UMJETNA INTELIGENCIJA

Google odgađa dolazak Barda u Europu

16.06.2023 u 12:22

Bionic
Reading

Googleov izvorni plan bio je izdati uslugu tijekom ovog tjedna, no još se čeka odobrenje zbog navodnog kršenja odrednica o korisničkoj privatnosti

Google je svoju AI uslugu Barda proširo na 180 zemalja, no ni jedna od njih ne pripada Europskoj uniji. Razlog? Googleu ne polazi za rukom zadovljavanje strogih pravila irske Komisije za zaštitu podataka (DPC, Data Protection Commission) - regulatora Googleovih operacija u EU smještenog u Dublinu, piše Verge.

Prema izvješću Politica, Graham Doyle, DPC-ov zamjenik komesara rekao je da je Google nedavno informirao organizaciju o dolasku Barda u EU. DPC je tražila procjenu utjecaja sustava na zaštitu podataka koja se podudara sa zakonima o privatnosti u EU. Google nije dao nikakve dokumente, a DPC je postavio još pitanja na koje od Googlea nisu dobili odgovore. Rezultat ovog je, prema Doyleu, odgoda lansiranja Barda.

Googleov glasnogovornik je Politicu rekao da su još u svibnju željeli Bard proširiti na EU te da su to planirali raditi odgovorno, nakon konzultacije sa stručnjacima, zakonodavcima i regulatorima. 'Kao dio tog procesa su razgovarali sa regulatorima na području privatnosti kako bi im dali odgovore na sva potrebna pitanja'.

Drugim riječima, nova vrsta chatbotova nastavlja predstavljati probleme s privatnošću u EU, a kompanije još nisu sigurne što se od njih traži. Ovo smo već vidjeli u slučaju ChatGPT-a koji je bio privremeno blokiran u Italiji te ga se trenutno istražuje u Njemačkoj, Francuskoj i Španjolskoj.

Zabrinutosti oko chatbotova poput Barda i ChatGPT-a su brojne. Dok se neki brinu za zaštitu maloljetnika, drugi žele znati kako blokirati umjetnui inteligenciju da sakuplja podatke kojima hrani svoje sustave. Jeste li znali da OpenAI pohranjuje sve vaše razgovore te ih koristi za treniranje sustava, dok te iste razgovore također mogu čitati ljudski moderatori.

Još nije poznato koji su razlozi zašto DPC blokira Bard, pogotovo s obzirom da u EU već možemo koristiti alternative poput Bing AI-ja i ChatGPT-a.