad umjetnom inteligencijom.

Breton je rekao kako je usuglasio stajališta sa Zuckerbergom oko regulative Europske unije vezane uz umjetnu inteligenciju, čija je izrada u završnoj fazi pregovora.

Složili su se oko pristupa koji se temelji na riziku i mjerama poput uvođenja vodenog žiga.

Altman je rekao kako se i on slaže s pristupom Unije umjetnoj inteligenciji. Dodao je kako cijeni napore prema ozbiljnom shvaćanju ovog pitanja, kako u Europi, tako i u ostatku svijeta te kako je spreman ponuditi europsku uslugu u skladu s europskim tržištem.

OpenAI, na čijem je Altman čelu, razvio je ChatGPT, popularni chatbot temeljen na generativnoj umjetnoj inteligenciji.

Nick Clegg, predsjednik Mete za globalne poslove, rekao je kako ta njegova tvrtka podržava ciljeve Pakta o umjetnoj inteligenciji.

'Iako moramo proučiti detalje, shvaćamo da je važno da tehnološke tvrtke budu otvorene u pogledu posla koji obavljaju na umjetnoj inteligenciji i da surađuju u industriji, vladama i civilnom društvu', istaknuo je Clegg.

Razgovori s tehnološkim glavešinama bili su dio Bretonove turneje po tehnološkim tvrtkama. Ocijenio je kako se vlasnik Facebooka i Instagrama čini dobro pripremljen za ispunjavanje novih strogih europskih pravila o moderiranju sadržaja, obuhvaćenih Zakonom o digitalnim uslugama.

Tijekom srpnja sustavi Mete bit će podvrgnuti stres testu Europske unije, s ciljem provjeravanja kako tvrtka postupa s pravilima moderiranja sadržaja.

Breton je rekao da Meta ima otprilike tisuću ljudi koji rade na implementaciji Zakona o digitalnim uslugama. Također je pozvao Zuckerberga na povećanje sredstava za borbu protiv dezinformacija, posebno ruskih u istočnoeuropskim zemljama o ratu u Ukrajini.

Razgovaralo se i o izvješću Wall Street Journala o djeci predatorima koji su ciljali drugu djecu na Instagramu.

Breton se prošlog tjedna sastao s vlasnikom Twittera Elonom Muskom i novom izvršnom direktoricom Lindom Yaccarino.

Rekao je kako ta društvena mreža mora uložiti više resursa u rješavanje osjetljivog sadržaja ako želi biti u skladu s pravilima Unije prije isteka roka u kolovozu, piše Yahoo Finance.