TEHNO SAVJETI

Primili ste sumnjivu e-poštu od Facebooka? Evo što trebate učiniti

26.05.2023 u 10:21

Bionic
Reading

Najveća društvena mreža svijeta ovih je dana slala e-poštu koja lako može pobuditi sumnju, a i mogu ju zlorabiti kibernetički kriminalci kako bi vas prevarili

Moguće je kako ste ovih dana primili e-poruku koju je navodno poslao Facebook, a u kojoj piše kako vaš račun zahtijeva naprednu sigurnost Facebook Protecta?

Poruka vas pokušava uvjeriti kako morate pod hitno uključiti Facebook Protect, inače će vaš korisnički račun biti zaključan.

Zbog toga bi se mogla činiti sumnjivom. Ipak, riječ je o legitimnoj e-pošti.

Facebookova matična tvrtka Meta Platforms slala ju je korisničkim računima sa širim dosegom na društvenoj mreži. Ako vam se i dalje čini da je riječ o prijevari, kako možete provjeriti je li to doista slučaj? I reagirati ukoliko je ipak u pitanju prijevara?

Je li Security@facebookmail.com sigurna adresa e-pošte?

Security@facebookmail.com je adresa koju Facebook koristi za slanje e-pošte svojim korisnicima u vezi s računalnom sigurnošću.

Ako primite e-poruku s adrese koja sadrži istu domenu (@facebookmail), ona je legitimna i dolazi iz Facebooka. Trebali biste slijediti upute u e-poruci.

Kako izgleda e-pošta Security@facebookmail.com?

Facebook je slao posebnu sigurnosnu e-poštu korisničkim računima s velikom publikom, koji vode važne stranice ili koji imaju veliki značaj za zajednicu, posebice s adrese koja glasi"security@facebookmail.com.

U poruci Facebook kaže da osoba koja prima poruku ima širi doseg na platformi, pa može biti više izložena napadima kibernetičkih kriminalaca.

Kako bi se tome suprotstavili, e-pošta ih potiče na uključivanje Facebook Protecta na svojim računima, ekskluzivne značajke dostupne ograničenom broju korisnika.

Iako se cjelokupni sadržaj e-pošte čini autentičnim, gubi dio vjerodostojnosti zbog upozorenja kako će im korisnički računi biti zaključani ako ne aktiviraju Facebook Protect do određenog datuma.

Iako ta žurba inače treba izazvati sumnju, u Facebooku su ju ipak odlučili uvrstiti u službenu poruku jer se, eto, brinu o vašoj sigurnosti.

Ali, može li e-poruka u kojoj se traži aktivacija Facebook Protecta također biti prijevara? Da, i to je moguće.

Je li e-mail Facebook Protect prijevara?

Kada tvrtke poput Mete pošalju određenu e-poruku velikom broju korisnika, prevaranti je koriste kao polaznu točku za izvođenje phishing napada.

Izrade vlastitu e-poštu koja oponaša izvornu i koriste isti kontekst za prijevaru. To također može biti slučaj s e-poštom vezanom uz Facebook Protect, iako su izgledi za to trenutno vrlo mali.

Kako možete prepoznati lažnjak ili potvrditi kako je riječ o originalu?

U većini slučajeva Facebook šalje e-poštu za aktivaciju Facebook Protecta putem adrese e-pošte security@facebookmail.com.

Razlikuje li se email adresa s koje ste primili email od ove? Ako je tako, možda imate posla s prijevarom.

Facebook ne uključuje poveznicu u tu e-poštu, niti usmjerava korisnike na prijavljivanje izravno iz e-pošte. Dakle, ako e-pošta koju ste primili sadrži poveznice i dugmad koje trebate kliknuti, radi se o prijevari.

Facebook također omogućuje korisnicima pregled nedavnih e-poruka koje su primili u sigurnosnim postavkama računa. To je još jedan način provjere legitimnosti e-pošte.

Za to se prijavite na svoj korisnički račun, kliknite sličicu profila u gornjem desnom kutu, idite na Settings & privacy pa Settings, a zatim kliknite Security and login na lijevoj bočnoj traci.

Nakon toga kliknite View uz See recent emails from Facebook pod Advanced. Ako se ovdje pojavi ista e-poruka koju ste primili, službena je. Inače je prijevara.

Kako odgovoriti na legitimnu Facebook Protect e-poštu?

Ako e-pošta koju ste primili od Facebooka u kojoj se traži aktivacija Facebook Protecta ispunjava sva tri gore navedena uvjeta, uključite ju radi vlastite sigurnosti.

  • Prijavite se na svoj korisnički račun.
  • Kliknite na sličicu profila u gornjem desnom kutu.
  • Idite na Settings & privacy pa Settings.
  • Kliknite karticu Security and login na lijevoj bočnoj traci.
  • Kliknite Get Started uz Facebook Protect.
  • Zatim slijedite upute na zaslonu kako biste aktivirali Facebook Protect.

Kako odgovoriti na lažni e-mail vezan uz Facebook Protect?

Ako e-pošta koju ste navodno primili od Facebooka u kojoj se traži aktivacija Facebook Protecta ne ispunjava gore navedene uvjete, radi se o prijevari.

Nemojte klikati na bilo koju poveznicu ili dugme, niti se logirati. Ne otvarajte nikakve privitke u e-pošti. Blokirajte pošiljatelja koji je poslao e-poštu i izbrišite poruku.

Što učiniti ako ste nasjeli na prijevaru?

Ako je vaš profil hakiran nakon klika na poveznicu u e-poruci, ne gubite vrijeme već odmah pokušajte vratiti kontrolu nad svojim korisničkim računom na Facebooku.

Nakon što uspijete u tome, provjerite ima li promjena u administratorskim dopuštenjima na vašim stranicama na Facebooku, pregledajte posljednje objave objavljene putem vašeg korisničkog računa, provjerite komentare na vašem profilu i pročešljajte sve druge aktivnosti koje bi mogle negativno utjecati na vaš ugled.

Pošaljite poruku svojim prijateljima kako biste ih obavijestili što se dogodilo i upozorili da ne stupaju u interakciju s bilo čime pristiglim od vas tijekom razdoblja dok niste imali kontrolu nad svojim računom.

Također biste trebali prekinuti vezu sa svim aplikacijama ili web odredištima na kojima koristite vaš korisnički račun za prijavu.

Ako ste kliknuli na poveznicu u e-poruci i ona je preuzela softver, izbrišite ga i pokrenite skeniranje zlonamjernog softvera kako biste bili sigurni da vaš uređaj nije zaražen, piše Make Use Of.